28.8 C
Dubrovnik
Utorak, 23 srpnja, 2024
NaslovnicaVijestiKONAVLJANIN ULOVIO NETIPIČNU VRSTU TUNE: Ulov sličnog primjerka nije dokumentiran od 1945....

KONAVLJANIN ULOVIO NETIPIČNU VRSTU TUNE: Ulov sličnog primjerka nije dokumentiran od 1945. godine

 Strastveni ribolovac iz Grude u Konavlima, iz mora je ulovio za Jadran neuobičajenu vrstu tune. “Uhvatio sam prugastu tunu. Mislio sam da je polanda prije nego smo je kukom probili. Očišćena ima 6.9 kg”, ispričao je Denis Marković za portal Morski.hr koji je potom pitao stručnjake o ovoj vrsti. Doznali su da je to doista vrijedno otkriće! Naime ova vrsta tune u Jadranu nije dokumentirana još od 1945. godine! 

– Bilo je cijelo jato. Jedna mi je otpala – ispričao je Denis Marković svoje iskustvo koje je zabilježio i videom.

–  Vidi se njena borba i ponašanje. Izrazito je snažna. Uhvaćena na shore jigging tehniku. Na dodir je hrapava, za razliku od luca, pa me to začudilo na prvu – ispričao je.

– Najprije sam nazvao prijatelja Ivana Radovca da pitam o čemu se radi kakva je ovo tuna, na prvu sam pomislio palamida, na što mi je on rekao da se radi o tuni! Nakon razgovora za Morski HR, kontaktirali su me iz Instituta za oceanografiju i ribarstvo u Splitu, da se radi o toj vrsti, da nije zaštićena i da je jedina zabilježena 40-ih godina prošlog stoljeća i sad je muzejski primjerak! – pojašnjava Marković koji je spreman i ovaj primjerak ustupiti znanosti.

Upit “o čemu se radi?” portal Morski.hr poslao je stručnjaku. Pero Ugarković je urednik portala Podvodni.hr i jedan od naših najvećih znalaca po pitanju podmorske flore i faune

– Prema opisu sam slutio da bi to mogao bit skipjack. Nakon fotografije, nije bilo dvojbe, to je vrsta koju sam dugo čekao da se pojavi u Jadranu.

Ovu vrstu je službeno prvi put u Jadranu našao dr. Šoljan, 1945. godine pokraj Trogira. Taj primjerak pohranio je u prirodoslovnom muzeju u Zagrebu. Zajedno s dr. Dragičevićem s Instituta za oceanografiju i ribarstvo pokušavao sam saznati postoji li još nalaza u Jadranu i osim tog primjerka, koji se još uvijek nalazi u muzeju, nismo uspjeli doći do nekih drugih informacija.

To znači da ne postoji niti jedan drugi dokumentirani nalaz do ovoga trenutka. Moguće je da je nekad netko ulovio, ali takvu informaciju je zadržao za sebe ili bliski krug ljudi. Za neke navodne ulove sam čuo u Crnoj Gori, ali bez primjerka, slike u ambijentu ili videa, takav nalaz se može smatrati samo indikativan, ili potencijalan, ali ne i služben.

Više pročitajte ovdje.

Izvor: VIDEO/FOTO: Denis Marković

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

Najnoviji komentari

KOMENTAR TJEDNA