28.8 C
Dubrovnik
Ponedjeljak, 15 srpnja, 2024
NaslovnicaLifestyleIvana Marija Vidović po 16. put organizira Epidaurus festival u Cavtatu:...

Ivana Marija Vidović po 16. put organizira Epidaurus festival u Cavtatu: najbitnije je da nema krize u duši…

“Epidaurus festival” koji će u Cavtat ove godine od 3. do 18. rujna, po 16. put dovesti čitavu plejadu zanimljivih umjetnika i obradovati već postojeću publiku koja se “stvarala” godinama, dokaz je nevjerojatnog entuzijazma, radosti i radišnosti organizatorice i osnivačice Ivane Marije Vidović, pijanistice, pjesnikinje, zaljubljenice u mali gradić na krajnjem hrvatskom jugu.

A, samim tim što se ove godine po 16. put otvara festival pokazuje kako je nastao na zdravim, radišnim i radosnim temeljima…

Već u Vašem pitanju dobila sam komplimente s tri najbolja epiteta koja može poželjeti netko tko snuje, radi i vodi jedan festival – odgovara Ivana Marija Vidović s kojom razgovaramo pred početak festivala. Ne samo ja, nego svi koji su vjerovali, koji su podržali, sufinancirali, radili na ovom projektu i doprinijeli na bilo koji način u ovih 16 godina. Ja ću Vam odmah zahvalit na tome jer se iz pitanja iščitava Vaša emocionalna osviještenost i poštovanje.

To je znak da vrlo dobro znate koliko odricanja i truda je potrebno. Upravo je osviještenost i potrebna ili ju se bar mora probuditi u drugima da bi mogli učiniti projekte sa sličnim vrijednostima na kvalitetan način. Naravno, uz adekvatno obrazovanje, kriterije i dar sa neba.

Zdravim temeljima, naravno, jer srce mora biti zdravo, u emotivnom smislu lišeno svega onoga što bi ga moglo usporiti, sputavati ili nam učiniti da pokleknemo. Radišnost je također fundamentalna, ali ako radite bez elana, talenta i potrebne kompetencije za ono što činite, uzalud je sav uloženi trud. Radost! Kakva riječ! Uvijek rečem da riječ radost dolazi od raditi: RAD-ost! A s tim pristupom i Sizifov kamen postaje nešto lakši…

Pa, kako ste uspjeli sve ove godine održati kontinuitet i entuzijazam? 

Entuzijazam, još jedna esencijalna komponenta. Često se šalim govoreći kako i luciditet mora biti s entuzijazmom. Stvari i tada dobivaju smisao! A kad radite nešto ozbiljno i impozantno poput festivala koji u sebi uključuje danas i moć spajanja nespojivih stvari, energija koje su različite dovodi u balans i u sinergiju, stvara simbioze duša, ponuka nas na promišljanje, daljnje obrazovanje, unaprjeđuje kulturni turizam.

Entuzijazam je jedan čudesni spoj koji stvara sinergiju u samim nama, vraća nam volju i kad ju zbog prepreka gubimo, čini nam da pobjedi dobro u nama, da stvorimo i bolje od prethodnoga, da učimo na vlastitim greškama. Snažno vjerovanje u nešto što volimo, velika je hrabrost koja je najbolja od ljudskih vrlina i s kojom sve u životu i na svijetu započinje i nesalomljiv, snažni entuzijazam upravo to su odlike koje nam čine život vrijedan i dostojan življenja.

Ja sam sretna što sam kroz ovaj rad naučila jako puno i shvatila kako bez muke nema junaka. I tako kontinuitet je baš jedan slijed ustrajnosti u radu na sebi i na svemu što činimo s ljubavlju. Neki su momenti neobjašnjivi…jednostavno kao da upadnete u rijeku i morate plivati sve stilove do druge strane, do obale… često volim reći da uspjeh i jest posrtati od prepreke do prepreke, ali nikad ne gubiti entuzijazam. 

Osobito obzirom na krizne godine u financijskom smislu koje su iza nas….

