24.8 C
Dubrovnik
Subota, 24 srpnja, 2021
NaslovnicaVijestiOd naboljih postali smo najgori u Hrvatskoj, zbog cijepljenja u Dubrovnik stiže...

Od naboljih postali smo najgori u Hrvatskoj, zbog cijepljenja u Dubrovnik stiže inspekcija

Dubrovačko-neretvanska županije ima najvišu incidenciju slučajeva zaraze, rečeno je na netom održanoj konferenciji za medije Nacionalnog stožera civilne zaštite. Uz to, ministar Beroš kazao je kako je u Dubrovnik poslana zdravstvena inspekcija zbog specifičnosti provedbe cijepljenja, a novinare je zanimao i zahtjev gradonačelnika Frankovića o mogućnosti testiranja na aerodromima.

Na početku konferencije za medije javnost je s današnjim brojkama upoznala primarijus Janković – Katalinić. Kako smo prethodno objavila danas imamo 72 nova slučaja zaraze, a preminulo je 20 osoba. Na bolničkom liječenju nalazi se 792 osobe.

Primarijus Capak osvrnuo se na trenutnu epidemiološki situaciju.

„Imamo 72 nova slučaja. Prije tjedan dana bilo je 68 novooboljelih, a tjedan prije toga 71 novooboljelog. Nastavlja se blagi početak platoa jednakog broja oboljelih ili vrlo blagog porasta. Trenutno imamo dva posto više pozitivnih nego tjedan prije. Trenutna 14-incidencija je 111,2. Najnižu incidenciju ima Istarska županija, a najvišu Dubrovačko-neretvanska. Po incidenciji je Hrvatska na trećem mjestu među zemljama. Ukupna stopa smrtnosti na milijun stanovnika je 1331,9 i po tome smo na 19. mjestu. Udio pozitivnih u testiranima danas je 3,2 a za zadnjih 14 dana 6,0. Do sada je zaprimljeno 927 prijava sumnji na nuspojave, od toga je 822 na Pfizerovo cjepivo, 48 na Modernino i 57 na Astra Zenecu

Primarijus Capak kazao da u bi u ovom tjednu trebali primiti 23 400 doza Pfizera, 16 800 Moderne i 52 AstraZenece.

„Moderna je najavila da će 25. veljače isporučit tih 16 800 doza. Do kraja ožujka trebali bi primiti 508 608 doza cjepiva”, pojasnio je.

Ministar Beroš govorio je o smanjenju pruženih usluga u zdravstvenim ustanovama.

„Smanjenje se kreće u opsegu 19 do 28 posto. Pratimo podatke o izvršenosti usluga u zdravstvenom sustavu. Nije ovo specifično samo za naš sustav. Jednu cijelu zdravstvenu ustanovu smo morali pretvoriti u COVID centar, tako samo rasteretili ostale zdravstvene ustanove. Smatram da smo u tome djelomično uspjeli, a formirali smo i pozivni centar. Čitavo vrijeme apeliramo na zdravstvene usluge, ali i na pacijente da se odazivaju preventivnim pregledima kad im stigne poziv. Mnogi izbjegavaju te preglede zbog straha od zaraze unutar bolnica. Opća populacija se i u normalnim uvjetima ne odaziva na preventivne preglede u brojkama u kojima bi to mi htjeli“, pojasnio je ministar Beroš.

Capak je pojasnio navode po kojim oni koji se cijepe AstraZenecom neće morati nositi maske.

„Tip imuniteta koji štiti našu sluznicu od virusa je drugačiji od onog koji se razvija nakon cijepljenje. Nitko od proizvođača to nije smatrao važnim i nisu to uspoređivali. Prvo takvo ispitivanje je objavila AstraZeneca i njihovo cjepivo štiti i od transmisije virusa. Iako cjepivo razvije imunitet kod osobe, nismo bili sigurni može li ona primiti virus na sluznicu, zato smo preporužili nošenje maski. U ovom trenutku ne znamo hoće li i drugi proizvođači pokrenuti takva istraživanja. Dok se nama značajno ne smanji transmisija virusa, svima je preporuka da nose maske“, pojasnio je Capak.

O mogućnosti popuštanja mjera od 1. ožujka govorio je ministar Božinović.

„Započeli su razgovori, a razgovori na sredini Vlade odvijat će se sredinom tjedna. Unatoč povećanjima epidemiološka situacija je dobra. U ovom trenutku od nas su po incidenciji bolje samo dvije zemlje. Nastavit ćemo pratiti sve što se događa u Hrvatskoj, ali i oko nje. Razgovarat ćemo i s resornim ministrima. Cilj nam je da se što više toga u našim životima normalizira. Sigurno 1. ožujka nećemo otvoriti sve, na način kao što je bilo prije pandemije ali ako se ovi trendovi nastave, mogućnost popuštanja postoji. Mi pratimo situaciju i na lokalnoj razini. U tom kontekstu bitno je da Nacionalni stožer, odobrava županijske zahtjeve“, kazao je Božinović.

