31.8 C
Dubrovnik
Petak, 19 srpnja, 2024
NaslovnicaNaša čeljadKnjige po izboruKoje knjige nam predlaže shiatsu maserka, Elena Drašković iz Konavala?

Koje knjige nam predlaže shiatsu maserka, Elena Drašković iz Konavala?

Imala sam sreću odrastati u vrijeme kad su trgovački putnici obilazili poduzeća, kreditirali kupovinu knjiga, a knjige su se kupovale na metre. Moja starija sestra je veoma rado dio svoje plaće trošila na širok spektar zanimljivih autora, pa su srednjoškolski dani bili začinjeni gutanjem sadržaja njenih polica. Posebnu privlačnost sam osjećala prema Turgenjevu i Shakespearu, ali bih ovdje za početak izdvojila novinarku i književnicu čije su junakinje meni bile očaravajuće – zapisuje Elena Drašković, koja je u svoj top deset naslova knjiga uvrstila sljedeće:

Gordana, Marija Jurić Zagorka

Odrastanje u patrijarhalnoj sredini je u meni budilo inat, duboki osjećaj nepravde i istovremeno nemoći da nešto promjenim. Bijeg u Zagorkine povijesne zaplete gdje su glavni protagonisti snažne žene bio mi je utjeha. Sjećam se ljeta kada sam prvi put čitala Gordanu (komplet od 12 velikih, debelih knjiga). Bila sam toliko uvučena u radnju da sam nerijetko čitajući dočekivala zoru.

Negdje i isto vrijeme sam se zarazila ljubavlju prema znanstvenoj fantastici, a to mogu zahvaliti svojem bratu. Nestrpljivo sam čekala da kupi novi broj Siriusa ispunjenog kratkim SF pričama stranih i domaćih autora. Američki rođak koji je znao za moju ljubav prema tom žanru nekoliko puta mi je poslao pakete pune polovnih knjiga koje je kupovao na rasprodajama. One su bile ispunjene neobičnim svjetovima, neobičnim likovima sa nadljudskim sposobnostima koje su me očaravale i vodile daleko van granica dotadašnjeg svijeta mašte. Iz te kolekcije bih izdvojila:

Stanger In A Strange Land, Robert A. Heinlein

Jedan od ikona SF žanra opisuje tadašnji svijet viđen očima nekoga tko je odrastao i odgojen na drugom planetu, u potpuno drugačijem okruženju. Kroz radnju se provlače situacije kad mu se tumače riječi, izrazi, ljudske osobine i ponašanje koji zapravo nemaju smisla niti logike. Nemoguće ih je rastumačiti bez poznavanja povijesnog i kulturološkog konteksta. Ovaj roman je u meni je pokrenuo ideju kritičkog razmišljanja o svakodnevnom i uobičajenom. Potaknuo me je da zakoračim u preispitivanje pojava i ponašanja. Počinjem razmišljati i postupati na moj jedinstven način umjesto dotadašnjeg nesvjesnog kopiranja tuđih primjera.

Izlaskom iz srednje škole sam osjetila potrebu za fizičkom aktivnosti koja bi zamijenila tjelesni odgoj. U to vrijeme nije bilo teretana, fitnesa i joga centara, pa sam se odlučila sama potruditi. Neprocjenjivu pomoć u tome sam dobila kroz dvije knjige istih autora.

Joga i sport, Yesudian / Haich

Ovo je knjiga koja svakome omogućava samostalno vježbati hatha jogu. Detaljno opisuje raspon vježbi koje su dostatne za održavanje dobre kondicije, a posebnu vrijednost joj daje uravnotežen raspored dvadesetminutnih vježbi kroz 21 tjedan. U drugoj knjizi, Yoga i zdravlje, autori daju dodatne vježbe i program za 52 tjedna.

Prvih godina mi je bilo teško uspostaviti neki redovan ritam prakticiranja, pa su se ponavljali periodi kada mjesecima nisam vježbala. Tek negdje u ranim devedesetim sam se uspjela pokrenuti i dugi niz godina održati svakodnevno vježbanje joge. Joga je bila nešto potpuno drugačije od tjelesnog u školi. Zahtijevala je pažnju i tražila kvalitetu izvođenja koja mi je do tada bila nepoznata. Kroz jogu se po prvi put upoznajem sa vježbama disanja. To je bilo vrijeme kada nisam zalazila dublje ili dalje od fizičkog učinka joge i bila sam jako zadovoljna rezultatima.

Najveći izazov mi nisu bile vjezbe već – kako djeci objasniti da mami treba mir dok vježba. Otkrila sam da je puno lakše vrijeme za jogu prebaciti u ranojutarnje sate dok još svi spavaju.

Nije fer, Davide, Epraim Kishon

Ispunjena brilijantnom satirom iz svakodnevnog života, uveseljavala me je baš kao i sve ostale iz pera ovog autora.

