KORONA I SVADBE: U proteklih mjesec dana nije održano nijedno crkveno vjenčanje, a sklopljeno je samo sedam građanskih brakova u cijeloj županiji

Mjere distanciranja koje je čitavom svijetu donijela covid 19 pandemija, odrazile su se na životne rituale u cijelosti, ali i planove koji su nerijetko doneseni prije puno vremena. Brojna vjenčanja planirana za travanj i svibanj u Dubrovniku odgođena su za kraj godine, iako je upitno i što će biti s njima – kazala nam je Kristina Skvrce koja se bavi organizacijom vjenčanja a koja je nedavno stavila na fb profil fotografiju prvog vjenčanog buketa koji je napravila otkad je korona zavladala svijetom. Mladenci koji su Dubrovnik izabrali za grad izricanja sudbonosnog “da” a koji su trebali doputovati izvana, vjenčanja su prebacili za kraj ove ili za sljedeću godinu, ali je sve to još uvijek velika nepoznanica kao što je i ova pandemija – kazala je Kike. Ističe kako ju je prvi vjenčani buket koji je napravila u ovom vremenu za naše, dubrovačke mladence, stoga i raznježio i razveselio. Mladenci iz Pila nisu htjeli odustati od vjenčanja planiranog prije korone, a proslavu su organizirali u krugu najbliže obitelji.

Interesiralo nas je koliko je mladenaca u proteklih mjesec dana odlučilo krenuti u zajednički život pod uvjetima i u okvirima koje je zadao Nacionalni stožer civilne zaštite. I doznali smo.

Samo sedam brakova sklopljeno je na području Dubrovačko-neretvanske županije u proteklih mjesec dana. S obzirom na to da su se poklopile restrikcije Nacionalnog stožera civile zaštite i korizma u kojoj se vjenčanja većinom ne održavaju, mali broj sklopljenih brakova možda i ne iznenađuje. Osim samih mladenaca, a za pretpostaviti je da je određeni dio njih ipak odlučio odgoditi izricanje “sudbonosnog da”, ovako propisane mjere pogodile su i one koje su mladencima pomagali da njihov dan protekne u najboljem mogućem redu – organizatore vjenčanja i cvjećare.

U vremenu od 19. ožujka, do 17. travnja sklopljena su četiri građanska braka u Matičnom uredu Dubrovniku te jedan građanski brak u Matičnom uredu u Opuzenu. U istom periodu sklopljen je i po jedan građanski brak u Matičnom uredu u Cavtatu te u Župi dubrovačkoj.

U istom periodu nije bilo evidentiranih crkvenih brakova s građanskim učinkom.

Navedena sklapanja brakova obavljena su sukladno Odluci o mjerama prilikom sklapanja braka i životnog parterstva od 20. ožujka, koja definira da se ona državaju isključivo u krugu najuže obitelji te službene osobe ili predstavnika vjerske zajednice uz poštivanje mjera i uputa Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

Sukladno propisanoj odluci nit jedan sudionik ne smije imati povišenu tjelesnu temperaturu niti simptome akutne respiratorne infekcije, a obustavljeno je održavanje svih oblika svadbenih svečanosti.

Podsjetimo, prvotna odluka o načinu sklapanja braka i životnog partnerstva, donesena je 20. ožujka na rok od 30 dana. S obzirom da je tako defininirani rok istekao, Nacionalni stožer civilne zaštite produžio je i ovu mjeru i to do 4. svibnja.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.