30.8 C
Dubrovnik
Ponedjeljak, 22 srpnja, 2024
NaslovnicaNaša čeljadKnjige po izboruIzmeđu "žena koje trče s vukovima" je i Klara Šoštarić

Između “žena koje trče s vukovima” je i Klara Šoštarić

Mojih 10 književnih naslova možda nije uzbudljiv, no čini ga deset knjiga koje su mi u različitim fazama života i godinama pomogli te utjecali na moj osobni razvoj. Razdoblje života kada sam najviše uživala u čitanju knjiga, bilo je ono gimnazijsko. Posebice treći i četvrti razred. Možda zbog profesorice hrvatskog jezika, možda zbog zanimljivog izbora, no ti naslovi su mi nekako najviše ostali u pamćenju. Popis je napisan bez nekog posebnog reda po važnosti, više po sjećanju i emocijama koja su navedena djela ostavila na mene.

Napisala: Klara Šoštarić, djelatnica u turizmu i hotelijerstvu

Zločin i kazna, Fjodor M. Dostojevski

Ruski romantizam je posebno utjecao na mene i do dana današnjeg ostao mi najdraže književno razdoblje. Zločin i kazna – izuzetno djelo, teške teme, no, s fantastičnim osvrtom ljudske psihe.

  • Mali princ, Antoine de Saint – Exupery

Što reći o djelu koji  istovremeno oduševljava i djecu i odrasle?! Puno je knjiga koje su me na razne načine, u različitim fazama života, motivirale i utjecale na mene. Mali Princ je definitivno jedna od njih. Uživala sam čitajući ga kao dijete, danas mu se vraćam zbog čudesne priče o snazi ljubavi, te jedva čekam kada ću je čitati s djecom.

  • Madame Bovary, Gustave Flaubert

Psihološki roman o ljubavi, dubokim emocijama i obiteljskim odnosima. Iako je priča o životu mlade Emme Bovary smještena u 19.stoljeće, iznimno kvalitetno prikazuje unutarnju borbu žene koja sebe shvaća drukčijom, teško se uklapa u „kalupe“ koje joj je nametnulo društvo i teži drugoj sudbini od one koja joj je namijenjena. Totalno suvremena!

  • Pomet, Dundo Maroje, Novela od Stanca – jedan, jedini Marin Držić

Ne mogu ne spomenuti književni opus našeg Držića. Poznavanje njegovog života i djela je stvar opće kulture.

  • Žene koje trče s vukovima, Clarissa Pinkola Estes

Priče o arhetipu divlje žene. Elokventno i prekrasno izrečene priče u kojoj se svaka žena može pronaći, bez obzira na godine. Veličanstvena knjiga za sve žene koje su spremne raditi na sebi, ne boje se svoje snage, žele biti sretne i zadovoljne. Žena ženi nije vuk!

  • Tesla, čovjek izvan vremena, Margaret Cheney

Djelo američke autorice. Život i izumi nenadmašnog genija i vizionara. Fascinantne „crtice“ o čovjeku briljantnog uma koji je mijenjao svijet i još uvijek ga mijenja. Uživam u otkrivanju zanimljivih stvari iz Teslinog života. Mislim da ćemo još puno godina slušati o Tesli i dolaziti do novih saznanja o njegovim izumima.

  • Alkemičar, Paulo Coelho

Dvoumila sam se između Alkemičara i Na obalu rijeke Piedre sjela sam i plakala…Premda su mi oba dva naslova draga, odlučila sam se za Alkemičara jer je to prvo Coelhovo djelo koje sam pročitala. Jednostavni stil pisanja, već poznata filozofija oblikovana u kratke, razumljive odlomke za koje uvijek možete posegnuti.

  • Crvendać, Jo Nesbo

Volim dobar krimić. Jedan od niza romana gdje je glavni lik detektiv Harry Hole. Osebujni i talentirani norveški autor koji je svojim naslovima doveo Norvešku na svjetsku kartu književnosti, a nama podario vrhunski napete priče.

  • Ponos i predrasude, Jane Austen

Nemam što puno za reći. Neodoljivo štivo. Uživala sam u knjizi, ali i u nekim filmskim adaptacijama. Mr. Darcy.

The Spirit to Serve, J.W.Marriott & Kathy Ann Brown

Za kraj jedan od stručnih naslova.  Jako mi je važno educirati se i napredovati u poslu, te danas, moram biti iskrena, puno više čitam stručnu literaturu. Hotelska mudrost ispričana riječima J.W. Marriotta. Dvanaest bezvremenskih lekcija koje menadžeri na bilo kojoj razini mogu primijeniti u vlastitom poslovnom životu.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

Najnoviji komentari

KOMENTAR TJEDNA