14.8 C
Dubrovnik
Nedjelja, 3 prosinca, 2023
NaslovnicaKolumneKOMENTAR: Mlad je i nije dugo u politici, ali brzo uči

KOMENTAR: Mlad je i nije dugo u politici, ali brzo uči

Mlad je i nije dugo u politici, ali brzo uči. Ni nakon tjedan dana otkad je priveden na ispitivanje pred državnog odvjetnika Ivan Tropan, brzougasla nada dubrovačkog SDP-a kalkulira hoće li staviti vijećnički mandat na raspolaganje stranci.

Ne mogu to komentirati, osim tog političkog okvira postoji i pravni koji će sve razjasniti… – kazao je Ivan Tropan u telefonskom razgovoru nakon upita je li u ovih tjedan dana otkad je priveden pred državnog odvjetnika na ispitivanje, odlučio hoće li vratiti vijećnički mandat stranci.

Ne mislite da bi to bio moralni čin?

-Sve ovo jest malo nezgodno, ali vidjet ću sve sa svojim odvjetnikom…

Dakle, na djelu je eklatantan primjer koliko je zapravo licemjerstva u glasnom odobravanju moralnog čina ukoliko se ne radi – o tebi. Ne tako davno nekima su dlanovi bridjeli od pljeskanja Jadranu Baraču zbog ostavke na sve dužnosti jer je verbalno i upitno koliko ozbiljno prijetio susjedu s kojim je godinama u razmiricama, a SDP je isticao kako s poštenim, mladim, čestitim ljudima koji stvaraju novo lice stranke na čelu s Peđom Grbinom želi unijeti promjenu u korumpiranu politiku. A onda im se u Dubrovniku dogodio Ivan Tropan i potpuno logičnim su se učinili zaključci kako SDP u Gradu fakat nema sreće.

I danas ta SDP-ova nada za revatilizaciju “umiruće” stranke u Gradu i za mnoge iznenađenje lokalnih izbora 2021. nije još uvijek načisto sa sobom hoće li staviti svoj vijećnički mandat u mirovanje, a nakon afere koja je pukla kada je on osumnjičen da je krivotvorio isprave, dok je otac s kojim zajedno radi, državne covid potpore adresirao na račun tvrtke, umjesto radnicima. On u “špricer” maniri danas kaže kako čitavu stvar ne može komentirati, te kako osim političkog tu postoji i pravni okvir koji će sve razjasniti. Ne misli ni da bi svoj vijećnički mandat trebao staviti stranci na raspolaganje kao nekakav moralni čin kojim bi oživotvorio sve ono o čemu je, ljudi moji, ne tako davno, tek nekoliko mjeseci unatrag, blagoglagoljio. U onoj, za vrijeme izbora čak simpatičnoj “špricer” maniri koja je doživljena kao zrelost i uravnoteženost mladog SDP-ova kandidata za gradonačelnika, ponovno odgovara u telefonskom razgovoru da će tek vidjeti, da “jest sve malo nezgodno, ali…”. On čak spominje i kako će se tek vidjeti hoće li biti išta od njegove najavljivane kandidature za predsjednika dubrovačkog SDP?!

Istog dana kada je s lisicama na rukama priveden državnom odvjetniku, mladi Tropan na svom fb profilu objavljuje fotografije sa svojom curom i status kojim da naslutiti da je završetak dana – nakon što je i njega i oca istražni sudac pustio da se brane sa slobode – proveo uz dobru porciju kozica u jednom dubrovačkom restoranu. Pa se, kada sve to vidiš pitaš – bi li se uz tog mladog čovjeka osim one prije nekoliko mjeseci simpatične impresije staloženog karaktera mogla “priljepiti” i manje lijepa osobina bahatosti. Bio je to 4. kolovoz i tog je dana zacijelo dio birača koji su mu na izborima u svibnju dali svoj glas – kao novom, poštenom, čestitom, radišnom licu SDP-a – bio silno razočaran.

