31.8 C
Dubrovnik
Nedjelja, 14 srpnja, 2024
NaslovnicaLifestyleKsenija i Boris Rukavina "motorom iznad oblaka" proveli Dubrovčane kroz Pakistan, Tursku...

Ksenija i Boris Rukavina “motorom iznad oblaka” proveli Dubrovčane kroz Pakistan, Tursku i Iran

Svjetski putnik i putopisac Boris Rukavina i njegova životna i moto suputnica Ksenija bili su gosti prvih ovogodišnjih Putositnica utorkom koje su se pod nazivom „Motorom iznad oblaka“ održale 13. veljače 2024. u Saloči od zrcala Narodne knjižnice Grad.

Okupljene je pozdravila idejna začetnica i voditeljica Putositnica, knjižničarka Ma(Tija) Nenadić. Boris i Ksenija prvi su hrvatski motoristi, ujedno i supružnici, koji su vlastitim motorom proputovali Kinu i jedni od rijetkih koji su nekoliko puta prošli Srednju Aziju te posjetili Mongoliju. Već 40 godina putuju motociklom po Europi, Africi i Aziji. Kažu kako planiranje određene rute putovanja ovisi o samoj ruti, a za Mongoliju, Sibir, Kinu potrebno je bilo nabaviti sve dokumente, vize i slično, za što su im trebali i mjeseci, što zna potrajati duže nego samo putovanje.

Prije dvije godine zaputili su se na 56 dana i 18.000 kilometara dugo putovanje motorom od Zagreba do Pakistana u kojem su proveli dvadeset dana i prešli gotovo 5000 kilometara kroz pokrajine Balučistan, Pandžab, Hajber – Pahtunva, Gilgit Baltistan kao i kroz teritorij glavnog grada Islamabada. Posebno je bilo zanimljivo slušati doživljaje s Karakorum Highwaya, najviše autoceste na svijetu, gdje ‘voziš po oblacima’ koja se proteže sve do granice s Kinom na 4700 metara visokom prijevoju Kundžerab. Vozili su između tri velika planinska lanca: Himalaja, Karakoruma i Hindukuša, kao i po pakistanskim pustinjama Karan i Tali. Na svom putovanju svjedočili su i ekstremnim vremenskim uvjetima, temperaturama od pet do preko 50 stupnjeva, nemilosrdnim vjetrovima, pješčanim olujama i monsunskim kišama. Što se tiče gostoljubljivosti i srdačnosti, supružnici kažu kako Irancima nitko ne može parirati. Putovati motorom je posebna draž za njih jer to prijevozno sredstvo pruža doživljaje koje bi teško iskusili da putuju s nečim drugim.

Boris Rukavina autor je putopisnih knjiga „Euroazijske priče i jedna afrička“ (2017.), „Priče iz daljina : motorom od Zagreba do Vladivostoka“ (2019.) te najnovijih „Putovati motorom : priručnik za motoriste, putnike i one koji se tako osjećaju“ (2023.) i„Island – Himalaja: u pet moto priča“ (2023.).

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

Najnoviji komentari

KOMENTAR TJEDNA