33.8 C
Dubrovnik
Petak, 19 srpnja, 2024
NaslovnicaVijestiLiječnici obiteljske medicine dr. Čurlin i dr. John sele iz prostora Doma...

Liječnici obiteljske medicine dr. Čurlin i dr. John sele iz prostora Doma zdravlja

Liječnici, koncesionari obiteljske medicine dr. Mario Čurlin i dr. Orsat John od Županijske skupštine zatražili su suglasnost o preseljenju svojih ordinacija u kojima se liječi čak 4 300 pacijenata. Ordinacija dr. Johna je smještena na Pločama, točnije kraj parkirališta ispod Žičare, a dr. Čurlin dosada je radio u Domu zdravlja na Okružnom. Ukoliko im Skupština odobri zahtjev njihove ordinacije uskoro će se preseliti u novoizgrađeni stambeno-poslovni objekt “Gravosa” na adresi Ante Starčevića 45.

Liječnici napominju kako će njihove usluge i dalje biti besplatne za sve njihove pacijente, osigurane pri HZZO-u, no u prostorima koji će biti njihovo vlasništvo te opremljeni najsuvremenijom opremom.

U Zahtjevu za davanje suglasnosti za promjenu prostora obavljanja javne zdravstvene službe dr. Mario Čurlin i dr. Orsat John pišu slijedeće.

“Mi smo dugi niz godina koncesionari u djelatnosti obiteljske medicine i naše ordinacije se nalaze u prostorima Doma zdravlja Dubrovnik. Dr. Orsat John je koncesionar u ambulanti na Pločama, a dr. Mario Čurlin je koncesionar u Domu zdravlja Dubrovnik. Dr. Mario Čurlin je u zakupu od 2004., a dr. Orsat John od 2010. Naše dvije ambulante skrbe za oko 4300 naših sugrađana.

Ambulanta na Pločama se nalazi u prostoru koji je vlasnički nedefiniran, poprilično zastario, a veliki problem predstavlja parking, kako u ljetnim tako i u zimskim mjesecima, što izuzetno otežava svakodnevni pristup pacijenata. Prostor bi trebao potpunu rekonstrukciju, ali s obzirom na nedefinirane vlasničke odnose isto je nemoguće.

Ordinacija dr. Maria Čurlina se nalazi u sklopu Doma zdravlja Dubrovnik, a takoder veliki problem predstavlja nedostatak parkirnih mjesta za pristup korisnika, a naročito nakon rekonstrukcije ulice Ante Starčevića kada je Dom zdravlja ostao bez desetak raspoloživih parkirnih mjesta. U Dom zdravlja Dubrovnik je nemoguće ući nakon 12 sati u subotu, a u novom prostoru to bi bilo moguće.

Naše dvije ambulante su u grupnoj praksi tako da je zadovoljen i jedan od postulata obiteljske medicine koji se odnosi na cjelodnevnu dostupnost. S obzirom na navedene okolnosti odlučili smo se za dugoročno ulaganje i kupovinu prostora za naše ordinacije u sklopu novog kompleksa Gravosa – na adresi Ante Starčevića 45.

Novi prostori su smješteni u strogom poslovnom centru Dubrovnika tako da su dostupni svim građanima našega Grada bez obzira u kojem dijelu grada stanuju. Prostor je smješten u prizemlju zgrade, dostupan je invalidima, a u blizini se nalazi i adekvatan parking. Planirana je i gradnja javne garaže iza zgrade OTP Banke što će još više olakšati dostupnost korisnicima.

Neposredno ispred samih ordinacija nalazi se autobusna stanica za više autobusnih linija tako da je korisnicima dostupnost ambulante izvrsna. S obzirom da se radi o novim prostorima, ordinacije će biti opremljene i nadstandardnom opremom mimo one koja je propisana Pravilnikom Ministarstva Zdravstva za djelatnost obiteljske medicine (uređaji za mjerenje 24satnog EKG-a, krvnog tlaka, uređaj za spirometriju).

Bez obziru na promjenu adrese ordinacije naša grupna praksa ostaje u sklopu javno zdravstvene mreže te su sve usluge i dalje besplatne i dostupne za naše pacijente.

Prostori koji su se do sada koristili za naše ordinacije, bit će moguće ponovno iznajmiti s obzirom na nedostatak, rascjepkanost i veliku potražnju iz djelatnosti dentalne, obiteljske, ginekološke i pedijatrijske djelatnosti”, među ostalim su napisali liječnici.

Napomenimo i kako je Županijska skupština prije točno godinu dana dala suglasnost Domu zdravlja da liječnicima koncesionarima poveća mjesečnu najamninu prostora za 100 posto. Oni su tada i javno prosvjedovali uz argument da oni svoje usluge i dalje naplaćuju isključivo od HZZO-a po nepromijenjenim cijenama te da nisu komercijalna djelatnost. No njihove argumente tada županijski vijećnici nisu čuli, jer im nije bilo dozvoljeno obratiti se Skupštini. Možda je uz sve gore nabrojane i to bio razlog što su ova dva liječnika odlučili kupiti vlastiti prostor u kojem će nastaviti raditi.

Dr. Teo Depolo, liječnik obiteljske medicine: Ako misliš na novac i ako ne podnosiš stres, ne ideš na medicinu

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

Najnoviji komentari

KOMENTAR TJEDNA