26.8 C
Dubrovnik
Nedjelja, 14 srpnja, 2024
NaslovnicaVijestiIZLOŽBA U DVORU Brodovi na fotografijama i razglednicama od sredine 19. do...

IZLOŽBA U DVORU Brodovi na fotografijama i razglednicama od sredine 19. do sredine 20. stoljeća

U sklopu Dubrovačkog zimskog festivala, u Kneževu dvoru u četvrtak, 7. prosinca 2023. godine otvorena je izložba Dubrovačkih muzeja “Brodovi na fotografijama i razglednicama od sredine 19. do sredine 20. stoljeća“. Izložba je nastala u koautorstvu više kustosice Ljerke Dunatov i kustosa Dina Lokasa, dok grafičko oblikovanje potpisuje Studio m&m, a likovni postav Željko Ćatić i Ivona Michl.

Na izložbi se prvi put predstavlja građa iz fundusa Pomorskog i Kulturno-povijesnog muzeja, kao i posuđeni predmeti iz privatnih zbirki. Izloženo je oko 280 fotografija i razglednica nastalih u razdoblju od 1866. do 60-ih godina 20. stoljeća, koje su bile u vlasništvu dubrovačkih brodara i drugih brodarskih društava koji su uplovljavali u dubrovački akvatorij.

„Osim nekoliko jahti i jedrenjaka, na njima su prikazani parobrodi velikih poduzeća obalne linijske plovidbe, kao što su „Dubrovačka parobrodska plovidba“, „Austrijski Lloyd“, „Mađarsko-hrvatsko parobrodarsko društvo (Ungaro-Croata)“, „Dalmatia“ te „Jadranska plovidba“. Brodovi su bili uglavnom građeni u stranim brodogradilištima, poput „Tršćanskog Lloyda“, engleskih, njemačkih i škotskih brodogradilišta, a dio njih izgrađen je i u domaćim brodogradilištima u Gružu i Malom Lošinju.Najstarija predstavljena fotografija jednoga od najvrsnijih fotografa u povijesti hrvatske fotografije, Tomasa Burata, nastala je u razdoblju između 1866. i 1876., a prikazuje bark „Gino“. Iza fotografskog objektiva stajali su, osim već spomenutoga Tomasa Burata, i Antonio Jelaska (Jellasca), Antun Miletić, Mario Cirkovich, Andrović-Goldstein, Giletta (Nica), Ernesto Rossi (Genova), Robario Valsente, D. Brigidar (Monopoli), Hansen & Sons i ostali“ istaknula je autorica Ljerka Dunatov.

„Osim rijetkih litografskih razglednica, prikazane razglednice uglavnom su izrađivane prema predlošku fotografije i u tehnikama svjetlotiska i bakrotiska. Od domaćih dubrovačkih i hrvatskih nakladnika najčešće nalazimo Ivana Kulišića, Iva Nikoletića, Nika Bogišića, Jovana Tošovića, Knjižaru Jadran, tvorničara Luja Milića (Slano), Knjižaru i papirnicu I. Kordić, Ivu Manacića (Kraljevica), Antonia Bogića (Šibenik), S. Markovića (Zagreb), Guida Costalungu (Pula), Knjižaru Banić (Sušak), Foto Tempo (Đuro Griesbach, Dubrovnik), Foto Spezial, Photo Colbert i druge. Među stranim nakladnicima razglednica s motivima brodova su: Austrijsko mornaričko društvo, Stengel & Co. (Dresden), Philipp & Kramer (Beč), Brüder Pick (Beč), Pürger & Co. (München), Dr. Trenkler & Co. (Leipzig), Erminio Mandel (Kotor), Teodora Margusina, Milan Mandić (Trst), Stabilimento Tipo-Litografico E. Sambo & Co. (Trst), Atelier Krišer (Stara Kanjiža), Art Institut – Orell Füssli (Zürich), A. Fr. Reincke (Dresden i Opatija) i mnogi drugi“  dodao je autor Dino Lokas.

Na otvaranju izložbe “Brodovi na fotografijama i razglednicama od sredine 19. do sredine 20. stoljeća“ koja se može pogledati u Kneževu dvoru do kraja travnja 2024., uz autore govorila je ravnateljica Dubrovačkih muzeja Ivona Michl, a otvorila ju je zamjenica gradonačelnika Grada Dubrovnika Jelka Tepšić.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

Najnoviji komentari

KOMENTAR TJEDNA