Glavno je da nije kriza u našoj duši, u našem razmišljanju i da se kultura srca ne poremeti s obzirom na ozračje u kojem se danas čovječanstvo topi. Spomenula bih ovdje u prvom redu da vrelo vlastitih ideja nikad ne smije presušiti. A javno imati vlastite ideje u državi gdje pravno nije zaštićeno nečije intelektualno vlasništvo je uistinu teško i neispravno. Bitno je iznaći dobru, novu ideju s kojom se može premostit određeni problem.

Financije…u kriznim godinama također se stvaraju, a smatram da je jako teško dobiti ih iako ih se postiže puno manje. I to je ogroman kompliment od svih koji su nas podržali i što reći … od osobnih, javnih do korporacijskih sredstava, do dobre volje umjetnika koji su rado došli u Cavtat za manji honorar. Samo mogu bit ponosna da smo svakoga svake godina pa makar i sa simboličnim sredstvima nagradili i to stvara veliki mir i daje krila, ali je i odraz ozbiljnosti ovoga projekta.

Umjetnost je vele-poslanstvo

Na što ste posebno ponosni u programu ove godine i što nas sve očekuje?

Teško je bilo što izdvojiti. Sve je urađeno s emocijama i s kriterijem. Ono na što sam najviše ponosna jest to da smo stigli do broja 16  i da opet imamo prostora i sadržaja za svakoga, od Tanga do izložbe DULUa s temom Glazba s kojom se pojavljuju prvi put, do donacije violine i humane geste, do nastupa čudesnog djeteta od 12 godina koja je već učenica prestižnog Bečkog konzervatorija, a koju sam osobno odabrala lani kad sam bila članicom žirija prestižnog međunarodnog pijanističkog natjecanja u Italiji.

Imamo nastup trija Famoso, naše nadarene i nagrađivane djevojke iz UŠLS, te mlade Konavoke Nike Orepić koja se sprema na studij glasovira. Čeka nas nastup uglednog pijanističkog dua iz Italije, ali i gostovanje velikog hrvatskog intelektualca Đura Vidmarovića koji je povjesničar, diplomat, književnik i likovni kritičar. Gospodin Vidmarović je vrh hrvatske inteligencije danas.

On će u Kneževom dvoru u Cavtatu uz Luciju Vuković govoriti o Vlahu Bukovcu povodom 100.godišnjice slikareve smrti. Uslijedit će nastup kvarteta flauta Sinfonico, a poslije toga predstava La vie en rose – priča o Edit Piaff u interpretaciji nepogrešive Ksenije Prohaske.

Za kraj, rapsodična večer s erupcijom tamburica iz KUDa Dora Pejačević iz Našica kojima će se pridružit i klapa Čilipi a s njima dolazi i njihov gradonačelnik u posjetu gradonačelniku općine Konavle. Jer umjetnost je pravo vele-poslanstvo i ima sjajnu diplomatsku moć.

Ona spaja na kulturan i suptilan način. Nadopunja i potiče.
Drago mi je i da nas iz svijeta kontaktiraju i raspituju se kad počinje festival da bi mogli rezervirati svoje praznike u Cavtatu i svoj boravak uskladiti s našim događanjima.

Nije li to fantastično da se san ispunja u konačnici i da se stvara kulturni turizam u prekrasnom mjestu kao što je Cavtat?

Ponosna sam i na činjenicu da smo premostili najteže, da smo u okviru festivala doveli umjetnike iz jako puno svjetskih destinacija kao i sada iz daleke Argentine…iz Brazila…ove godine ponovno i pijanisticu iz Ukrajine…ponosna sam i na stvari kojima smo pioniri kao što su Koncerti u Kući Bukovac, Prva opera u Konavlima, koncerti u predvorju Kneževa dvora u Cavtatu, koncerti klasične glazbe na taraci vile Banac, koncertima Hommage à Tino Pattiera itd.

Kad je bilo najteže, godine 2020.zbog pandemije ni tad nismo mirovali…palo mi je napamet pokrenuti predvorje Kneževa dvora u Cavtatu i dobila sam naklonost od nadležnih…ponosna sam na smještaj za naše umjetnike u „Tisuću i jednoj noći“ Adriatic Luxury hotely i u intimnoj ljepotici Ville Pattiera, na ugostitelje koji su sjajno ugostili naše umjetnike i počastili ih delicijama iz ovoga kraja…ponosna sam što se i ove godine kao i prethodnih Cavtatu na moj poziv najavio gradonačelnik grada Našice koji stiže s besprijekornim ansamblom tamburaša koji će biti gosti KUDa Čilipi. Ono što bih posebno izdvojila je da se nismo umorili činiti dobro… to me uvijek čini posebno sretnom.