A mladi Tropan je, možda još uvijek i ne znajući ili se tek praveći da ne zna, zapečatio svoju političku karijeru. Ambicija je bila tu, pokazao ju je prihvativši se biti kandidatom za gradonačelnika dva mjeseca prije samih izbora, odradio je kampanju dobro – s više glasova od nekih koji su puno dulje na političkoj sceni u gradu, te s dva vijećnička mandata za SDP. Prirodan je bio slijed da će se kandidirati za predsjednika dubrovačkog SDP-a. I onda – boom! Prasak njegova privođenja i puno je jače odjeknula u Zagrebu, nego u Dubrovniku jer se o nekakvim “rabotama” u poslovanju tvrtke njegova oca gdje i sam radi, šuškalo i tijekom kampanje, no sve je, bez postojećih dokaza, odbacivao kao političku namještaljku svojih suparnika.

Središnjica koja je promptno pa možda i brzopleto reagirala u slučaju Jadrana Barača i nečega što je izrekao u afektu, svom mladom članu sada zapravo ne može – ništa. Ništa bitno. Jer je on “običan” član SDP-a, bez ikakvih funkcija koje bi mu se mogle oduzeti stranačkim nalogom. Jedino što ostaje kao mogućnost je – izbaciti ga iz stranke, ukoliko se gumica šefa ili “druga” Peđe, kako ga njegovi bijesni stranački oporbenjaci nazivaju, već nije izlinjala od brisanja svoga članstva. No, u Dubrovniku s tim i neće imati previše problema, jer se članstvo godinama unatrag samo rasipa, a nedavno su, kako čujemo, stranku napustili i dopredsjednik Roni Mladinić, te dugogodišnji član Mujica Zijadić…

Što bi se reklo, u dubrovačkom SDP-u je “pala knjiga na dva slova”, više je tek formalnih nego politički zainteresiranih članova koji imaju stanovitu težinu u javnosti, a koji bi se htjeli uhvatiti u koštac s nagomilanim problemima u stranci.

Ukoliko se zna i da su na proteklim unutarstranačkim izborima jedva privoljeli Jadrana Barača da se prihvati nezahvalne uloge lidera dubrovačkog SDP-a, te kojemu je Mladen Gojun svojim kolegijalnim i politički odgovornim prepuštanjem vijećničkog mandata osigurao “pozornicu” za trasu prema lokalnim izborima koja je, eto, nesretno završila u slijepoj ulici, pitanje je hoće li SDP uskoro moći zaključat svoju butigu u Gradu? I je li mladi Ivan Tropan koji je trebao upaliti, zapravo ugasio svjetlo u stranci? U odmjeravanju snaga s dubrovačkim SDP-om na političkoj sceni Grada nitko neće imati problema, a za Srđevce i MOŽEMO kao lijevo pozicionirani blok to je prilika za okrupnjavanje svog članstva.

Vijećnički mandat Ivanu Tropana stranka oduzeti ne može. On je samo njegov i neotuđiv. Masa neovisnih zastupnika, svugdje, izronila je iz neke stranke. No, kako će zvučati svaka rasprava i uključivanje Ivana Tropana u raspravu na Gradskom vijeću ili njegovo iznošenje kritike na poteze i ponašanje vladajuće većine, što se od oporbe i očekuje, već se dobro zna.

Glasit će ovako – i tako nam vi gospodine Tropan solite pamet i moralizirate, a osumnjičeni ste kako ste lažirali svjedožbe i prisvajali novac koji su trebali dobivati vaši radnici. I vi sebe nazivate socijaldemokratom i još nam “popujete”!?

… ukoliko i to mladi Tropan može odnijeti “špricerski”, ostat će sjedati u Gradskom vijeću… i tu sada uopće više nije ni bitna stranka…. već osobno dostojanstvo mladog čovjeka za kojega se mislilo da njegovo vrijeme pod punim sjajem reflektora politike – tek dolazi.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

Najnoviji komentari

KOMENTAR TJEDNA