19.8 C
Dubrovnik
Petak, 24 svibnja, 2024
NaslovnicaKulturaKako je živio Vlaho Bukovac? Pogledajte online izložbu namještaja njegovih kuća!

Kako je živio Vlaho Bukovac? Pogledajte online izložbu namještaja njegovih kuća!

Osim što je rodni dom našeg velikog slikara, Kuća Bukovac je i muzej u kojem se, osim slika Vlaha Bukovca, čuvaju brojni vrijedni predmeti i arhivska građa iz kojih se iščitava vrijeme i okolnosti u kojima je obitelj živjela.

Zbirka namještaja i upotrebnih predmeta Kuće Bukovac broji oko tristo predmeta od kojih je devedeset uvršteno u online platformu, a uglavnom su dijelom stalnog postava Kuće. Na online platformi možete se upoznati s dijelom namještaja Kuće Bukovac, a autorice sadržaja su kustosice Jelena Beželj i Helena Puhara.

Životni prostori Vlaha Bukovca danas su našli svoje utočište u Kući Bukovac u kojoj se nalaze prežici svih stanova, kuća i ateljea u kojima je boravio.

Naime, još od svojih studentskih dana u Parizu Bukovac često mijenja mjesto stanovanja tražeći odgovarajuća rješenja pogodna za život i rad. Nizale su se brojne adrese, uključujući i atelje koji mu je izgradio prijatelj, arhitekt Édouard Monnier (1873. – 1931.), u kojemu se skrasio od 1881. do 1885. godine.

Kasnije je Bukovac sam izgradio drveni atelje u prostranom unajmljenom vrtu na Montmartreu uz baziliku Sacre Coeur.

Godine 1893. vraća se u Zagreb gdje se 1897. uselio u tek sagrađenu višekatnicu s prostranim ateljeom u dvorištu koju će već sljedeće godine napustiti. Nakon Zagreba vraća se u Cavtat, gdje obnavlja i nadograđuje rodnu kuću te na drugom katu uređuje atelje. Nakon Cavtata slijedi Beč u kojem je iznajmio skupi stan i atelje te proveo gotovo godinu dana pripremajući izložbu u Kunstsalonu Eugena Artina.

Za vrijeme boravka u Beču Bukovcu stiže dekret o imenovanju za izvanrednog profesora na Akademiji u Pragu te se tako konačno, zajedno s obitelji, skrasio u neposrednoj blizini Akademije.

Zbirku zanimljivog namještaja iz nekih drugih vremena, pogledajte ovdje.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

Najnoviji komentari

KOMENTAR TJEDNA