13.8 C
Dubrovnik
Četvrtak, 25 travnja, 2024
NaslovnicaKulturaKnjiževni vikend u Dubrovniku: predstavljaju se pisci mljetskog rezidencijalnog progama

Književni vikend u Dubrovniku: predstavljaju se pisci mljetskog rezidencijalnog progama

U petak i subotu rezidenti mljetskog međunarodnog rezidencijalnog programa “Ulysses’ Shelter” u Dubrovniku predstavljaju svoj književni rad. U petak, 1. ožujka s početkom u 19 sati u Art radionici Lazarareti pjesnikinja Jelena Žugić razgovarat će s Ivanom Sršenom o svom boravku na Mljetu u književnoj rezidenciji “Ulysses’ Shelter” i čitati iz novog ciklusa pjesama nastalog na otoku. U subotu, 2. ožujka s početkom u 17 i 30 u Čitaonici Narodne knjižnice Grad svoj rad predstavit će španjolski pisac Jacobo Bergareche.

Jelena Žugić rođena je 1989. godine u Beogradu. Završila je BA i MA studij komparativne književnosti i teorije književnosti na Filološkom fakultetu Sveučilišta u Beogradu, nakon čega je magistrirala (s odlikom) književnosti i kulture kao stipendist Erasmus Mundus za međunarodni program Crossways in Cultural Narratives – tijekom kojih je živjela, studirala i pisala u Portugalu, Engleskoj i Španjolskoj.

Njena prva zbirka poezije Kako sam postala plesačica flamenka (PPM Enklava, 2021.) privukla je pažnju regionalne čitanosti i kritike i ušla u uži izbor za jednu od najznačajnijih srpskih pesničkih nagrada „Branko Miljković”, kao i za nagradu za najbolja regionalna knjiga poezije “Avdina okarina”. Dobila je i počasna priznanja za nagradu „Milica Stojadinović Srpkinja”.

Jelena Žugić objavljivala je poeziju i prozu u specijalnom izdanju britanskog književnog časopisa “Route 57”, kao i u renomiranim srpskim i regionalnim književnim časopisima “Polja”, “Enklava”, “Koraci”, “Hiperboreja”, “Strane” , “astronaut”, “Čovjek časopis”, “Libartes”, “Bludni stih.” Prevodi književna djela s portugalskog, španjolskog i engleskog jezika. Među najznačajnijim autorima koje je prevela su Clarice Lispector, Fernando Pessoa, Roberto Bolaño, Joao Reis. Trenutno živi, radi, piše i stvara glazbu u Beogradu.

Španjolski pisac Jacobo Bergareche (London, 1976.) odustao je od Fakulteta likovnih umjetnosti na Universidad Complutense de Madrid i nastavio studij književnosti i pisanja na Emerson Collegeu u Bostonu.

Počeo je kao producent i scenarist TV-serija za većinu glavnih španjolskih TV mreža. Godine 2012. preselio se u Austin u Teksasu, gdje je radio za tehnološku tvrtku i mogao je istraživati privatnu korespondenciju raznih pisaca u Harry Ransom Centru; njegov roman Savršeni dani (Los días perfectos, Libros del Asteroide, 2021.) jedan je od plodova tog istraživanja, nagrađen je posebnim priznanjem Nagrade Europske unije za književnost, a uvršten je i kao jedna od knjiga godine po izboru većine španjolskih medija. Perfect Days je prevedena na desetak jezika. Bergareche je također autor zbirke poezije Playas (2004.), drame Coma (2015.), serije knjiga za djecu Aventuras en Bodytown (2017.) i autobiografskog romana o bratovom ubojstvu Estaciones de regreso (2019.). Također redovito piše članke za El País Semanal, časopis Elle i The Objective te je napisao i producirao audio-dokumentarce za Sonoru. Njegov posljednji roman, Las despedidas, objavljen je 2023. u izdanju Libros del Asteroide.

Program književne rezidencije na Mljetu podržali su Nacionalni park Mljet, Općina Mljet i program Kreativna Europa Europske unije. 

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

Najnoviji komentari

KOMENTAR TJEDNA