31.8 C
Dubrovnik
Petak, 12 srpnja, 2024
NaslovnicaLifestyleKristina Ercegović: poduzetništvo ne poznaje spol, dok žena ne rodi

Kristina Ercegović: poduzetništvo ne poznaje spol, dok žena ne rodi

Ne poznajem puno žena koje bi htjele biti muškarci. Jest teško uskladiti sve ono što stavimo pred sebe kao cilj, a još teže kada želimo do osobnog savršenstva (ili kako ga zamišljamo) izgraditi se kao zaposlenica, majka, supruga, kćer. Kad težimo izvrsnosti u svim tim ulogama koje smo izabrale ili su nam nametnute, kao ženama, kroz stoljeća patrijarhata u kojemu živimo. Ne poznajem puno žena koje bi htjele biti muškarci, a poznajem ih puno koje su spoznale nužnu promjenu u sebi da bi uživale u tom bogatsvu raznolikih ja.

Kao mali doprinos Danu žena porazgovarali smo s Kristinom Ercegović, uspješnom poduzetnicom koja je u dva desetljeća staža izgradila tri firme, prodala dvije, a u sklopu ove preostale ima nekoliko projekata, među kojima je najpoznatiji Business cafe www.businesscafe.info, a od lani i Business Cafe International za strance koji su došli živjeti i raditi u Hrvatsku. Projektom Žene i novac koji uključuje konferencije, radionice i portal www.zeneinovac.com, educiraju se poduzetnice kako raspolagati s novcem i kako stjecati više, a ne postati robom ni zarobljenikom novca. Uz evente Kristina radi i autorsku edukaciju Bildanje biznisa, ponekad kad stigne individualno savjetovanje i piše knjige i blogove. Sve je na www.kristinaercegovic.com Napisala je dosad 5 knjiga, najpopularnije su Sam svoj gazda i Najjači si kad si svoj. Uskoro završava nastavak knjige Sam svoj gazda, nazvala ju je Rob svog posla. Ovim razgovorom osnažujemo svjesnost žena o njihovoj snazi, ali i potrebi da ne robuju obrascima ponašanja koja pred njih stavlja društvo.

Po čemu se žene poduzetnice razlikuju od svojih muških kolega?

Poduzetništvo ne poznaje spol… dok žena ne rodi. Žene su vlasnice oko 20% poduzeća i trećine obrta, no udio u BDPu je oko 8%, dakle njihovi su biznisi manji, manje zarađuju, misle na malo. (izvor Womeninadria.com) Žene puno vremena rade besplatno – brinu više i provode više vremena s djecom, obavljaju u većoj mjeri kućanske poslove i brinu o starijim članovima obitelji i roditeljima, dakle imaju manje vremena na raspolaganju za biznis. Gledamo na ukupnoj razini. A svaka žena odlučuje sama o svom životu i kako će ga živjeti. Žene su također više sklone perfekcionizmu, a to je prepreka za poduzetništvo gdje se u konačnici vrednuje jedino (nesavršena, jer savršene nema) akcija i rezultati.

Koliko je bitno da žene budu financijske neovisne, treba li više uopće ponavljati da je financijska neovisnost preduvjet za slobodu i mogućnost izbora?

