28.8 C
Dubrovnik
Utorak, 23 srpnja, 2024
NaslovnicaVijestiLiječnici obiteljske medicine "pucaju": pacijente na ultrazvuk dojke mogu naručiti samo ponedjeljkom,...

Liječnici obiteljske medicine “pucaju”: pacijente na ultrazvuk dojke mogu naručiti samo ponedjeljkom, a termini pođu za 10 minuta

Zbog pomanjkanja liječnika obiteljske medicine ozbiljno je ugrožena kvaliteta zdravstvene skrbi i na jugu Hrvatske, a obzirom na aktualno stanje teško je biti optimističan, usprkos nastojanjima da kroz nešto ružičastije naočale pogledamo u budućnost. Dakle, liječnika obiteljske medicine nedostaje i danas u velikom broju, a nad tu se činjenicu poput damoklova mača nadvija i prijetnja o još većim problemima koji nas očekuju u skoroj budućnosti nakon njihovih odlazaka u mirovinu i neizvjesnosti tko će ih zamijeniti. O tom problemu se dosta govori, ali ipak nedovoljno, ukoliko je suditi po brzini kojom se rješavaju problemi na koje oni već dulje vrijeme upozoravaju. I na današnjoj sjednici Županijske skupštine je ostalo bez odgovora pitanje: Imamo li brojno stanje liječnika koji odlaze u mirovinu i imamo li dovoljan broj onih koji će njih zamijeniti.

Dakle, samo čudo bi se trebalo dogoditi pa da posve bezbrižno kao građani ove zemlje razmišljamo o budućnosti zdravstvenog sustava koji će nam omogućiti pravodobnu i kvalitetnu skrb.

Brinemo i zbog odljeva naših liječnika u inozemstvo i sve ankete koje su provedene svjedoče o tome da ne odlaze primarno zbog novčanih primanja, već zbog uređenosti sustava čiji dio postaju. Je li to ikoga briga osim samih pacijenata?

Iako se o problemima dosta govori, ništa se ne poduzima kako bi se liječnicima olakšalo, a primjer koji su nam iznijeli dr. Nada Brailo i dr. Orsat John, specijalisti obiteljske medicine s dugogodišnjim iskustvom svjedoče o tome kako se njihovi “vapaji” i zamolbe da se isprave neke nelogičnosti u sustavu, odbijaju od zid šutnje kao da ne postoje.

Dr. Nadi Brailo i njenom kolegi dr. Johnu je prekipjelo početkom tjedna, točnije u protekli ponedjeljak, na dan u kojemu je jedino moguće pokušati dobiti termin za njihove pacijente koji trebaju ultrazvuk dojke. I tek tada su odlučili s problematikom s kojom se ne suočavaju samo oni, već svi liječnici obiteljske medicine, izaći u javnost. A dodatnu frustraciju im stvara i ignoriranje iz opće bolnice, budući u pravilu njihove primjedbe i zamolbe nailaze na debeli zid šutnje.

Problem na koji sam upozorila upravu dubrovačke opće bolnice odnosi se na to da preventivni godišnji pregled ultrazvuka dojke mogu obaviti samo ja kao liječnica obiteljske medicine i to isključivo ponedjeljkom ujutro kad se “puštaju” termini putem aplikacije. Dakle, na taj se pregled ne mogu naručiti pacijentice, odnosno pacijenti sami, kao što to rade na recepciji, mailom, telefonom za sve ostale preglede. Iako ni meni ni mojim kolegama nije posve jasno zašto bi to trebao raditi samo i isključivo obiteljski liječnik, ostavimo to u ovom trenutku po strani. Dakle, ako je to i potrebno, treba se to riješiti na način da nam termini budu dostupni, kao što je za ostale preglede, odnosno pretrage. A, znate kako to izgleda? Tako da mi imamo mogućnost naručiti pacijente za ultrazvuk dojke ponedjeljkom od 8 do 8 sati i nekoliko minuta, jer se u veoma kratkom vremenu svi ti termini “potroše”. Nikako drukčije! A to vrijeme “puštanja termina” opet ovisi o volji nekog administratora koji nam naručivanje omogući u 8, a nekad i kasnije, kao što se dogodilo proteklog ponedjeljka. Budući je osoba koja inače to radi pošla na godišnji odmor, termini su pušteni tek oko 10.15 minuta! Dakle, cijelo to vrijeme ja kao liječnik specijalist obiteljske medicine, s 21 godinom škole i 35 godina radnog iskustva, ordinacijom u kojoj je upisano 1800 pacijenata i u kojoj imam dnevno između 80 i 100 kontakata s pacijentima, moram paziti i na računalu osvježavati stranicu kako mi ne bi promaknulo tih nekih čarobnih desetak minuta u kojima se za taj tjedan mogu učiniti narudžbe. Pa to je jednostavno rečeno, suludo! I ovo nije samo moj problem nego problem svih nas specijalista obiteljske medicine – kazala nam je dr. Nada Brailo, iznimno uzrujana što nerijetko ni ne uspije naručiti sve svoje pacijente koje bi trebala. Tim više što je riječ o preventivnom pregledu koji ukoliko se obavi na vrijeme, može spasiti život.

