17 C
Dubrovnik
Naslovnica Vijesti Istraživanje Komore: arhitekti nezadovoljni sustavom e-Dozvole

Istraživanje Komore: arhitekti nezadovoljni sustavom e-Dozvole

Hrvatski arhitekti su informacijski sustav e-Dozvola Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja za izdavanje građevinskih dozvola dodijelili jedva prolaznu dvojku. Ovo je jedan od rezultata istraživanja koje je u ožujku ove godine među svojim članovima provela Hrvatska komora arhitekata.

Premda arhitekti načelno podržavaju digitalizaciju procesa izdavanja građevinskih dozvola, iz istraživanja Komore jasno proizlazi njihovo duboko nezadovoljstvo konkretnim funkcioniranjem sustava eDozvola kojem su dodijelili prosječnu ocjenu dovoljan (2,3).
Jednu od najznačajnijih karakteristika svakog informacijskog sustava, njegovu prilagođenost korisnicima, je 475 arhitekata sudionika ove ankete također ocijenilo neslavnom dvojkom  (2,4). Poseban problem arhitektima predstavlja duljina trajanja unosa podataka i dokumenata u sustav, što je isto tako zaslužilo ocjenu dovoljan (2,1). Trećina arhitekata je ustvrdila da učitavanje priloga u sustav traje između 60 i 120 minuta dok je 16 % reklo da učitavanje priloga traje između dva i pet sati.

Podsjetimo, Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenje najavljivalo je da će sustav eDozvola znatno ubrzati proces izdavanja akata za gradnju. Ministarstvo je tvrdilo da će eDozvola ne samo znatno ubrzati izdavanje građevinskih dozvola, već će taj postupak učiniti transparentnim i ujednačiti postupanja nadležnih tijela na području cijele države. Međutim, podaci iz istraživanja HKA govore drugačije jer čak 45 % arhitekata smatra da je eDozvola usporila cjelokupni postupak izdavanja građevinskih dozvola, dok 29 % smatra da sustav nije imao nikakav učinak na ubrzanje postupka.

„Već kod pripreme sustava eDozvola i kod njegove implementacije Hrvatska komora arhitekata je u ime struke pripremila i poslala Ministarstvu  graditeljstva cijeli niz komentara i zahtjeva za poboljšanjem sustava. Nažalost, kao i u mnogim drugim sličnim situacijama, Ministarstvo se oglušilo na naše prijedloge. Sada je jasno da imamo spor, neučinkovit, kompliciran i nepregledan sustav koji ne služi glavnoj svrsi – a to je pojednostavljenje i ubrzanje postupaka“ istaknula je dr.sc. Željka Jurković, predsjednica Hrvatske komore arhitekata. „Uostalom, i sam ministar Štromar je javno na sastanku vezanom uz posljedice potresa, priznao da je proces izdavanja građevinskih dozvola dugorajan i spor!“.

Arhitekti posebno zamjeraju sporost javnopravnih tijela u cijelom procesu pa je tako njih više od 50% reklo da prođe više od 15 dana od trenutka kada predaju e-zahtjev do trenutka dok on ne bude proslijeđen javnopravnom tijelu koje izdaje posebne uvjete. Također 4 od 5 arhitekata (79 %) smatra da je nužno znatno smanjiti broj radnji u sustavu jer je sustav birokratiziran i prekrcan nepotrebnim podacima.

Kao najčešće probleme u radu eDozvole arhitekti su naveli sporost cijelog sustava, posebno sporo učitavanje podataka, česte padove sustava i duža razdoblja njegovog nefunkcioniranja. Zatim su tu nelogično, nejasno i komplicirano sučelje, nepregledan i neintuitivan meni te nejasno kretanje kroz sustav i nepregledan tijek cijelog procesa.

Arhitekti su naveli više od 40 najčešćih problema s kojima se susreću u radu sa sustavom, čak 16 radnji koje je moguće izostaviti iz sustava. Istovremeno arhitekti su dali čak 58 konkretnih prijedloga za poboljšanje sustava. „Sve prijedloge za poboljšanje sustava koje su kolegice i kolege dali u ovom komorskom istraživanju, proslijedit ćemo ministru Štromaru i njegovom Ministarstvu, ali i Vladi RH.  Mogu samo izraziti očekivanje da će ovaj puta Ministarstvo i Vlada uvažiti stručne primjedbe onih kojima je sustav namijenjen i hitno provesti nužne izmjene u njemu“.

Prezentaciju istraživanja možete vidjeti ovdje.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

U Portoču i na Bistrini razvijat će se roboti za prikupljanje otpada u moru

U sklopu projekta SeaClear, početkom rujna 2020. usvojen je projektni dokument službenog naziva “Use-case definition document” za čiju je pripremu bila zadužena...

Je li moguće da Ivica Tutman ne da potvrdu Hrvatskih cesta svom susjedu Matu Previšiću zbog privatnih sukoba?

Već sedam godina Mato Previšić, stanovnik Ulice Matije Gupca 22 pokušava legalizirat svoju nekretninu koja se nalazi ispod magistrale, na zadnjem skretanju...

Pokrenuta peticija – Vratite građanima vozni red

Facebook grupa DUMAM-e iz Dubrovnika i okolice pokrenula je javnu peticiju pod nazivom Vratite građanima vozni red, a koja je upućena Gradu,...

KINO PROGRAM: Pinokio, Corpus Christi, Novi mutanti, Stepinac: kardinal i njegova savjest…

Dubrovački Kinematografi donose novi tjedni kino program. KINO PROGRAM, 24.09.-30.09.2020. Ljetno kino Jadran

Dubrovnktv.net

KRATKI REZOVI: “Mater”, “Mulan”, 15. Trash Film Festival …

U ovotjednom izdanju Kratkih rezova pogledajte osvrt na film "Mater" - naslov najboljega filma regije na beogradskom FESTu, nagrada za najbolju glumicu...

PRIDRUŽITE SE U HLADU IGORU & DADU: Boris Njavro

U zadnjoj ovosezonskoj epizodi hlada pridružio nam se Boris Njavro, predsjednik Udruge dubrovačkih pisaca. Prvo smo bili u điru s Borisom i...

Najnoviji komentari

Komentar tjedna by Lidija Crnčević

Put oko Svijeta

Slatki život Alise Nenadić