9.8 C
Dubrovnik
Ponedjeljak, 6 prosinca, 2021
NaslovnicaKulturaIzložba o kontroverzi Golog otoka"Okoliš sjećanja - umjetnost protiv represije" u Lazaretima...

Izložba o kontroverzi Golog otoka”Okoliš sjećanja – umjetnost protiv represije” u Lazaretima i Muzeju crvene povijesti

Art radionica Lazareti u partnerstvu s Udrugom Goli otok “Ante Zemljar” i Muzejem crvene povijest poziva na izložbu  “Okoliš sjećanja – umjetnost protiv represije”, koja će biti postavljena na dvije lokacije. U Art radionici Lazareti i Muzeju crvene povijesti. U Lazaretima, točnije u x. lađi izložba se otvara u četvrtak 9. rujna, a u Gružu u Muzeju crvene povijesti u petak 10. rujna u 20 sati.

Projekt OKOLIŠ SJEĆANJA – umjetnost protiv represije započet je 2016. godine i u njemu je do danas sudjelovalo pedesetak suvremenih umjetnika iz zemlje i inozemstva.

Kontroverzna povijest Golog otoka i Svetog Grgura počela je kada je Jugoslavija 1948. godine izbačena iz lnformbiroa i kada je prekinula sve veze s SSSR-om. Otoci su se počeli koristiti kao koncentracijski logori za osobe optužene kao simpatizere ili špijune istočnoga bloka. Nakon zatvaranja 1956. godine logor je postao zatvorom za maloljetne delikvente, kriminalce i političke zatvorenike. Danas je u ruševnom stanju i potpuno prepušten zaboravu.

Umjetničke aktivnosti na Golom otoku i Svetom Grguru dotiču se te složene i traumatične teme na društveno relevantan ali ne ispolitiziran način, s fokusom na kulturnu kritiku i umjetnički izraz kroz video, fotografije, instalacije i performanse.

Izložba šalje poruku da je najbolje dostojanstveno i kroz umjetničko izražavanje pamtiti sve žrtve i tako progovoriti o represiji koja je kažnjenicima bila svakodnevnica. Ova manifestacija ima namjeru sugerirati buduće definiranje sadržaja zaštićenog područja Goli otok i razradu postava mogućeg memorijalnog centra na Golom otoku u dijelu koji će se odnositi na suvremenu umjetnost.

Izložba se sastoji od radova umjetnika koji su nakon posjete logoru na Golom otoku u periodu od 2016. do 2020., kao reakciju na viđeno izveli svoj umjetnički rad.

Umjetnici su svojim radovima, performansima i instalacijama in situ poslali poruku da mjesta na kojima su počinjeni zloćini trebaju postati mjesta sjećanja, učenja i pamćenja.

VODITELJ PROJEKTA “OKOLIŠ SJEĆANJA – UMJETNOST PROTIV REPRESIJE”:

Darko Bavoljak

UMJETNICI KOJI SU SUDJELOVALI U PROJEKTU:

Damir Bartol Indoš, Darko Bavoljak, Katija Bušlje, Marijan Crtalić, Boris Cvjetanović, Damir Čargonja Čarli, Tajči Čekada, Petar Dabac, Darko Fritz, Petar Grimani, Boris Greiner, Igor Grubić, Tea Hatadi, Eva Iten, Josip Pino Ivančić, Đorđe Jandrić, Radivoje Jovičić, Duje Jurić, Josip Klarica, Milomir Kovačević Strašni, Igor Kuduz, Andreja Kulunčić, Siniša Labrović. Jelena Lovrec, Toni Meštrović, Davor Mezak, Kata Mijatović, Marijan Molnar, Maja Moro, Bojan Mucko, Mejra Mujičić, Nadija Mustapić, Ana Mušćet, Zoran Pavelić, Petar Pavić, Vesna Pokas, Ivan Posavec, Jasenko Rasol, Frane Rogić, Neli Ružić, Marijana Stanić, Sandra Sterle, Sven Stilinović, Vlatko Vincek, Mio Vesović, Mirjana Vodopija, Tanja Vrvilo, Borko Vukosav, Vlasta Žanić, Jakov Žaper

KONCEPCIJA POSTAVA: Jasmina Bavoljak
KUSTOSICA IZLOŽBE: Jasmina Bavoljak
TEHNIČKI POSTAV: Nikša Vukosavić , Slaven Tolj i Krešo Glavinić
TEHNIČKA PRIPREMA PROJEKTA ZA REALIZACIJU: Slaven Bugar
PRODUKCIJSKI TIM: Darko Bavoljak, Jasmina Bavoljak, Srdjana Cvijetić, Krešo Glavinić, Eta Kačić, Petra Marčinko, Kristina Mirošević, Slaven Tolj, Nikša Vukosavić

IZLOŽBA U DUBROVNIKU REALIZIRA SE U PARTNERSTVU: Udruga Goli otok „Ante Zemljar“, Art radionice Lazareti i Muzeja crvene povijesti

Izložba se može pogledati u Art radionici Lazareti i Muzeju crvene povijesti do 24. rujna 2021.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

Najnoviji komentari

Komentar tjedna by Lidija Crnčević

Put oko Svijeta

Slatki život Alise Nenadić