Lijepo je vidjeti da je otvaranje ponovno na taraci Vile Banac koja više nije javni prostor, kako ste uspjeli u toj nakani da zadržite tu atraktivnu lokaciju za tu svečanost i prigodu?

Već sam se 2019.godine dogovorila s gosp. Moralićem o tome da ne bih voljela prekinuti kontinuitet između čarobne tarace najljepše vile u Cavtatu i festivala Epidaurus. Pa tamo je i Meštrovićeva Marija uklesana koju sam odabrala kao logotip Epidaurusove priče. Nekako tu lokaciju vidim kao dlan ispružen prema lijepome. A lijepo je vlasništvo dobroga čovjeka. Lijepo pripada čovjeku koji poštuje.

Mi smo se odmah dogovorili o nastavku korištenja i ja sam zahvalna gosparu Moraliću na susretljivosti i želji da nam se ta ljepota ne uskrati. Mi ćemo ju njegovati i obogatiti. Svi se mi prožimamo i ispreplićemo. Najmoćnije postolje čovječanstva i našega postojanja jest jedino ljudskost i humanizam. Drago mi je da je ovaj festival često spona između ljudi, tradicija, mišljenja, vidika i svjetonazora, zemalja ali i različitosti u nama. Lijepi smo u tim svojim različitostima. Humanost u nama i oko nas, pravi je Božji dah među nama. A ako otvorimo srca i udahnemo… sva se vrata s takvim ispravnim ključem otvore.

Plemstvo duha nije izgubljeno

Vidimo u okviru festivala i donaciju violine, o čemu je riječ i kako je došlo do te plemenite geste?

Lani me je Tin Sentić nazvao i pitao mogu li mu pomoći u odabiru kome bi išao neki instrument kupljen sredstvima prikupljenim aukcijom vina u Galeriji vina Miva na Vojnoviću. Mislila sam i smislila da je najbolje donirati instrument školi. Počeli smo s našom školom koju smo oboje pohađali. Bila sam u tom projektu lani u prosincu odgovorna za glazbeni dio. Odabrala sam trio Famoso koji vodi kolegica Dora Kamber.

Nastupile su u galeriji vina i sad će također nastupit u sklopu festivala kad će se violina, kupljena od sredstava koja su se prikupila u jednoj večeri entuzijazma i divne geste, predati direkciji Umjetničke škole Luke Sorkočevića. Aukcija je nosila ime William po mom veoma nadarenom bratu koji je bio nadprosječno  talentiran za glazbu. Nastavit ćemo s akcijom, toplo se nadam i zahvaljujem svima što su me utkali u ovu uzvišenu priču.

Po meni su tri stvari koje možemo učiniti s našim vremenom ovdje: možemo ga potratiti, možemo ga potrošiti ili uložiti. Najbolje je ipak usmjeriti svoje vrijeme tako što ćemo ga uložiti u nešto što će trajati duže od našega vremena življenja.

Pretpostavljam kako ste svih ovih godina “ispleli” umjetničku mrežu prijateljstva Cavtata s brojnim međunarodnim umjetnicima… 

Mnoštvo je priča, poznanstava među umjetnicima, publikom i onima koji podržavaju festival, a nebrojeno je divnih „koridora“ i ruta mojih gostovanja u pijanističkome ruhu gdje se upoznajem, učim, zamijetim i bogatim. I onda zatvorim oči i mislim… Ovo i s ovim, odmah u Cavtat!

Na što ste najviše ponosni u svom Epidaurus festivalu i koje prepreke najčešće morate preskakati kako biste ga realizirali?

Prepreka do prepreke = kuća!  Glavno da ne izgubiš entuzijazam i da imaš estetsko-umjetnička i intelektualna stremljenja kao putokaz jer su ona dokaz da plemstvo duha, još uvijek, nije u potpunosti izgubljeno.

Potom se dižeš poput feniksa i opet da capo, pomalo, signora mia!  
Neke stvari se najbrže rade polako.

