17 C
Dubrovnik
Naslovnica Naša čeljad Knjige po izboru Kristina Kojan Goluža otkrila nam je kojim se knjigama iznova vraća

Kristina Kojan Goluža otkrila nam je kojim se knjigama iznova vraća

Kada radite u obrazovnom sustavu, čitanje stručne literature je, skoro pa, svakodnevnica. To je kao da se nađete u beskonačnom vrtlogu, viru, koji vas kao jedan lijevak, od šireg dijela vuče prema užem, srži neke problematike. Kako znanost napreduje i pobija neke donedavno prihvaćene prakse, u tom vrtlogu čitate, putujete, sjedinjujete informacije i to postaje strast.

Napisala Kristina Kojan Goluža

Dok sam studirala u Austriji, prije 15-tak godina, reklamiralo se novo izdanje njemačke enciklopedije Brockhaus citatom Marcela Reich- Ranickija, tada najznačajnijeg njemačkog književnog kritičara: „Tko ima mnogo znanja, taj želi još više znati.“ Ili obrnuto Sokratovim riječima: „Znam da ništa ne znam.“

Bez obzira na manjak vremena za drugu literaturu, postoji niz knjiga kojima se svako nekoliko godina vraćam i iznova neke njihove dijelove ponovno čitam. Nisam ljubitelj romana, izuzev onih iz djetinjstva poput Družbe Pere Kvržice ili Šegrta Hlapića koje bude divne uspomene. Taj dječji ushit, ostao je prisutan, no s životnim iskustvom, moj interes za čitanje prerastao je u „realnija“ štiva.

Don Miguel Ruiz:  Četiri sporazuma

Poruka ove knjige je da živite dan za danom. Ona čitatelja uči samopoštovanju te ljubavlju i poštovanju prema drugačijim ljudima i mišljenjima, te daje četiri sporazuma koje bi čovjek trebao sklopiti sam sa sobom. Čitala sam ju prvi puta prije sedam godina i za vrijeme pandemije mi je četvrti put došla u ruke. Knjiga poručuje i kako čovjek ne treba stvarati pretpostavke, već propitati istinu o nečemu, kako bi shvatio da sve što drugi ljudi rade i govore čine zapravo zbog sebe, pa se ništa ne treba shvaćati osobno. Don Miguel Ruiz savjetuje besprijekorno korištenje govora i riječi te da u svakoj situaciji učinite sve što možete. Pritom napominje kako je u davanju sebe i svoga vremena je potrebno naći kvalitetan omjer da taj angažman ne bi postao utegom.

Alice Miller: Drama djetinjstva

Svakom roditelju, posebno našoj generaciji, preporučila bih čitanje ove knjige jer govori o utjecaju odgoja na razvoj djetetovih emocija i stajališta koja možda baš i nisu posve njihova. Ona na neki način savjetuje da prvo moramo pronaći sebe i svoja stajališta, kako bismo odgajali individue, a ne osobe koje samo prihvaćaju određene društvene obrasce.

Eric Hobsbawm, Terence Ranger: Izmišljanje tradicije

Eric Hobsbawm je bio najznačajniji engleski povjesničar, a sam naslov knjige njezina je osnovna misao. Knjiga govori o tome što je tradicija, kako nešto postaje tradicijom u različitim društvima te se potom koristi u političke svrhe. Opisuje nastanak, kontekst i značaj rituala odnosno utjecaj tradicija u Engleskoj, Africi i masovnoj proizvodnji tradicija u Europi od 1870- 1914. godine.

Nira Yuval-Davis: Rod i nacija

Nira Yuval-Davis, aktivistica i professor emeritus Sveučilišta istočnog Londona, rodom je iz Izraela. U svojoj knjizi propituje odnos feminizma i nacionalizma te kako rodni odnosi utječu na različite nacionalne procese i obratno. U ovom prilično složenom štivu u kojem autorica rod i naciju dovodi u čvrstu i neraskidivu vezu, citira jednog svog profesora koji kaže: “Govoriti o ženama, a pritom izostavljati muškarce, isto je kao da plješćete jednom rukom.”

Neil MacGregor: Povijest svijeta u 100 predmeta

“A history of the world in 100 objects” izvorni je naslov knjige Neila MacGregora, direktora British Museuma, koji je 2010. u suradnji s BBC-em vodio radio emisiju u kojoj je predstavljao značajne muzejske predmete iz svoje ustanove. Kroz kulturalnu biografiju  tih predmeta tematizira se povijest, ljudi, narodi, običaji, situacije i podatci koji su u novije vrijeme ustanovljeni putem suvremenih analiza. Knjiga sadrži vrlo zanimljiv pristup povijesnim događanjima te se poglavlja, različite epizode radio emisije, mogu i poslušati svaka zasebno na internetu.