Financijska neovisnost žena srž je feminizma. Još su nam naše pretkinje govorile da žena mora imati svoj novac. Ako žena ima svoj novac značajno se smanjuje mogućnost bilo kakvog drugog oblika nasilja, dakle financijska neovisnost preduvjet je svake slobode. Za odnos s novcem kao i u svemu prvo treba osvijestiti što je kako i zašto funkcionira, promjenu svjesnosti slijedi promjena načina razmišljanja, a tu promjenu slijedi promjena ponašanja dakle drugačije akcije dovode do drugačijih i boljih rezultata. Da pojednostavim, stav obilja znači fokus na ono što imamo, a ne što nemamo i uživanje u onom što imamo, novac je samo alat i sredstvo plaćanja dakle služi za razmjenu vrijednosti, ako mi ne upravljamo novcem, on upravlja svim aspektima našeg života. Potrebno je promijeniti i uvjerenja i način razmišljanja i emocije i navike i svjesno upravljati novcem kojim imamo da ne živimo iznad mogućnosti dakle da bez obzira koliko imamo, da živimo s toliko koliko imamo, a ne iznad svojih mogućnosti. Koliko god se mnogi neće složiti sa mnom, ne radi se o tome koliko zaradimo, nego kako upravljamo s tim što zaradimo. Svi imamo ljude koje znamo oko sebe koji s malo žive dobro i nemaju dugova i ljude koji puno zarađuju i non stop se vrte u krug i u minusu su. Postoji seksizam posvuda, možda još i najmanje u poduzetništvu, jer tu ste na tržištu. Poanta je prodati svoje usluge i proizvode, a konačni sudac kakvi smo u tome je kupac, dakle tržište.

Na što vam se poduzetnice najviše žale? Ohrabrujete li žene da pokrenu vlastiti posao?

Žene se žale na sve. Kao i muškarci. Općenito je mentalitet žrtve i kukanja najpopularniji sport u Hrvatskoj. Mene najviše žalosti što gotovo nikako nemamo razvijenu kulturu uspjeha, dakle, nije nam drago kad netko uspije. Kad netko nešto napravi, najčešća reakcija će biti kritika, ili će ju druga osoba poklopiti, nadopuniti, osuditi na ovaj ili onaj način. Rijetke su prave, iskrene prijateljice i prijatelji koji će podržati vaš uspjeh. Ne bih rekla da ohrabrujem na biznis – ja samo radim i vodim svoje biznise, ali ne šutim tj. kako volim dijeliti znanje, pišem puno blogova i knjiga, pa to ljude ohrabri da pokrenu svoj posao, jer vide da se može i što je još važnije, vide način kako to napraviti. Nije poduzetništvo za svakoga. I većinom ljudi krenu u to iz nužde. No kako god, putem se moramo naučiti voditi posao.

Kako u raskoraku između karijere i obiteljskog života žene trebaju izgraditi svoj stav da je puno bitnije što očekuju od sebe, nego što drugi očekuju od njih? Je li to lako i vidite li u tome razliku između mladih i starijih generacija žena? Koliko smo kao društvo osvijestili ulogu roditelja u odgoju djece – muške i ženske – da ih pripremamo da budu sutra svojim supružnicima partneri a ne da žene imaju grižnju savjesti ako ne skuhaju, očiste, operu…i sve ostalo.

Najvažnije za uspjeh i jest kako razgovaramo sa sobom, dakle naša očekivanja prema sebi. Teško je, ali nije nemoguće otrgnuti se nasljeđenim obrascima vjerovanja i ponašanja, pa tako i u odgoju. Nažalost nemam kćer, no svi stručnjaci kažu da djecu odgajamo primjerom, dakle, ako želimo da naše kćeri imaju sve mogućnosti i od života uzmu što žele i to bez grižnje savjesti, onda moramo biti svjesne da one nas gledaju, dakle, mi im moramo to pokazati primjerom. Oduvijek volim ulaziti u srž/korijen/suštinu problema, i rješavati uzroke. Valjda mi je zato život podario sina, jer upravo je odnos majke i sina srž i korijen patrijarhata. Tu je sve naopako. Tu nastaju mamini sinovi. Tu nastaje nemoj ti sine, mama će (to bolje i brže) i sve ostalo. Živimo sami i mora sve raditi po kući, i iako je mali (11 godina) već zna sam skuhati nekoliko jednostavnih jela i asistirati mi u nekim drugima. Svog sina odgajam u osvještenog muškarca koji će jednog dana biti ravnopravan partner u svakom pogledu. No za to je potreban i duboki rad na sebi. Uvijek sve promjene kreću od nas samih.

TKO JE Kristina Ercegović?