Sidhartha, Herman Hesse

Nemir i nezadovoljstvo, pitanja bez odgovora, najdublje znanje koje izmiče kad se čini da je na samom njegovom rubu. Sidhartha napušta udobnost u kojoj je odrastao i kreće u istraživanje drugačijih puteva prema nirvani. Uči od bramana, isposnika i mudraca sve do trenutka kada ga napušta želja da ima učitelja i da sluša učenje. Otkriva da je u traganju za spoznajom izgubio sebe pa počinje potpuno drugačiji život sasvim iz početka. Čitajući o Sidharthi počinjem shvaćati da nema odgovora koji dolazi izvana. Naša istina može biti dotaknuta samo iznutra. To je jedini put prema istinskoj spoznaji.

Galeb Jonathan Livingston, Richard Bach

Knjiga kojoj sam se više puta vraćala. U njoj sam nalazila inspiraciju tijekom niza životnih prekretnica. Na simboličan način govori o rušenju barijera koje nam društvo nameće i ogromnim potencijalima koji se očituju kada izbrišemo te granice.

Anatomija duha, Caroline Myss

Knjiga je plod autoričinog dugogodišnjeg istraživanja anatomije i intuicije, tijela i uma, duha i moći. Autorica otkriva svoju sposobnosti ‘čitanja’ druge osobe – intuitivnog opažanja njene bolesti i uzroka koji je doveo do nje. Uz pomoć dr. Normana Shealyja intenzivira učenje i profinjava razumijevanje utisaka koje prima. Caroline govori o tome kako naša biografija postaje naša biologija. Sve naše misli, ako nose emocionalnu, mentalnu, psihološku ili duhovnu energiju stvaraju biološke reakcije koje se skladište u staničnoj memoriji. Na taj način kreiramo svoje stanje, kakvo god ono bilo.

Čitajući o povezanosti načina razmišljanja i zdravstvenog stanja došla sam do odgovora na mnoge nepoznanice u svom, ali i u životu ljudi oko sebe. Potakla me je da počnem više voditi brigu o tome kako razmišljam i što govorim.

Probudite iscjeljujuću energiju kroz Tao, Mantak Chia

Prva u nizu knjiga koje demistificiraju taoističke metode upravljanja Chi-jem – osobnom životnom energijom. Te metode su se do pojave knjiga majstora Mantak Chia prenosile isključivo usmenom predajom, u ograničenim krugovima i nakon dugogodišnjeg prakticiranja kod odabranih majstora. Taoistički pogled na svijet naglašava važnost osobne usklađenosti čovjeka sa snagama prirode. Kroz suptilno ali provjerljivo iskustvo životne energije koja teče kroz tijelo u specifičnoj strukturi majstor Chia nas vodi kroz vježbe koje tu energiju pokreću, usmjeravaju i pojačavaju. Učenje i prakticiranje “Mikrokozmičke orbite” otvara glavni kanal energetske cirkulacije u tijelu i predstavlja prvi korak u upravljanju i usmjeravanju energije. Ona je poput poznavanja abecede – omogućava nam lako snalaženje u tehnikama koje slijede.

Tao prirodnog disanja, Dennis Lewis

Loše navike disanja stječu se tijekom dugog niza godina. Način razmišljanja i emocije koje osjećamo mijenjaju naše disanje, a česta stanja stresa uzrokuju da ubrzano i plitko disanje postane uobičajeno. Knjiga donosi uvid u značaj svjesnog disanja. Kroz jednostavne vježbe osvješćujemo proces disanja i povećavamo kapacitet pluća. Ako tako odaberemo, svjesno disanje prerasta u proces kojim možemo proširiti svoju ograničenu svijest. Disanjem možemo sve ono što smo potisnuli duboko u sebe izvući na površinu…što nas prirodno vodi do mog slijedećeg izbora:

Zagrli svoju sjenu, Debbie Ford

Čitajući ovu knjigu i odgovarajući na postavljena pitanja, dolazimo do dijelova sebe koje nismo spremni nikome pokazati, čak ni sebi – niti priznati njihovo postojanje! A ipak, oni su tu. Njihovo potiskivanje troši ogromnu količinu energije. Stvaranje lažne slike sebe postaje toliko dominantno da više i ne znamo tko smo zaista. Da li želimo nastavit tako ili ćemo ipak priznati sebi da smo jedinstvena kombinacija svih postojećih emocija i osobina? Priznati ih, prihvatiti, a zatim nastaviti živjeti punim plućima?

Ako smo svjesni svih svojih emocija, možemo ih kanalizirati na način najprimjereniji situaciji u kojoj se nalazimo. Za to je potrebno često biti ‘ovdje i sada’ –  što nas vodi učenju Eckharta Tollea, ali o tome nekom drugom prilikom pošto je popis knjiga ograničen na deset. Život je tkanje, a naše misli i osjećaji su niti. Što radiš prestaje biti važno, kako radiš je ono što ostaje zapamćeno. Kad djeluješ iz unutarnjeg osjećaja ispunjenosti i zadovoljstva, tvoja djela odražavaju esenciju tvog duha. Taj duh ima moć, zaraznu moć koja se kroz svaku tvoju misao, pokret i riječ prenosi dalje u tvoje okruženje.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

Najnoviji komentari

KOMENTAR TJEDNA