Vladimir Gruden: Budućnost je u nama

Iako je bio kontraverzan hrvatski liječnik i znanstvenik, volim posebno ovu njegovu knjigu jer govori o tome kako smo mi sami kreatori svoje sreće. Daje primjere iz prakse koji su razumljivi, te je knjiga pisana izrazito  jasnim jezikom. U svome načinu pisanja prilično je „tvrda“, no smatram da realno opisuje neke životne situacije.

Jasper Juul: Vaše kompetentno dijete

Jasper Juul je danski obiteljski terapeut koji je posvetio svoj život radu sa djecom tvrdeći kako djeca skoro pa uvijek zapravo žele surađivati. Godina 2017. i 2018. pisao je kolumne u austrijskom časopisu DerStandard koje sam rado pratila, gdje je kao i u ovoj knjizi koja je prevedena na 13 svjetskih jezika, pisao o različitim problemima s djecom i njihovim fazama odrastanja. U knjizi tematizira obiteljske vrijednosti, samosvijest i samopouzdanje, odgovorno ponašanje, društvenu odgovornost djece, no i roditelje. Iznosi da je ponašanje djece važno za razvoj i zdravlje roditelja jednako koliko je ponašanje roditelja važno za zdravlje i razvoj djeteta.

Erik H. Erikson: Identitet i životni ciklus

Ovu knjigu sam čitala vrlo davno još u mladosti, no vrlo rado i dan danas povirim čim moja djeca pređu u neku novu životnu fazu. Naime, Erikson tvrdi kako postoji osam psiho- socijalnih faza razvoja svakog čovjeka koje su univerzalne za razvoj ljudske ličnosti bez obzira na uvjete i mjesto života. Svaka faza sadrži i svoju krizu pa ako je ishod krize pozitivan, tada je ličnost na putu pozitivnog ostvarenja svih faza kroz koje prolazi. Zadnja faza koja nastupa nakon 65. godine života je Očajanje ili Blagostanje!

Hans Werner Holzwarth: 100 suvremenih umjetnika A-Z

Izvoran naslov knjige „100 contemporary artists A-Z“ svezak je od dvije cjeline koja obuhvaćaju sto suvremenih najutjecajnijih i najvažnijih svjetskih umjetnika. Svesci su pisani na tri jezika: engleski, njemački i francuski. Definitivno literatura koju svaki umjetnik treba imati.

Buys Susan i Victoria Oakley: Konzervacija i restauracija keramike

Jednom riječju biblija konzervacije i restauracije keramike izvornoga naziva “Conservation and restoration of ceramics”. Toliko je korištena da se raspada, trebat će uskoro kupiti novu!

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

Sjednica Općinskog vijeća Župa dubrovačka – rebalans proračuna, izmjena i dopuna odluke o socijalnoj skrbi

U srijedu, 4. studenog u velikoj vijećnici Općine Župa dubrovačka, održat će se 25. sjednica Općinskog vijeća Općine Župa dubrovačka. U pozivu...

Apel župana Dobroslavića: Pridržavanjem mjera čuvamo zdravlje i pomažemo zdravstvenom sustavu

Župan Nikola Dobroslavić još je jednom pozvao sve sugrađane na dosljedno poštovanje epidemioloških mjera. "Danas imamo 102 pozitivna na...

Ovo su članovi Skupštine Turističke zajednice Grada Dubrovnika i Turističkog vijeća

U srijedu, 28. listopada u 14 sati, održala se online sjednica Izborne Skupštine Turističke zajednice grada Dubrovnika, na kojoj su izabrani članovi...

Marija Kola Pendo o organskoj poljoprivredi iz prve ruke

U okviru programa Mjeseca hrvatske knjige, koji je ove godine posvećen planetu Zemlji i održava se pod motom „Razlistaj se“, Dubrovačke knjižnice organiziraju predavanje „Organska poljoprivreda – put prema zdravlju“ Marije...

Dubrovnktv.net

SUSRETI UTORKOM/ Ivan Viđen i Nikša Selmani (Srđ je Grad): zašto su osnovali stranku?

"Srđ je Grad" je nova stranka u Gradu. Zašto su se odlučili na taj korak? Hoće li i oni imati stranačku...

ETO NAS: s Terezom Kesovijom

O Terezi Kesoviji ne treba puno govorit … Istaknuta je to pjevačica koja je osim u tadašnjoj Jugoslaviji uspješnu karijeru izgradila i...

Najnoviji komentari

Komentar tjedna by Lidija Crnčević

Put oko Svijeta

Slatki život Alise Nenadić