26.8 C
Dubrovnik
Četvrtak, 25 srpnja, 2024
NaslovnicaVijestiISTRAŽIVANJE: Zašto se dio Hrvata boji cijepljenja, kome najviše vjeruju?

ISTRAŽIVANJE: Zašto se dio Hrvata boji cijepljenja, kome najviše vjeruju?

 U Hrvatskoj je do današnjeg dana cijepljeno 42,2 posto ukupnog stanovništva, odnosno 50,69 posto odraslog stanovništva. Kako uvjeriti ostale da se cijepe, čega se necijepljeni najviše boje, zašto odbijaju cjepivo – otkriva istraživanje koje je provela agencija IPSOS, a objavljuje ga Dnevnik Nove TV

Najveći udio cijepljenih je među starijima od 60 godina (njih preko 60 posto), dok udio necijepljenih među mlađima od 29 godina iznosi preko 70 posto. Na pitanje zašto su se cijepili, najviše je onih kojima je razlog vlastito zdravlje. Zbog zaštite drugih, motiv je imalo 44 posto. Sloboda kretanja i druženje razlog je bio za 37 posto građana. Povratak normalnom životu – 36 posto, dok je priroda posla bila motiv za 18 posto građana, izvještava Dnevnik Nove TV.

Ako pogledamo prema godinama, starijima je najčešći motiv za cijepljenje – zaštita vlastitog zdravlja. A mlađi od 29 kao najčešći razlog navode slobodu kretanja i druženja. Osobe srednje dobi se, više od ostalih, cijepe radi što bržeg povratka životu kakav je bio prije pandemije i zbog prirode svog posla.

Glavni razlog za 28 posto ispitanika koji se nisu cijepili je strah od neistraženih nuspojava cjepiva i posljedica, 23 posto građana ne želi da im se nameće što da rade, 21 posto njih boji se poznatih nuspojava, a farmaceutskoj industriji ne vjeruje 18 posto.

Mlađe osobe vjeruju da se neće zaraziti i da cjepivo ne štiti dovoljno, ali se boje i da bi zbog cjepiva mogli imati problema s reproduktivnim zdravljem.

Gotovo 40 posto onih koji se nisu cijepili smatraju da ih na to ništa ne bi moglo potaknuti. Preostale bi najviše mogla potaknuti dodatna istraživanja o neštetnosti cjepiva. 17 posto njih bi se cijepilo kada bi im se uvjetovalo na poslu, a na 11 posto njih mogli bi utjecati obitelj i prijatelji. Novčana nagrada motivirala bi 8 posto građana, ali ne pretjerano one starije od 60 godina, dok je, među 7 posto građana koji su se spremni cijepiti zbog posla ili putovanja, najviše mladih.

Kome građani najviše vjeruju kada su u pitanju informacije o cjepivu i pandemiji?

Kada ih se pita kome najviše vjeruju u vezi informacija o cjepivima i situaciji vezano uz pandemiju COVID-19, građani odgovaraju kako najviše vjeruju znanstvenicima, stručnjacima i liječnicima. Mladi više vjeruju informacijama iz socijalnog okruženja i farmaceutskoj industriji, dok stariji imaju više povjerenja u Stožer.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

Najnoviji komentari

KOMENTAR TJEDNA