28.8 C
Dubrovnik
Četvrtak, 25 srpnja, 2024
NaslovnicaKulturaLjetna škola filma Šipan uz bogati program proslavila punoljetnost

Ljetna škola filma Šipan uz bogati program proslavila punoljetnost

U Šipanskoj luci 14. kolovoz završila je 18. (puno)ljetna škola filma Šipan. Bio je to još jedan praznik film, djece i kreativnosti na ovom, odavno svima znanom, filmskom otoku.

Prije samih premijera u uvodnom dijelu programa glazbeni nastup s gitarom je izveo bivši polaznik LJŠFŠ radionica Nikola Cvjetković, a potom su se publici obratili Hrvoje Selec, tajnik Hrvatskog filmskog saveza, Zvonimir Koporčić, predsjednik MO Šipanska luka te u ime Grada Dubrovnika gradska vijećnica i savjetnica gradonačelnika Olga Muratti.

Još jednom mladi filmaši polaznici radionica Ljetne škole filma Šipan izašli su pred mnogobrojnu publiku u open air kinu te ponosno i premijerno predstavili svoje radove na kojima su radili proteklih 10 dana.

Ove godine bile su to četiri radionice pa se tako radionica animiranog filma pod vodstvom Ksenije Sanković iz Kino kluba Karlovac predstavila animiranim filmom „Cipolove pustolovine“. Ovaj edukativan uradak u tehnici stop animacije kroz putovanje jednog cipola na zanimljiv i kreativan način predstavlja legende iz bogate povijesti Elafita.

Nakon animatora na red su došle dvije radionice igranog filma. Prvo su svoj rad predstavili mlađi polaznici koji su ovog ljeta pod vodstvom Bojane Momirović, Nikole Kapidžić i autorsku glazbu Srđana Berdovića snimili pravu malu avanturu pod naslovom „Šmission imposible“, a koja na vrlo dinamičan i filmski tečan način prati Blak Jacka i njegove podanike u potrazi za dr. Balthazarom Shipensteinom i njegovim čarobnim kristalima.

Nakon mlađih na red su došli oni malo ozbiljniji i stariji filmaši koji su pod vodstvom Jerka Bana i asistiranja Luke Smuka i Jurice Markovića snimili vrlo edukativnu priču pod nazivom „Izazov“ , a u kojoj je najveći izazov shvatiti da se vrijednost života zapravo krije u onim najjednostavnijim i temeljnijim ljudskim vrijednostima koje pomalo gubimo pod okriljem tehnologije.

Zadnji u seriji predstavljanja na premijernoj večeri bili su polaznici radionice Street art filma koji su pod vodstvom Iris Lobaš Kukavičić i Nilsa Neuberta na opće oduševljenje svih mještana i gosti oslikali mural i oplemenili, inače dosad pomalo neuredan, prostor na ulazu u Šipansku luku te su sve to evidentirali dokumentarnim filmom „Kutak za sretni trenutak“.

Za vrijem trajanja radionica svaku večer, uz poštovanje svih epidemioloških mjera i pod tzv. certifikatom sigurna okupljanja, polaznici radionica, zajedno s mještanima i turistima, imali su priliku uživati u raznovrsnom programu open air kina. Tako je publika uz veliko platno šipanskog kina uživala u filmovima “Ribanje i ribarsko prigovaranje” koji je prikazan uz prisustvo redatelja Milana Trenca. Gledatelje su posebno dojmili filmovi “Otac“, drama s Goranom Bogdanom u glavnoj ulozi, redatelja Srđana Golubovića. “Quo Vadis Aida” redateljice Jasmile Žbanić – oskarovski kandidat i aktualna produkcija koja govori o potresnim događanjima u Srebrenici.

Najmlađa publika na velikom ekranu je uživala u prikazivanju animiranog filma “Čarobnjakov šesir” redatelja Milana Blažekovića dok je film “Goli Čovik” redatelja Obrada Gluščevića iz 1968. godine predstavljen u popularnoj rubrici “iz naftalina”. Na Šipanu je uz posebnu video poruku redatelja upućenu polaznicima radionica prikazan i obiteljski film “Moj brat lovi Dinosaure”, dobitnik nagrade mlade publike Europske filmske akademije, redatelja Stefana Cipanija. Na samom otvaranju prikazan je i kratkometražni igrani film „Magda Mozarka“ ovogodišnje voditeljice radionice igranog filma Bojane Momirović, a dio programa činili su dokumentarci iz serije Introdocs Nikole Dupera. Za ovu prigodu izabrana su tri dokumentaraca o tri povijesne ličnosti Elafita Pasku Baburici, Mihu Pracatu i Federiku Glaviću.

Uz stalnu suradnji s Kinematografima Dubrovnik kao još jedan primjer kulturne suradnje institucionalnog oblika s udrugama civilnog društva, a pod pokroviteljstvom Turističke zajednice Grada Dubrovnika, u suradnji s Dubrovačkim ljetnim igrama održala se predstava “Mara i Kata” koja je na poseban način oduševila šipansku publiku i stvorila svojevrstan temelj za, nadamo se, ovakve suradnje i u budućnosti.

Ono što je svakako obilježilo ovogodišnju Ljetnu školu filma Šipan jest i ekskluzivni intervju filmske legende Harrisona Forda čiji se dio i važna poruka mladim filmašima može vidjeti na Facebook stranici i YouTube kanalu Ljetne škole filma Šipan. Na istom mjestu za koji dan očekuju nas i svi filmovi ovogodišnjih radionica.

Zaključujući ovu posebnu punoljetnu Ljetnu školu filma Šipan i osvrćući se na proteklih 18. godina producenti i organizatori Miro Bronzić i Nils Neubert zaključili su da se uz niz nedaća, a posebno ove godine, kada je s obzirom na epidemiološku situaciju samo desetak dana prije početka sve bilo na rubu otkazivanja, još uvijek ništa nije isplatilo, posebno ne u doslovnom smislu te riječi, ali kad se pogleda radost djece, vrijednost sad cijele arhive filmova i dodatnu vrijednost stvorenu za Šipan i šire – onda se može i mora  reći – „vridilo je“……

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

Najnoviji komentari

KOMENTAR TJEDNA