A za sljedeće termine treba čekati neki od sljedećih ponedjeljaka u kojima radi jutarnju smjenu.

Zbog svih poteškoća na koje nailazi, uputila je upravi bolnice pismo kojim ih je zamolila da vrate mogućnost stalog naručivanja, kao i za ostale preglede/pretrage na centralnom naručivanju, te da termini za ultrazvuk dojke budu stalno otvoreni, jer svi jako dobro znamo koliko je ta pretraga važna u ranom otkrivanju raka dojke.

Na pismo joj nije nitko odgovorio.

Pravilo ovakvog načina naručivanja pacijenata za kontrolni pregled ultrazvuka dojke isključivo preko liječnika obiteljske medicine uveo je HZZO i dubrovačka opća bolnica ga mora poštivati.

To je jasno, iako i dalje ostaje otvoreno pitanje zašto to mogu raditi isključivo liječnici obiteljske medicine koji “pucaju” po šavovima od obaveza koje imaju, ne samo u onom njihovom primarnom poslu s pacijentima već i ostalim administrativnim zadacima kojima ih sustav bombardira.

No, “otvaranje” termina i organizacija tog dijela posla u naručivanju za ultrazvuk dojke je u nadležnosti bolnice, pa bi svakako trebala postojati dobra volja da im se izađe u susret ili barem objasni zašto ne može drukčije. Ili zašto se ne želi drukčije.

A o tome je li pristojno barem odgovoriti na pismo koje ti netko uputi, ni ne treba. Posve je jasno.

I na kraju se vratimo na početak teksta. Je li čudno da nam se događa što nam se događa s odlascima naših liječnika, što mladi ne žele u ovakav sustav, što ih jako malo želi specijalizaciju obiteljske medicine. Nije, ali to nije nikakva utjeha na pitanje – tko će nas sutra liječiti i dočekivati u ordinacijama primarne zdravstvene zaštite.

3 KOMENTARI

  1. Podrzavam u potpunosti dr. Brailo i sve ostale lijecnike opce medicine. Odluka o narucivanju za UZV dojki iskljucivo preko ordinacija opce medicine je suluda. Blago receno. Imam vlastito iskustvo, ne znam uopce hocu li biti narucena slijedece godine za pregled o kojem mi moze ovisiti zivot, a to nece biti greska ni propust moga lijecnika opce medicine nego posljedica odluke nekog glavonje u HZZO-u ili ministra zdravstva glavom i bradom, dakke nekoga tko nema pojma o tome kako stvari funkcioniraju ili ga nije briga ili je nesto trece u pitanju. Imam izvrstan odnos i primam izvrsnu uslugu od svoga lijecnika i njegove medicinske sestre i beskrajno mi ih je zao sto se pored svojih brojnih dnevnih pacijenata moraju bavit ocakvim glupostina, jer ih drukcije ne mogu nazvati, pored sustava centralnog narucivanja koji je funkcionirao bez problema do 1 3.2022. Sve do ove sulude odluke, donesebe necijim kapricom. A sve samo u svrhu otezavanja ionako preteskog posla s kojim se lijecnici opce medicine dnevno bave, sa resursina koje imaju. Sramotno! A stalno se naglasava vaznost UZV pregleda dojki u svrhu ranog otkrivanja tumora koji je najveci uzrocnik smrtnosti zenske populacije. Pametnome dosta. Trgnite se, gospodo, vi sto iz sigurnosti drzavnih fotelja donosite odluke koje direktno utjecu na zdravlje zena, cega su vam puna usta u dnevno-politickim izjavama i reklamama koje plasirate troseci nase solde.

  2. Izgleda da su liječnici, koji odlaze vani, zaboravili Hipokratovu zakletvu, jer im je važniji novac nego građani svoje zemlje koji su ih školovali.

    • I vanka ce lijecit ljude! Hipokratova zakletva ne poznaje granice, rase, vjeru ni dob bolesnih. A vanka ce lijecit u ukruzenju sa manje li bez pakosti i cinizma, bez obaveznog clanstva u ovoj ili onoj stranki, bez obzira ako su iz dobre kuce ili nisu, bez dundo Pero dava odobrenja za njihov rad ili napredak. A mozda cak budu i zasluzeno placeni!

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

Najnoviji komentari

KOMENTAR TJEDNA