32.8 C
Dubrovnik
Utorak, 16 srpnja, 2024
NaslovnicaPolitikaKristić vs Stožer: ukinite propusnice, omogućite kretanje po županiji

Kristić vs Stožer: ukinite propusnice, omogućite kretanje po županiji

Gradski vijećnik Maro Kristić je poslao priopćenje u kojemu traži ukidanje propusnica za kretanje po Dubrovačko-neretvanskoj županiji.

U jeku širenja pandemije Nacionalni stožer civilne zaštite je uveo propusnice kao mjeru kontrole migracija stanovništva te prepustio lokalnim stožerima da organiziraju posao njihovog izdavanja. Već u prvim danima po broju izdanih propusnica pokazalo se da one nisu, niti su ikada mogle biti instrument za prevenciju širenja zaraze.  Nitko ne kaže da u tom trenutku nije bilo opravdano i potrebno kontrolirati kretanje stanovništva, no izdavanje propusnica trebalo je poslužiti kao kratkotrajna privremena mjera ograničavanja aktivnosti stanovništva na samo one nužne dok se ne analizira stanje, utvrde žarišta i kritične točke širenja zaraze. Ograničavanje kretanja stanovništva među općinama i gradovima kao trajna mjera više nema apsolutno nikakav pozitivan učinak, dapače, ona je sada i u ekonomskom i u socijalnom smislu štetna i svodi se na nepotrebno administriranje.

Istovremeno dok stožer dopušta migracije stotina građevinskih radnika koji svakodnevno prelaze državnu granicu bez ikakve kontrole i samoizolacije te na brojnim gradilištima u Gradu bez poštivanja mjera socijalne distance obavljaju svoje poslove, građanima se onemogućuje kretanje po Županiji bez propusnice .Do sada je lokalni stožer isključivo postupao prema uputama nacionalnog stožera i u cijelosti ih slijedio pa bi bilo logično da i sada tako postupe ukoliko tvrde da drže epidemiološku situaciju pod kontrolom. Uz sve mjere zabrane obavljanja velikog broja djelatnosti koje do daljnjega ostaju na snazi mjera zabrane kretanja stanovništva bez propusnica je potpuno suvišna.

Od uvođenja mjera do danas proteklo je dovoljno vremena u kojem su se trebali angažirati stručnjaci osposobljeni za upravljanje u kriznim situacijama koji bi napravili sve potrebne analize i poduzeli sve organizacijske radnje da se potencijalna žarista stave pod nadzor bez potrebe da se u potpunosti zaustavlja život i gospodarske aktivnosti stanovništva, a koji i sami tvrde da su propusnice jedna od mjera koju treba ukinuti. Stoga apeliramo na stožer da sukladno delegiranim ovlastima omogući građanima nesmetano kretanje na području cijele Dubrovačko-neretvanske županije i ukine obvezu izdavanje propusnica a da se pritom zadrže svi drugi instrumenti nadzora migracija stanovništva – stoji u priopćenju gradskog vijećnika Mara Kristića.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

Najnoviji komentari

KOMENTAR TJEDNA