Radojka Šverko, Ivana Marija Vidović i njena prijateljica Zrinka Turajlija Kurtak

MEĐUNARODNI FESTIVAL GLAZBE I UMJETNOSTI

3.9. – 18.9.2022.

Pratite novosti eventa na facebooku: OVDJE

3.9. – 20:30h

SUBOTA / SATURDAY

Taraca vile Banac / villa Banac terrace, Cavtat

Gala Koncert Otvaranja – Opening Gala Concert

U zagrljaju argentinskog Tanga / Argentine Tango Embrace

Luis Horacio Caruana – bandoneon, composer (Argentina)

Mariano Siccardi – glasovir, glas / piano, voice (Argentina)

Diego Vitasović – harmonika / accordion (HR/Croatia)

Plesači: Plesni studio / Dancing studio Tango Libertas

Dubrovnik i instruktori / Instructors Miloš i Olivera Krivokapić

Marijke Brekelmans i Ronald Drenton (Holland)

9.9. – 19.30h

PETAK / FRIDAY

Dom kulture Cavtat / Cultural centre Cavtat

Otvorenje izložbe “GLAZBA” Dubrovačke udruge likovnih umjetnika / “MUSIC” – Painting Exhibition opening by Dubrovnik Association of Visual Arts

– 20h Violina na dar / Donatiang a violin

Svečano uručenje donacije „William“ od udruga Miva i Epidaurus Umjetničkoj školi Luka Sorkočević iz Dubrovnika

Sudjeluju / participation of the Trio Famoso

Paula Ćatić, violin / violin – Lena Eva Crnjak, violončelo / vcello – Sara Crnjak, glasovir/piano

Umj.vodstvo/directed by prof. Dora Kamber – UŠLS

– 20:30h Mladi talenti / Young talents

Čudo od djeteta / The Prodigy

Sunny Maria Ritter, klavir/piano (Kanada/Canada)

10.9. – 20h

SUBOTA / SATURDAY

Dom kulture Cavtat / Cultural centre Cavtat

Glazbeni preludij / Musical prelude

Nika Ružarija Orepić, klavir/piano (Hrvatska/Croatia)

20:30h Piano duo Aventaggiato Matarrese (Italija/Italy)

Svijet klavirskih plesova / World of piano dances

12.9. – 19:30h

PONEDJELJAK / MONDAY

Predvorje Kneževog dvora u Cavtatu / Frontyard of the Rector’s palace Cavtat

Povodom obilježavanja 100.godišnjice smrti Vlaha Bukovca

Commemoration of the 100th anniversary of Vlaho Bukovac’s death

Gostuju/Participation: Đuro Vidmarović – ekskluzivni gost večeri / exclusive guest of the evening

Cavtatski pejzaži Vlaha Bukovca / Cavtat landscapes by Vlaho Bukovac – predavanje / lecture by Lucija Vuković

20:30h

Koncert / concert Sinfonicando

Kvartet Flauta Sinfonico / flute quartet “Sinfonico” Barbara Ćorak, Ana Dobrijević, Eni Severović, Barbara Čarapina

16.9. – 20h

PETAK / FRIDAY

Taraca vile banac / villa Banac terrace

Radojka Šverko is back!

Uz klavirsku pratnju Vladimira Babina /piano accompaniment *Uz potporu Ministarstva kulture Republike Hrvatske / With the support of the Ministry of Culture of the Republic of Croatia

17.9. – 20h

SUBOTA / SATURDAY

Dom kulture Cavtat / Cultural centre Cavtat

La vie en rose – Priča o Edit Piaff

Edit Piaff: Ksenija Prohaska (Hrvatska / Croatia)

Glasovir / piano: Irina Smirnova (Ukrajina / Ucraine /HR)

18.9. – 20h

NEDJELJA / SUNDAY

Ljetno kino Cavtat / Cavtat Open Air Cinema

Gala koncert zatvaranja / Gala closing concert

Tamburaški orkestar “Djeca sa Zvijezda” – Tamburaško društvo “Dora Pejačević” Našice uz soliste

Dirigent i voditelj/conductor: Dean Kopri

Tambourica Orchestra of the “Dora Pejačević” Tambourica Society in Našice

Uz posebno sudjelovanje / with participation of the KUD Klapa ČilipiKomentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

Najnoviji komentari

KOMENTAR TJEDNA