30.8 C
Dubrovnik
Utorak, 16 srpnja, 2024
NaslovnicaVijestiLiječnici obiteljske medicine HZZO-u: na koji se telefon zdravstveni radnici i pacijenti...

Liječnici obiteljske medicine HZZO-u: na koji se telefon zdravstveni radnici i pacijenti mogu žaliti na vas?

HZZO je najavio kako će uspostaviti poseban mail za prigovore građana na rad obiteljskih liječnika i time izazvao reakcije liječnika obiteljske medicine, koji su i prije COVID krize bili preopterećeni i zbog nedostatka liječnika i zbog velikog obima posla, koji im se u pandemiji još povećao. U ime liječnika obiteljske medicine reagirala je njihova krovna udruga Koordinacije hrvatske obiteljske medicine. Priopćenje prenosimo u cijelosti.

“Dok liječnici obiteljske medicine svakodnevno upozoravaju na opterećenost sustava, gužve u ordinacijama zbog kojih nisu u mogućnosti odmah odgovoriti na telefonske pozive svojih pacijenata, HZZO-ova zdravstvena administracija opet traži žrtvu za svoj nerad.

Umjesto da su organizirali sustav na vrijeme, osigurali pametna informatička rješenja kojima će olakšati rad epidemiolozima, obiteljskim liječnicima i cijeloj primarnoj zdravstvenoj zaštiti, zdravstvena administracija, uljuljkana u svoje položaje, daleko od prve crte obrane od COVID-a, svakodnevno radi bespotreban pritisak na liječnike i pacijente. Prozivaju liječnike za (ne)javljanje na telefon i nedovoljan trud i rad.

Najavljuju sankcije i otvaraju telefone za pritužbe na naš rad!!! Da, prijavite nas liječnike, medicinske sestre i tehničare jer smo krivi što nas je bilo premalo i davno prije ove pandemije.

Prijavite nas jer se razbolijevamo od Covida 19 pa bolesni ili u samoizolaciji dok god smo u stanju radimo i iz svojih domova. Prijavite nas jer se istovremeno ne stižemo javljati na telefon, mobitel, čitati mailove i poruke, brinuti o onima koji su bolesni i koji trebaju našu pomoć u našim ordinacijama.

Prijavite nas jer nikom nije palo na pamet da u timove liječnika primarne zdravstvene zaštite pošalje administratore kao što je to svugdje u svijetu. Prijavite nas jer nema dovoljno respiratora, bolničkih kreveta, ambulanti, arena i šatora… jer nas nema dovoljno da bi u njima radili.

Prijavite nas jer radimo i nakon radnog vremena, premda nam to nije plaćeno. Jer radimo vikendima, blagdanima, čak i u svoje slobodno vrijeme, jer dežuramo u COVID ambulantama, liječimo pacijente po kućama…

Prijavite nas jer odgovorni nisu poslali nikog da pomogne epidemiolozima u “hvatanju kontakata” i zaustavljanju pandemije na prvoj liniji obrane. Dok su podatke upisivali ručno i radili danonoćno jer nisu povezani sa Centralnim informatičkim sustavom u zdravstvu, jer nisu povezani sa bolnicama, liječnicima obiteljske medicine, HZZO-om.

Da, za to smo krivi mi liječnici, nas prijavite! Nije kriv HZZO sa tisućama zaposlenika, sa kontrolorima koji nam i dalje dolaze u kontrole koječega kao da se ništa ne događa, umjesto da su  regurutirani kao zdravstveni radnici da priskoče u pomoć svojim kolegama zdravstvenim radnicima!

Mi liječnici smo krivi što nisu zaživjele e-doznake, elektronski potpis i pečat, e-nalaz, euputnica, … sve ono silno e-zdravstvo na koje su se ulupali golemi novci (naši novci!), no i dalje nije u funkciji!

Mogli bismo nabrajati unedogled što sve NISTE učinili, a sada sve pokušavate svaliti na leđa liječnika, medicinskih sestara, tehničara i hrvatskih građana.

HZZO je šutke prihvatio sva nametnuta dodatna opterećenja obiteljskim liječnicima koja su došla s pandemijom bez protesta ili pomoći, stoga je njihova briga za dobrobit pacijenata – LAŽNA, a pokušaj prebacivanja odgovornosti na liječnike, nažalost – stvaran.

U trenutku kada zdravstveni sustav može spasiti ISKLJUČIVO entuzijazam i izgaranje zdravstvenih radnika, pitamo se kako je zdravstvenoj administraciji ovako nešto sramotno i groteskno uopće palo na pamet?!

Nismo očekivali pljesak s balkona, nismo očekivali niti povećanja plaća kao što su to učinile sve zemlje svijeta, tretirajući svoje liječnike, medicinske sestre i tehničare kao ono što oni uistinu jesu – kao junake.

Poručuju nam da otvaraju telefone za pritužbe i da nakon toga kreću u kontrole!

Slobodno neka dođu na bilo koje naše RADILIŠTE, na mjesto na kojem većina njih nikada nije bila, a od kojeg u ovoj epidemiji naročito zaziru.

I na kraju, mi liječnici s prve crte obrane od COVIDA pitamo HZZO-ovu administraciju: hoćete li otvoriti i telefonsku liniju na koju se hrvatski zdravstveni radnici i pacijenti mogu žaliti – na vas?

A dok to čekamo, KoHOM daje bezrezervnu podršku svojem članstvu, svim liječnicima primarne zdravstvene zaštite i našim medicinskim sestrama u krajnjim naporima koje ulažemo svaki dan u ovoj pošasti koja nas je zatekla.

Kao i uvijek, potpuno smo predani svojem liječničkom zvanju, a svoju struku čvrsto ćemo braniti!”, stoji u priopćenju Izvršnog odbora Koordinacije hrvatske obiteljske medicine.Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

Najnoviji komentari

KOMENTAR TJEDNA