Kristina Ercegović rođena je 8. veljače 1976. u Zagrebu. Diplomirala je marketing 1998. na Ekonomskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu i 2008. završila Executive MBA u poslovnoj školi Cotrugli. Završila je 2010. NLP Leadership Akademiju, a 2013. i NLP majstorski te Advanced Program in Business jednogodišnji program kao odabrana stipendistica Instituta za inovacije.

Osnovala je Herakleu, prvu agenciju u Hrvatskoj specijaliziranu za mystery shopping u sklopu koje je pokrenula i niz inovativnih projekata poput Mystery shopping dana, zatim dodjelu Nagrade za posvećenost kvaliteti usluge te Heraklea Customer Service akademiju. Herakleu je prodala u ožujku 2012. Mildu je osnovala 2013, da bi je prodala 2014. Od 2010. vodi vlastitu tvrtku Zaokret u sklopu koje projektom Business Caféa umrežava i educira male poduzetnike, savjetujući ih kako da pokrenu, izgrade i prodaju svoj biznis bez da pritom izgore, te piše kolumne, knjige i vlastiti blog, a od 2019. pokrenula je i vodi portal, konferenciju i radionice Žene i novac (www.zeneinovac.com) Bila je mentor na niz start-up natjecanja kao i u TV emisiji Snaga volje, a i sama je bila organizatorica i mentorica u nacionalnom programu Sam svoj gazda. Čest je gost predavač kao i moderator panela na raznim poslovnim konferencijama.

Predavala je kolegij Poduzetništvo na privatnom učilištu Algebra te kolegij Poslovna analiza na učilištu Effectus. Bila je i predavač na Absence Academy – Akademiji upravljanja apsentizmom u Zagrebu i Beogradu s temom – Sreća – produktivnost – profit, kao i s temom Važnost kvalitete usluge na Call Centar Akademiji. S poslovnom kolegicom Mirelom Španjol Marković, vlasnicom Cicerona, osmislila je programe Prečicom do uspjeha 2015. i 2018. Intrapreneurship – poduzetnički način razmišljanja u korporaciji i državnoj upravi.

Bila je i TEDx govornik, članica CRANE-a te je godinama bila predsjednica, a sada članica žirija za odabir najbolje hrvatske poduzetnice u organizaciji Women in Adria.

Uz Veronicu Karlsson koautorica je prve stručne knjige o mystery shoppingu na svijetu, naziva Measuring Management and The Moment of Truth, a sa Sašom Petrom napisala je knjigu Tajna nestalog kupca. 2013. Napisala je Sam svoj gazda – kako uspjeti u poduzetništvu unatoč svemu i svima te 2017. What is your ROI on Joy – My life. My business. My rules. Njezina peta knjiga je Najjači si kad si svoj – Ljudska strana biznisa pravi transformator svijesti poduzetnika kako brojni komentari čitatelja kažu. Uskoro izlazi šesta knjiga – Sam svoj gazda ili rob svog posla – kako izgraditi vlastiti biznis bez da putem izgorimo.

Dvaput je dobila MSPA Europe PR and Marketing Award, nagradu za najuspješnije promoviranje mystery shoppinga u Europi u 2004. i 2005. godini.

Dobila je CROMINU nagradu za najboljeg menadžera 2007. godine u kategoriji mladi menadžer kao prva žena u toj kategoriji i najmlađi menadžer, a u svibnju 2008. dobila je MSPA Hall of Fame Award, priznanje za uspješno promoviranje mystery shoppinga u Jugoistočnoj Europi. Bila je i nominirana za Ženu godine u organizaciji časopisa Zaposlena 2009. godine, te za Veuve Cliquot nagradu za Najbolju poslovnu ženu u Hrvatskoj 2018. godine. Iste godine osvojila je Central European Start Up Awards nagradu u kategoriji Female Role Model za poduzetništvo.

Prije 18 godina poduzetništva od pokretanja Heraklee radila je četiri i pol godine u Plivi, od čega godinu dana u Poljskoj i Češkoj.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

Najnoviji komentari

KOMENTAR TJEDNA