3 C
Dubrovnik
Naslovnica Naša čeljad Knjige po izboru Između "žena koje trče s vukovima" je i Klara Šoštarić

Između “žena koje trče s vukovima” je i Klara Šoštarić

Mojih 10 književnih naslova možda nije uzbudljiv, no čini ga deset knjiga koje su mi u različitim fazama života i godinama pomogli te utjecali na moj osobni razvoj. Razdoblje života kada sam najviše uživala u čitanju knjiga, bilo je ono gimnazijsko. Posebice treći i četvrti razred. Možda zbog profesorice hrvatskog jezika, možda zbog zanimljivog izbora, no ti naslovi su mi nekako najviše ostali u pamćenju. Popis je napisan bez nekog posebnog reda po važnosti, više po sjećanju i emocijama koja su navedena djela ostavila na mene.

Napisala: Klara Šoštarić, djelatnica u turizmu i hotelijerstvu

Zločin i kazna, Fjodor M. Dostojevski

Ruski romantizam je posebno utjecao na mene i do dana današnjeg ostao mi najdraže književno razdoblje. Zločin i kazna – izuzetno djelo, teške teme, no, s fantastičnim osvrtom ljudske psihe.

  • Mali princ, Antoine de Saint – Exupery

Što reći o djelu koji  istovremeno oduševljava i djecu i odrasle?! Puno je knjiga koje su me na razne načine, u različitim fazama života, motivirale i utjecale na mene. Mali Princ je definitivno jedna od njih. Uživala sam čitajući ga kao dijete, danas mu se vraćam zbog čudesne priče o snazi ljubavi, te jedva čekam kada ću je čitati s djecom.

  • Madame Bovary, Gustave Flaubert

Psihološki roman o ljubavi, dubokim emocijama i obiteljskim odnosima. Iako je priča o životu mlade Emme Bovary smještena u 19.stoljeće, iznimno kvalitetno prikazuje unutarnju borbu žene koja sebe shvaća drukčijom, teško se uklapa u „kalupe“ koje joj je nametnulo društvo i teži drugoj sudbini od one koja joj je namijenjena. Totalno suvremena!

  • Pomet, Dundo Maroje, Novela od Stanca – jedan, jedini Marin Držić

Ne mogu ne spomenuti književni opus našeg Držića. Poznavanje njegovog života i djela je stvar opće kulture.

  • Žene koje trče s vukovima, Clarissa Pinkola Estes

Priče o arhetipu divlje žene. Elokventno i prekrasno izrečene priče u kojoj se svaka žena može pronaći, bez obzira na godine. Veličanstvena knjiga za sve žene koje su spremne raditi na sebi, ne boje se svoje snage, žele biti sretne i zadovoljne. Žena ženi nije vuk!

  • Tesla, čovjek izvan vremena, Margaret Cheney

Djelo američke autorice. Život i izumi nenadmašnog genija i vizionara. Fascinantne „crtice“ o čovjeku briljantnog uma koji je mijenjao svijet i još uvijek ga mijenja. Uživam u otkrivanju zanimljivih stvari iz Teslinog života. Mislim da ćemo još puno godina slušati o Tesli i dolaziti do novih saznanja o njegovim izumima.

  • Alkemičar, Paulo Coelho

Dvoumila sam se između Alkemičara i Na obalu rijeke Piedre sjela sam i plakala…Premda su mi oba dva naslova draga, odlučila sam se za Alkemičara jer je to prvo Coelhovo djelo koje sam pročitala. Jednostavni stil pisanja, već poznata filozofija oblikovana u kratke, razumljive odlomke za koje uvijek možete posegnuti.

  • Crvendać, Jo Nesbo

Volim dobar krimić. Jedan od niza romana gdje je glavni lik detektiv Harry Hole. Osebujni i talentirani norveški autor koji je svojim naslovima doveo Norvešku na svjetsku kartu književnosti, a nama podario vrhunski napete priče.

  • Ponos i predrasude, Jane Austen

Nemam što puno za reći. Neodoljivo štivo. Uživala sam u knjizi, ali i u nekim filmskim adaptacijama. Mr. Darcy.

The Spirit to Serve, J.W.Marriott & Kathy Ann Brown

Za kraj jedan od stručnih naslova.  Jako mi je važno educirati se i napredovati u poslu, te danas, moram biti iskrena, puno više čitam stručnu literaturu. Hotelska mudrost ispričana riječima J.W. Marriotta. Dvanaest bezvremenskih lekcija koje menadžeri na bilo kojoj razini mogu primijeniti u vlastitom poslovnom životu.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

ETO NAS: S članovima Hpd Sniježnica

S članovima planinarskog društva Sniježnica planirali smo snimiti priču prije dva tjedna, ali kao i mnogi volonteri iz cijele hrvatske neki od...

KRATKI REZOVI: Zombiji u kinodvoranama

U ovotjednom izdanju Kratkih rezova pogledajte: više nego bilo koja druga kriza u ovome mileniju, pandemija koronavirusa je lani prouzročila dramatične...

DUTVNET Mozaik: Srđan i njegova belgijska tragačica Alice/ Kazalište se nije ugasilo niti ga je publika zaboravila/ Dubrovčani o online nastavi …

O potresu u Baniji ili Banovini, kako vam drago, nećemo tako brzo prestati pisati članke i raditi priloge,a potresno i tužno i...

SUSRETI UTORKOM/ Stjepan Simović: u Petrinji sam “na svakom koraku” susretao naše ljude

Županijski vatrogasni zapovjednik Stjepan Simović Simbi nam je iznio svoje dojmove iz Petrinje, objasnio zašto vatrogasci dobro funkcioniraju, koliko su mu...

Najnoviji komentari

Komentar tjedna by Lidija Crnčević

Put oko Svijeta

Slatki život Alise Nenadić