26.8 C
Dubrovnik
Nedjelja, 21 srpnja, 2024
NaslovnicaVijestiKap. Jozo Glavić proveo prvi kruzer ispod Pelješkog mosta

Kap. Jozo Glavić proveo prvi kruzer ispod Pelješkog mosta

Kuruzer “Bolette” pod zapovjedništvom dubrovačkog kapetana Joza Glavića sa nešto više od tisuću putnika prošao je jutros, 23. lipnja 2022., u 6 sati i osamanest minuta ispod Pelješkog mosta na svom putu prema neumskom akvatoriju – piše dubrovački.hr

To je prvi veliki brod koji je prošao ispod novosagrađenog mosta, čije se i službeno otvorenje očekuje krajem srpnja. Putnici na brodu su mogli uživati u pogledu na most-remek djelo građevinske struke, koji je prošao još jedan test.

Ovaj put riječ je o uspješnom položenom pomorskom testu prolaska velikog kruzera prema Neumu. Nakon što su teški kamioni vozili mostom ispitujući izdržljivost čelične konstrukcije, nakon što su ispitivani burobrani, sada je na red došla provjera propusnosti pomorskog prometa između stupova mosta.

Riječ je o brodu dužine nešto više od 237 metara i širine 32,5 metara. Brod ima 12 paluba, može primiti 1.380 putnika i ploviti brzinom od 25 čvorova. “Air Draft” ili visina od vode do najviše tačke na brodu je 48,1 metara, dok je najveća dopuštena visina prolaska ispod Pelješkog mosta 55 metara.

“Bolette” nije imao problema prilikom uplovljavanja u neumski akvatorij. Iskusni kapetan Glavić fantastično se snašao za kormilom. A kako i ne bi kada je svjetsku slavu stekao manevrirajući brodom u uskom Korintskom kanalu kada je kruzerom dugačkim 195,82 metra i širine 22,5 metara kroz kanal prošao bez većih problema postavivši tako novi svjetski rekord jer je njegov brod najduži koji je do tada prošao Korintom.

Cijeli tekst pročitajte OVDJE

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

Najnoviji komentari

KOMENTAR TJEDNA