31.8 C
Dubrovnik
Petak, 12 srpnja, 2024
NaslovnicaKulturaIzložba Petre Slobodnjak sutra u Galeriji Flora

Izložba Petre Slobodnjak sutra u Galeriji Flora

Hrvatsko društvo likovnih umjetnika Dubrovnik i Galerija Flora pozivaju na otvorenje izložbe Petre Slobodnjak Displacement/ Planinska 7 koje će se održati u petak 23. veljače u 19 sati u Galeriji Flora.

Izložba se može pogledati do 12. ožujka svaki dan od 10 do 13 sati i od 16 do 19 sati. Izložba se može pogledati i u drugim terminima ako su vrata Florina doma otvorena, te najavom na mejl galerijaflora.dbk@gmail.com

Rad Planinska 7 prije svega je dugotrajan, iznenađujuće uspio socijalni eksperiment u kojem je Petra Slobodnjak odigrala dvostruku ulogu: pokretača i sudionika.

Petra Slobodnjak  punih je petnaest godina živjela na istoj adresi, u istoj stambenoj zgradi, i to od trenutka dolaska iz rodnog grada u Zagreb na studij pa sve do preseljenja u vlastitu nekretninu. Tih je petnaest godina provedenih na istom mjestu za Petru bilo formativno na puno načina.  Kako sama navodi: „Ono što je započelo kao normalna ljudska interakcija koja je služila kao lijek za umanjivanje izoliranosti, budući da već godinama radim od kuće, postalo je dugoročni proces stvaranja prijateljstva s pojedincima različitih životnih, vjerskih i političkih uvjerenja.“ Međutim, da bi se pokrenuo jedan takav proces stvaranja prijateljstva, odnosno, kako fotografije pokazuju, aktivnog suživota međusobno potpuno različitih ljudi, ne samo s različitim stavovima, kako piše Petra, već i s potpuno različitim navikama i životnom dinamikom, potrebno je puno više od činjenice da se nalaze na istom mjestu. Potrebno je izuzetno puno truda, strpljenja, čekanja, osluškivanja, ulaganja, potreban je jedan izniman karakter.  

Fotografije zajedničkog života stanara Planinske 7, koje se mogu vidjeti na izložbi, nižu se poput prizora iz neke predstave ili serije o obitelji čiji su članovi izuzetno bliski, no pomalo čudnih navika. Čak i situacije koje naprvu djeluju kao uobičajene, pomnijim promatranjem pokazuju detalje koji u gledatelju stvaraju niz pitanja. Važno je napomenuti da se u Planinskoj 7 ne radi o insceniranoj fotografiji. Petra Slobodnjak fotografirala je situacije koje su se pred njom (i s njom) odvijale. Fotografijama su pridružene i priče, crtice iz života, koje Petra donosi vještom naracijom, vrlo živo, britko, duhovito, oživljavajući dodatno likove s fotografija. Osim što nam pruža uvid u detalje (su)života živopisnih stanara jedne adrese, suptilno osobnim pričama podastire nam kroniku našeg doba u lokalnom i globalnom kontekstu istovremeno mu prkoseći.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

Najnoviji komentari

KOMENTAR TJEDNA