Kristian Novak u Dubrovniku predstavlja svoj novi hit roman

Dubrovačke knjižnice organiziraju književni susret s Kristianom Novakom, književnikom i jezikoslovcem, koji će se održati u četvrtak, 29. veljače 2024., u 19 sati u Čitaonici Narodne knjižnice Grad.

S autorom romana ObješeniČrna mati zemla i Ciganin, ali najljepši, razgovarat će se o književnosti i jeziku te će se predstaviti i njegov novi roman Slučaj vlastite pogibelji.

Prije ovoga susreta, također u čitaonici Narodne knjižnice Grad, Kristian Novak održat će radionicu za srednjoškolce – dio projekta Biblioterapije kojega provodi Pomorska i tehnička škola Dubrovnik pod voditeljstvom Mariele Marković, prof. hrv. jezika i književnosti. Radionica je organizirana za učenike Pomorske škole i za zainteresirane učenike ostalih dubrovačkih srednjih škola.

Dr. sc. Kristian Novak,  završio je diplomski dvopredmetni studij hrvatskoga jezika i književnosti i njemačkoga jezika i književnosti na Filozofskome fakultetu u Zagrebu. Diplomirao je 2005. godine obranivši rad pod naslovom „Njemačko-hrvatski code-switching u drami ‘Gospoda Glembajevi’ Miroslava Krleže“.

Godine 2007. upisao je Poslijediplomski doktorski studij lingvistike na Filozofskome fakultetu u Zagrebu. Doktorski rad pod naslovom „Rekonstrukcija jezičnih biografija pripadnika ilirskoga pokreta. Prilog povijesnoj sociolingvistici hrvatsko-njemačkih jezičnih dodira“ obranio je u ožujku 2011.

Tijekom diplomskog i poslijediplomskog studija (1998. – 2009.) bio je kategorizirani vrhunski sportaš Hrvatskoga olimpijskog odbora i standardni reprezentativac Republike Hrvatske u karateu te osvajač niza svjetskih i europskih odličja u pojedinačnoj i ekipnoj konkurenciji.

Kristian Novak zaposlio se 2005. godine na Odsjeku za germanistiku Filozofskoga fakulteta u Zagrebu kao znanstveni novak na projektu „Hrvatsko-njemački jezični dodiri“ pod vodstvom prof. dr. Zrinjke Glovacki-Bernardi. Od 2005. do 2012. godine sudjelovao je u lingvističkim istraživanjima i izvođenju nastave na kolegijima Katedre za njemački jezik.

Godine 2011., nakon obrane doktorata, pristupnik napreduje u suradničko zvanje viši asistent. U siječnju 2012. godine prekida radni odnos na Filozofskom fakultetu u Zagrebu te se zapošljava kao viši asistent na Odsjeku za kroatistiku Filozofskoga fakulteta u Rijeci.

Dugogodišnji je član uredništva znanstvenoga časopisa Suvremena lingvistika, a od 2012. godine obnaša dužnost tehničkog urednika.

Objavio je romane: Obješeni, Čakovec: Insula, 2005., Črna mati zemla, Zagreb: Algoritam, 2013., Ciganin, ali najljepši, Zagreb: OceanMore, 2016. te Slučaj vlastite pogibelji, Zagreb: Ocean more, 2023.

Autor fotografije: Robert Gojević

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.