18 C
Dubrovnik
Naslovnica Vijesti Istraživanje Komore: arhitekti nezadovoljni sustavom e-Dozvole

Istraživanje Komore: arhitekti nezadovoljni sustavom e-Dozvole

Hrvatski arhitekti su informacijski sustav e-Dozvola Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja za izdavanje građevinskih dozvola dodijelili jedva prolaznu dvojku. Ovo je jedan od rezultata istraživanja koje je u ožujku ove godine među svojim članovima provela Hrvatska komora arhitekata.

Premda arhitekti načelno podržavaju digitalizaciju procesa izdavanja građevinskih dozvola, iz istraživanja Komore jasno proizlazi njihovo duboko nezadovoljstvo konkretnim funkcioniranjem sustava eDozvola kojem su dodijelili prosječnu ocjenu dovoljan (2,3).
Jednu od najznačajnijih karakteristika svakog informacijskog sustava, njegovu prilagođenost korisnicima, je 475 arhitekata sudionika ove ankete također ocijenilo neslavnom dvojkom  (2,4). Poseban problem arhitektima predstavlja duljina trajanja unosa podataka i dokumenata u sustav, što je isto tako zaslužilo ocjenu dovoljan (2,1). Trećina arhitekata je ustvrdila da učitavanje priloga u sustav traje između 60 i 120 minuta dok je 16 % reklo da učitavanje priloga traje između dva i pet sati.

Podsjetimo, Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenje najavljivalo je da će sustav eDozvola znatno ubrzati proces izdavanja akata za gradnju. Ministarstvo je tvrdilo da će eDozvola ne samo znatno ubrzati izdavanje građevinskih dozvola, već će taj postupak učiniti transparentnim i ujednačiti postupanja nadležnih tijela na području cijele države. Međutim, podaci iz istraživanja HKA govore drugačije jer čak 45 % arhitekata smatra da je eDozvola usporila cjelokupni postupak izdavanja građevinskih dozvola, dok 29 % smatra da sustav nije imao nikakav učinak na ubrzanje postupka.

„Već kod pripreme sustava eDozvola i kod njegove implementacije Hrvatska komora arhitekata je u ime struke pripremila i poslala Ministarstvu  graditeljstva cijeli niz komentara i zahtjeva za poboljšanjem sustava. Nažalost, kao i u mnogim drugim sličnim situacijama, Ministarstvo se oglušilo na naše prijedloge. Sada je jasno da imamo spor, neučinkovit, kompliciran i nepregledan sustav koji ne služi glavnoj svrsi – a to je pojednostavljenje i ubrzanje postupaka“ istaknula je dr.sc. Željka Jurković, predsjednica Hrvatske komore arhitekata. „Uostalom, i sam ministar Štromar je javno na sastanku vezanom uz posljedice potresa, priznao da je proces izdavanja građevinskih dozvola dugorajan i spor!“.

Arhitekti posebno zamjeraju sporost javnopravnih tijela u cijelom procesu pa je tako njih više od 50% reklo da prođe više od 15 dana od trenutka kada predaju e-zahtjev do trenutka dok on ne bude proslijeđen javnopravnom tijelu koje izdaje posebne uvjete. Također 4 od 5 arhitekata (79 %) smatra da je nužno znatno smanjiti broj radnji u sustavu jer je sustav birokratiziran i prekrcan nepotrebnim podacima.

Kao najčešće probleme u radu eDozvole arhitekti su naveli sporost cijelog sustava, posebno sporo učitavanje podataka, česte padove sustava i duža razdoblja njegovog nefunkcioniranja. Zatim su tu nelogično, nejasno i komplicirano sučelje, nepregledan i neintuitivan meni te nejasno kretanje kroz sustav i nepregledan tijek cijelog procesa.

Arhitekti su naveli više od 40 najčešćih problema s kojima se susreću u radu sa sustavom, čak 16 radnji koje je moguće izostaviti iz sustava. Istovremeno arhitekti su dali čak 58 konkretnih prijedloga za poboljšanje sustava. „Sve prijedloge za poboljšanje sustava koje su kolegice i kolege dali u ovom komorskom istraživanju, proslijedit ćemo ministru Štromaru i njegovom Ministarstvu, ali i Vladi RH.  Mogu samo izraziti očekivanje da će ovaj puta Ministarstvo i Vlada uvažiti stručne primjedbe onih kojima je sustav namijenjen i hitno provesti nužne izmjene u njemu“.

Prezentaciju istraživanja možete vidjeti ovdje.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

Sretno maturanti! Pamet u glavu

Školu su završili online, ali norijadu ipak onako kako treba … Od ranog jutra maturanti se vesele oko škola, bilo je...

PLJAČKA U ZRAČNOJ LUCI: Katušić izlazi na slobodu, Hadžić ostaje u zatvoru, oboje su krivi

Na Županijskom sudu u Dubrovniku jutros je održano izricanje presude Antunu Katušiću i Saneli Hadžić za pljačku 100 tisuća eura u dubrovačkoj...

Županov prijem povodom Dana državnosti

U palači Sponza župan Nikola Dobroslavić je kao i inače organizirao je prijem povodom Dana državnosti. Ove godine bilo je zbog epidemioloških...

NACIONALNI STOŽER: Ni danas nema novooboljelih, u Zagrebu preminuo muškarac

Broj novooboljelih u Republici Hrvatskoj u 24 satnom razdoblju je 0, čime je ukupan broj oboljelih od koronavirusa 2245, obavijestio je...

Dubrovnktv.net

Sretno maturanti! Pamet u glavu

Školu su završili online, ali norijadu ipak onako kako treba … Od ranog jutra maturanti se vesele oko škola, bilo je...

KRATKI REZOVI: Zaključak milenijskog pentranja po europskim filmskim vrhuncima

Zadnji tjedan u svibnju se čini baš prikladnim za zadnju epizodu ciklusa najboljih europskih filmova tisućljeća, poglavito kad 'Kratke rezove' u lipnju,...

ETO NAS: s najdražim nam turistima u điru

Prva ovosezonska tura Gradom je odrađena … Na Brsaljama su se jutros okupili svi oni turisti koji su se u Dubrovniku našli...

Najnoviji komentari

Komentar tjedna by Lidija Crnčević

Put oko Svijeta

Slatki život Alise Nenadić