32.8 C
Dubrovnik
Utorak, 16 srpnja, 2024
NaslovnicaKulturaKRV NIJE VODA Poznata američka spisateljica na Mljetu, otoku koji postaje dio...

KRV NIJE VODA Poznata američka spisateljica na Mljetu, otoku koji postaje dio svjetske književne scene zahvaljujući Ivanu Sršenu

Svjetski poznata američka spisateljica i novinarka časopisa The New Yorker Susan Orlean, autorica čija je “Knjiga o knjižnici” postala bestseler u iznimno kratkom vremenu, a film “Adaptacija” snimljen prema njenom djelu “Kradljivac orhideja” nagrađen Oscarom, jučer je na Mljetu, jednom malenom hrvatskom otoku udaljenom miljama od njenog doma u Los Angelesu otvorila tamošnju Međunarodnu pjesničku knjižnicu!

Današnji će dan provesti u Dubrovniku, a potom je čeka i nastup na Sajmu knjige u Puli. I sve to zahvaljujući autoru, prevoditelju, uredniku i nakladniku Ivanu Sršenu, porijeklom Mljećaninu koji dokazuje da krv nije voda i da je spona s djedovinom gotovo pa neraskidiva. Jer, to je presudna poveznica da se na književnoj mapi svijeta pronađe i ovaj naš maleni otočki biser.

Ivan Sršen je nakladnik i njegova izdavačka kuća Sandorf je prije četiri godine otkupila prava na “Knjigu o knjižnici” i dolazak autorice u Hrvatsku bio je planiran neposredno prije korone. Kada su se poklopile sve okolnosti da se to i izrealizira, Susan Orlean je svojim gostovanjem simbolično označila početak rada Međunarodne pjesničke knjižnice u okviru Male otočke biblioteke u Babinu Polju na Mljetu. Otvorenje zbirke pjesničkih knjiga na svim svjetskim jezicima održava se u sklopu europskog projekta ‘Ulysses’ Shelter’ (tovar.hr), koji vodi izdavačka kuća Sandorf Ivana Sršena iz Zagreba uz podršku Nacionalnog parka Mljet.

Preko tog projekta na Mljetu je već rezidencijalno boravilo tridesetak umjetnika iz cijelog svijeta i zbilja je šteta da sve to prolazi ispod radara šire javnosti koja bi trebala znati za ovu iznimno lijepu i zanimljivu priču koja može odlično izbrendirati ovaj naš lijepi otok ne samo turistički, već i kroz kulturološku dimenziju.

Možda većini ime Susan Orlean i ne znači puno, ali koliko teži najbolje pokazuje njen životopis, jer riječ je o novinarki magazina The New Yorker od 1992., te autorici niza knjiga, uključujući Rin Tin Tin, Saturday Night i The Orchid Thief, prema kojem je snimljen film Adaptacija, koji je nagrađen Oskarom. Bila je stipendistica Sveučilišta Harvard te dobitnica stipendije Guggenheim. Godine 2012. primila je počasni doktorat Sveučilišta u Michiganu. “Knjiga o knjižnicama” doživjela je velik uspjeh u Sjedinjenim Državama, uspjevši popularizirati temu javnih knjižnica među širokom američkom publikom.

Stoga bi sljedeći dolazak Ivana Sršena sa svojim gostima na rođeni otok svog djeda trebao zapravo dignuti cijelu zajednicu “na noge”. Bez obzira koliko Ivan Sršen bio skroman i nenametljiv, to zbilja zaslužuje.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

Najnoviji komentari

KOMENTAR TJEDNA