29.8 C
Dubrovnik
Subota, 20 srpnja, 2024
NaslovnicaKulturaIZLOŽBA FOTOGRAFIJA UČENIKA OŠ LAPAD „Dubrovnik - portret grada Camerom obscurom

IZLOŽBA FOTOGRAFIJA UČENIKA OŠ LAPAD „Dubrovnik – portret grada Camerom obscurom

Večeras je u atriju palače Sponza, u organizaciji Hrvatskog fotosaveza u suradnji s Osnovnom školom Lapad i Zajednicom tehničke kulture Grada Dubrovnika te uz potporu Grada Dubrovnika, otvorena izložba fotografija “Dubrovnik – portret grada Camerom obscurom.”

Fotografije su nastale 2019. u radionici s učenicima Osnovne škole Lapad, čime je Dubrovnik postao dijelom jedinstvene fotografske platforme, zajedno s ostalim hrvatskim gradovima obrađenim u četverogodišnjem ciklusu.

Zlata Medak iz Hrvatskog fotosaveza pojasnila kako je izložba nastala te pohvalila učenike OŠ Lapad za koje je kazala da su pokazali najkvalitetniji rad tijekom radionica te da su se suočili sa najvećim izazovima.

” Hrvatski fotosavez kroz svoj rad stavlja veliki naglasak na rad s mladima koji uvijek pokušavamo ostvariti sa zajednicama, školama i udrugama. Ovaj projekt smo napravili prije godinu dana. Dubrovnik je jedan od 23 grada u kojima su mladi radili na ovom projektu. Od 23 održane radionice, najzahtijevnije, najtoplije i najkvalitetnije odradila su ova djeca. Radili su po jakom jugu, što s kartonskom kutijom i malom rupicom nije bilo nimalo jednostavno. Rad su im otežavali i kruzeri i turisti, kao i laboratoriji do kojeg su jurili autobusom kako bi predali fotografiju na razvijanje. Kad bi vidjeli što su napravili morali su juriti natrag, a do tad im se svijetlo već promijenilo” kazala je Medak.

“Točno su pratili svaki naputak i točno analizirali u laborotoriju proces dobivanje vidljive slike. Pratili su koliko su svjetla dobili i potom gledali imaju li previše svijetla ili pak premalo i vraćali se na isto mjesto. Tražili bi svijetlo i zbog turista odlazili rano ujutro. Uspjeli su snimati samo jedan dio grada, jer znate da je samo jedan dio ujutro osunčan, dok je drugi u tami. Ekspozicije su im bile po sedam minuta i u tih sedam minuta se njihove kutije, njihovi fotoaparati nisu smjeli pomaknuti. Nezamislivo je da se to uopće može”, pojasnila je Medak samu radionicu te dodala da lapadski školarci tijekom rada i kritički analizirali svoje fotografije.

“Moja je želja da se neke od ovih fotografija jednog dana pojave na nekoj razglednici Dubrovnika ili u nekom turističkom vodiču jer su posebne i fascinantne. Na izložbi smo spojili pozitiv i negativ, koji su unutar ovog okvira načinili Dubrovnik koji nije takav. Čestitam svim autorima”, zaključila je Medak.

Na izložbi su izložene fotografije: Nike Alamat, Viktorije Bekić, Brune Bukvić, Carmen Fabris, Bruna Grgić, Ante Kleškovića, Paule Mihatović, Andrijane Moretić, Nikole Mrvalj, Alessandra Radojičića, Nore Ramadan, Nadije Šimunović, Ivane Šošić, Leone Šuljak, Hrvoja Vuletića.

Izložba ostaje otvorena do 3. studenog.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

Najnoviji komentari

KOMENTAR TJEDNA