„Četiri dana je premalo da bi mogli govoriti o trendu. U ovom trenutku možemo to smatrati oscilacijom ili stagnacijom pada, odnosno da se plato izravnao. Teško je predvidjeti kakav će trend biti idućih dana“, kazao je primarijus Capak.

Ministar Beroš osvrnuo se na izvješća zdravstvenih ustanova o provedbi procesa cijepljenja.

„Sva izvješća su pristigla. Navodi se da stručnih propusta nije bilo, odnosno da nije bilo cijepljenja mlađih osoba bez komorbiditeta. Postoje određene moralne i etičke dileme. Zdravstvena inspekcija poslana je u ovom trenutku samo u Dubrovnik, zbog specifičnosti situacije“, kazao je Beroš.

„Neki su došli do faze da su počeli koristiti punktova za cijepljenje. U Zagrebu je prelazak u tu fazu malo kasnio. HZJZ je odlučio napraviti akcije cijepljena na punktovima, kad je u pitanju Zagreb“, kazao je Capak.

O inicijativi gradonačelnika Frankovića o testiranju na aerodromima.

„O tome se govori već dulje vrijeme, da se omogući onima koji se vraćaju u svoje zemlje da naprave pri odlasku PCR test. Mi ćemo to pokušati organizirati i ove godine tijekom turističke sezone. Hoće li to biti na aerodromima ili negdje drugdje to ćemo vidjeti. Ne postoji niti jedna zemlja EU koja priznaje brze antigenske testove za prelazak granice“, kazao je Capak dok je ministar Božinović da se o ovim temama vode brojni razgovori.

„Stožer je u stalnoj komunikaciji s nadležnim ministarstvom. U planu je i sastanak kako bi definirali sva pitanja koje se tiču turističke sezone na vrijeme“, kazao je Božinović.

„Upozoravali smo da postoji ograničeno vrijeme u kojem se cjepivo moramo potrošiti. Zatražit ćemo izvješće o bacanju 15 doza cjepiva u Varaždinskoj županiji“, kazao je Capak dok je ministar Beroš pojasnio kako se to dogodilo u ranijoj fazi cijepljena.

„Izdali smo novi, detaljniji postupnik što s eventualnim viškom cjepiva“, kazao je.

„Imamo čvrsta obećanja da će do kraja ožujka biti isporučeno što nam je i obećano. Naručili smo preko 6 milijuna doza. Nadamo se da će alokacije u drugom kvartalu pokriti naše potrebne i da ćemo ostvariti naš cilj da se do početka turističke sezone procijepi 50 posto populacije.

„Činjenica je da smo jedna od najotvorenijih država članica EU. Kad govorimo o restrikcija, postoje one koje se odnose na djelatnosti koje su već otvorene. Čini mi se važnim , kad govorimo o mjerama, da svima postoje jasno da kad idemo u pooštravanje i popuštanje mjera postupno, u kontekstu epidemiološke situacije. Pred godišnjicu smo pojave prvog slučaja zaraze u Hrvatsku. Mislim da bi u ovom trenutku trebali obnoviti uzajamno razumijevanje među raznim skupinama društva. Svi smo pogođeni epidemijom i svi trpimo. Svatko bi morao razmišljati na način, da napravi sve što je u njegovoj moći da zaštiti one najugroženiji. Različite skupine bi i siguran sam da dolazimo do tog razdoblja, trebali razmišljati o rizicima koje epidemija nosi za druge.Mislim da idemo u smjeru otvaranja terasa kafića. I da smo pokazali da se možemo pridržavati mjera“, kazao je Božinović.

Novinare je zanimalo što točno znači da nije utvrđeno značajno odstupanje.

„To znači da nije cijepljen veći broj mlađih osoba koja nemaju komorbiditeta. Ako je i bilo cijepljenje preko reda, radilo se većinom o starijim osobama s komorbiditetima. To nije stručni propust, već moralni i etički“, pojasnio je Beroš te dodao kako je Povjerenstvo utvrditi koliko je mlađih osobna cijepljeno.

„U nekoliko navrata smo redili da je sačinjena radna skupina i da je dogovoreno povećanje koeficijenta za sanitetski prijevoz“, kazao je.

„Ništa nije crno-bijelo. Postoje određene smjernice HZJZ-a, one određuje prioritetne skupine i njih bi se trebao držati svaki cjepitelj. Treba utvrditi okolnosti cijepljenja rektora Borasa, Burilovića i sličnih osoba. Ne želim davati individualne ocjene. Ako je cilj procijepiti što više građana, to je legitiman cilj. Drugo je ako se cijepi mlađa osoba, bez komorbiditeta u trenutku kad njegova skupina nije došla na red“, zaključio je ministar Beroš.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

Najnoviji komentari

Komentar tjedna by Lidija Crnčević

Put oko Svijeta

Slatki život Alise Nenadić