26.8 C
Dubrovnik
Subota, 13 srpnja, 2024
NaslovnicaLifestyleLena Šutić Klaić: Ovo je sramota društva i malograđanske sredine i još...

Lena Šutić Klaić: Ovo je sramota društva i malograđanske sredine i još se pozivaju na sv. Vlaha

Lena Šutić Klaić, suautorica brenda Craft and Stones, koji osmišljava i proizvodi originalne dubrovačke suvenire na svom je FB profilu prozvala “kolege”, jedan obrt za proizvodnju suvenira, također s našeg područja, za kopiranje originalne ideje. “Ovo nije prvi put da ste vi ideju za svoje uratke potražili kod nas, prvi put sam prešutjela, ali budite sigurni- više neću. Ni vama ni vama sličnima”, među ostalim, je napisala u postu koji se odnosi na suvenir, keramički pjat ispisan tradicionalnim jelima. Cijeli status pročitajte u nastavku.

-Dragi naši, nažalost nije prvi put, a vjerojatno ni zadnji da se naše ideje, kreativa i rad grubo otimaju, imitiraju i na takve stvari nažalost nemamo previše utjecaja. Ono što je smiješno u svemu tome je, što živimo u malom Gradu, gdje svatko svakog zna, a kamo li da ovakve stvari mogu proći ispod radara. Jutros ste nam prepunili inbox slikama ovog najnovijeg primjera.

Vidite, nije problem u ovom pjatu, kojeg sam crtala u studenom 2019., a koji je prije jedan dan ugledao svoju (lošu) kopiju, problem je puno veći i puno dublji. Problem je – besramlje, bahatost i pohlepa koja se manifestira u ovo doba, u kojem nikome nije lako, a kamo li nekome tko živi od kreativnog rada.

Dragi Nakit Propito (žao nam je da vam ovako uopće radimo reklamu), znate, ovaj pjat možda vama izgleda kao nešto “fora” ili “ovo je jednostavno, idem i ja tako”, i ne vidimo ništa loše u tome da netko u kućnoj radinosti sam pokuša slično, ali kad dođe do momenta u kojem vi prodajete tuđu ideju, tuđi koncept, tuđe intelektualno vlasništvo- tu nastaje problem. Jer vidite, svi kreativci kad tad, traže inspiraciju, i “posude” negdje neki dio, negdje neki drugi dio i od toga “sklepaju” nešto svoje.

Nezahvalno je kad imaš ocean ideja i inspiracije iz cijelog svijeta na dohvat tipkovnice, a ti baš odlučiš svoju tražiti u gradskom bazenu- od malog brenda koji se, isto tako kao i vi, bori za svakog kupca. Ovo nije prvi put da ste vi ideju za svoje uratke potražili kod nas, prvi put sam prešutjela, ali budite sigurni- više neću. Ni vama ni vama sličnima. Od sad ide sve javno, pa nek ljudi sami donesu svoj sud.

Ovo je sramota društva i malograđanske sredine, u kojoj nažalost, živimo- da nekome hladno mazneš rad, i za ne falit, u istoj objavi, organiziraš nagradnu igru u kojem poklanjaš iskopirani pjat, spominješ Sv. Vlaha i naklonost prema istome, a ono što si upravo napravio ne može biti manje kršćanski, ma manje ljudski.

Iza svake ideje stoji proces; na to zašto je netko baš tako nešto naslikao, nacrtao, fotografirao, izradio utječe toliko faktora – od odrastanja, školovanja, osobnih iskustava, literature koju čita, glazbe koju sluša, ma pahuljica koje jede za doručak- i zato nama to nije “samo pjat”. Iza pjata je planina. Moja planina, s kojom, od koje, i za koju živim. Nažalost, vi o toj planini ne znate ništa, a kad biste vlastitu istražili- našli bi, sigurna sam, i svoju ideju, napisala je Lena Šutić Klaić.

 

Ono kad te sram za drugog.

Objavljuje Lena Šutić KlaićNedjelja, 31. siječnja 2021.

1 KOMENTAR

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

Najnoviji komentari

KOMENTAR TJEDNA