30.8 C
Dubrovnik
Subota, 13 srpnja, 2024
NaslovnicaLifestyleLijepa priča: što je Robert Knjaz snimio u dubrovačkoj Pomorsko-tehničkoj školi

Lijepa priča: što je Robert Knjaz snimio u dubrovačkoj Pomorsko-tehničkoj školi

Donosimo lijepu Erasmus+ priču Pomorsko-tehničke škole Dubrovnik o kojoj je, pod redateljskom palicom Roberta Knjaza, snimljen kratki film koji možete pogledati na Youtube kanalu https://youtu.be/lkDbfYqCzkI

Kroz film je ispričana priča kako je uz pomoć programa Erasmus+ Pomorsko tehnička škola Dubrovnik napravila pomak u obrazovanju i modernizirala nastavu robotike. Čak su stvorili i školski robometni tim, a najsretniji su jer su uspjeli motivirati učenike da kreativnije i aktivnije sudjeluju u nastavnom programu. Neki su odlučili nastaviti školovanje na fakultetima u Splitu i Zagrebu.

Erasmus+ najveći je program Europske unije za obrazovanje i osposobljavanje, mlade i sport. U Hrvatskoj je u projektnim aktivnostima u sklopu Erasmusa+ od 2014. do 2020. godine sudjelovalo preko 112.000 građana svih generacija, iz ustanova predškolskog odgoja i obrazovanja, osnovnih i srednjih škola, učeničkih domova, visokih učilišta, pučkih učilišta, muzeja, knjižnica, organizacija koje rade s mladima i mnogih drugih, njih ukupno 1565. Od 112 000 sudionika njih čak 57 tisuća bilo na mobilnosti u inozemstvu. Tijekom proteklog sedmogodišnjeg razdoblja u Republici Hrvatskoj je ugovoreno više od 2800 Erasmus+ projekata, za čije je sufinanciranje Hrvatska na raspolaganju imala više od 160 milijuna eura bespovratnih sredstava, a za projekte je ugovorila impresivnih 99% dostupnih financijskih sredstava.

Ove godine je započelo novo sedmogodišnje razdoblje programa Erasmus+ (2021.-2027.). U prvoj godini provedbe, Republika Hrvatska na raspolaganju ima iznos veći od 28 milijuna EUR, odnosno preko 210 milijuna kuna, a očekuje se povećanje godišnjeg proračuna.

Ukupni sedmogodišnji proračun novog programa Erasmus+ na razini cijele Europske unije iznosi gotovo 26 milijardi eura. Program će biti još uključiviji i inovativniji te usklađen s digitalnom i zelenom tranzicijom.  Posebno važnu ulogu će imati u ostvarivanju europskog prostora obrazovanja do 2025. i mobilizaciji sektora obrazovanja i osposobljavanja, sektora mladih i sporta za brz oporavak i budući rast europskog gospodarstva. Europskim učenicima i studentima pružit će brojne nove mogućnosti. Ponudit će se nove prilike za suradnju, poticati inovacije u oblikovanju kurikuluma, u načinima učenja i poučavanja te promicati zelene i digitalne vještine. U okviru programa podupirat će se i nove vodeće inicijative kao što su europska sveučilišta, akademije za stručno usavršavanje učitelja, centri strukovne izvrsnosti i DiscoverEU.  

Više o programu Erasmus+ u Hrvatskoj doznajte na: https://www.mobilnost.hr/erasmusplus-ess/

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

Najnoviji komentari

KOMENTAR TJEDNA