32.8 C
Dubrovnik
Nedjelja, 14 srpnja, 2024
NaslovnicaDupromoZANIMLJIV PROJEKT Ljušture od kamenica i mušula nisu otpad - evo i...

ZANIMLJIV PROJEKT Ljušture od kamenica i mušula nisu otpad – evo i zašto

Na području Dubrovačko-neretvanske županije započelo se sa zbrinjavanjem i daljnjom obradom otpada u akvakulturi u sklopu projekta BLUEfasma kojeg provodi Regionalna agencija DUNEA.

Projekt je osmišljen na način da integrira i provodi principe kružnog gospodarstva u sektoru plavog rasta, ribarstva i akvakulture kako bi se na nove načine, kroz osnaživanje inovacijskih kapaciteta malog i srednjeg poduzetništva i pomorskih klastera, pogodovalo izoliranim otočnim i obalnim područjima Sredozemlja. 

Regionalna agencija DUNEA u suradnji s projektnim timom Sveučilišta u Dubrovniku kao vanjskog stručnjaka na projektu, provodi navedene aktivnosti, te je tako organizirana i prva online radionica na kojoj su zainteresiranim sudionicima predstavljeni načini korištenja mljevenih ljuštura školjaka u izradi autentičnih suvenira, prehrani peradi, filtraciji vode i tako dalje. Predstavljena rješenja odličan su primjer kružnog gospodarstva kojim bi se riješio problem zbrinjavanja otpada te bi se u konačnosti dobio iskoristiv i kvalitetan proizvod.

U četvrtak, 27. svibnja, stručnjaci sa Sveučilišta u Dubrovniku, izv.prof.dr.sc. Marijana Pećarević i doc.dr.sc. Kruno Bonačić u Labaratoriju za marikulturu na Bistrini prikazali su proces mljevenja i objasnili.

‘Kad govorimo o smeću u moru radi se o desecima milijuna tona otpada u moru, i to samo pretpostavljamo jer je nemoguće znati točno stanje i zbog toga smo u sklopu projekta BLUEfasma krenuli u mogućnosti istraživanje korištenja tog otpada. U Dubrovačko-neretvanskoj županiji je dosta razvijeno školjkarstvo i akvakultura i projekt se zapravo bavi uvođenjem kružne ekonomije baš u taj sektor’, istaknula je Pećarević dodavši da su zapravo ljušture od školjkaša najveći dio otpada akvakulture.

‘Cijeli je niz primjena praha od ljuštura, u poljoprivredi se koristi za neutralizaciju kiselog i onečišćenog tla, koristi se i pri obradi vode, kao dodatak hrani za perad, u medicini za nadogradnju i rekonstrukciju oštećenih kostiju, a mi dobiveni prah koristimo za dobivanje smjese od kojih će se izrađivati različiti predmeti, nakit, a najviše suveniri. Od kamenice koja je brend i koja zaštićena oznakom izvornosti naši turisti će dobiti autentične suvenire. Meso od kamenice će pojest, a suvenire odnijeti doma u svijet’, poručila je Marijana Pećarević.

Za provedbu aktivnosti na području Dubrovačko neretvanske županije koje je jedno od 11 pilot područja na Sredozemlju, odgovorna je izravno kao jedini hrvatski partner na projektu Regionalna agencija DUNEA zajednosa FLAG-om Južni Jadran kao pridruženim partnerom.

S obzirom na to da je za pilot područje izabran Malostonski zaljev, u projekt se uključila i Općina Ston koja je prepoznala projektni potencijal i mogućnosti da prihvaćanjem principa kružne ekonomije na efikasan način riješe problem zbrinjavanja otpada te istodobno dobiju prepoznatljivi suvenir, načinjen od mljevenih ljuštura školjaka.

U nastavku provedbe projekta planiraju se organizirati radionice na kojima će se procijeniti i usavršiti osmišljeni alati, metode i politike za prelazak na kružno gospodarstva u sektoru ribarstva i akvakulture. Tome će svakako doprinjeti projektna online baza znanja na kojoj će se prezentirati najbolje prakse u primjeni načela kružnog gospodarstva u ribarstvu i akvakulturi.

U projektu BLUEfasma sudjeluju partneri iz Grčke, Cipra, Italije, Malte, Francuske, Španjolske, Portugala i Crne Gore. Vrijednost projekta ugovorenog u sklopu INTERREG ProgramaMediteran 2014 – 2020 je 20.946.308,00 kuna, a 85 posto bespovratnih sredstava osigurano je kroz Europski fond za regionalni razvoj.  Poračun Regionalne agencije DUNEA iznosi 1.561.333,70 kuna, a projekt se provodi do lipnja 2022. godine.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

Najnoviji komentari

KOMENTAR TJEDNA