29.8 C
Dubrovnik
Utorak, 16 srpnja, 2024
NaslovnicaKultura"Krik" za kulturu: POMOZIMO vratiti ovu Bukovčevu sliku doma!

“Krik” za kulturu: POMOZIMO vratiti ovu Bukovčevu sliku doma!

Muzeji i galerije Konavala su u srijedu, 20. travnja pokrenuli akciju prikupljanja financijskih sredstava za otkup slike Vlaha Bukovca Konavoski tkalci.

Cilj je prikupiti 75.000,00 HRK u sljedećih 75 dana, do rođendana Vlaha Bukovca, 4. srpnja 2022. godine kako bismo u ovoj, obljetničkoj godini još jedno Bukovčevo djelo vratili doma.

Poziv na sudjelovanje

Slika Vlaha Bukovca Konavoski tkalci trenutno je ponuđena na prodaju. Želimo da svakodnevno bude javno dostupna, da njen dom postane naš muzej, Kuća Bukovac. Pozivamo Vas da zajedno s nama svojim prilogom pomognete u prikupljanju sredstava kako bismo ovaj mali Bukovčev biser vratili doma, u Konavle.

Izaberite iznos koji možete odvojiti, odlučite želite li biti anonimni ili vidljivi donator/sponzor Muzeja i galerija Konavala i ujedno postati čuvar naše zajedničke baštinske priče.

Prilikom uplate potrebno je navesti broj žiro-računa u prilogu kao i poziv na broj koji je otvoren za prikupljanje sredstava za otkup slike:

Podatci za uplatu su:

IBAN: HR21 23900011819800003

Model i poziv na broj: HR24 7765-41144-OIB uplatitelja, nije obavezno

Svrha: kupnja slike Vlaha Bukovca Konavoski tkalci

Sredstva koja se prikupe ne smiju se koristiti ni u jednu drugu svrhu. Informacije o prikupljenom iznosu bit će dostupne putem web-stranice muzeja i na našim društvenim mrežama.

O slici

Konavoski tkalci (14 x 17,28) slika je manjeg formata koja prikazuje dvije žene i muškarca u konavoskoj narodnoj nošnji oko tkalačkog stana. Najvjerojatnije je napravljena za vrijeme Bukovčevog posljednjeg posjeta Cavtatu 1920. godine. U to vrijeme Bukovac slika brojne slične žanr-scene života Cavtata. Uglavnom su to male skice, poput ove, koje su potpuno osvježenje u Bukovčevu opusu izborom tema, kao i u lakoći poteza. Neopterećen naručiteljem ili javnosti, slikar se prema platnu odnosi potpuno slobodno.

Slika je rađena tehnikom ulja na kartonu i dobro je očuvana.

Za Muzeje i galerije Konavala, Kuću Bukovac ova je slika dragocjena ne samo kao Bukovčev rad per se, već i kao slikarski motiv koji pripada korpusu Bukovčevih zavičajnih tema, koje su od velike važnosti za Cavtat. Svoje mjesto u Kući Bukovac naći će u stalnom postavu na prvom katu, gdje se kontekstualizira zavičajno i obiteljsko okružje Vlaha Bukovca.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

Najnoviji komentari

KOMENTAR TJEDNA