25.8 C
Dubrovnik
Nedjelja, 21 srpnja, 2024
NaslovnicaLifestyleIskustvo sezonaca iz Jablanice na Pelješcu: tko je spreman raditi, dobro je...

Iskustvo sezonaca iz Jablanice na Pelješcu: tko je spreman raditi, dobro je došao

Bračni par Saltaga, Ado i Arnela ljetnu sezonu rade na Pelješcu. Svoje iskustvo podijelili su na portalu jablanica.live. Nakon što im je rad u Jablanici, u vlastitom restoranu, postao neisplativ, prelomili su i odlučili se okušati kao sezonski radnici. Trenutno rade u jednom restoranu, on kao glavni kuhar, a njegova supruga na salatama i serviranju tanjura. U tekstu piše da na Pelješcu radi i cijela kolonija Jablaničana, a u nastavku teksta pogledajte njihova iskustva, poslodavci mogu iz ovoga nešto naučiti.

“Zadnji posao koji smo supruga i ja radili u Jablanici bio je pravljenje pita ispod sača na magistralnom putu M-17. Međutim, prevelika konkurencija, krize… Prelomio sam da radim u Hrvatskoj. Naišao sam na dva-tri oglasa i pozvao. Za 5 minuta sam se sa čovjekom dogovorio i plaću i ostale uvjete. 2019. sam prvi put radio sezonu. Sve što sam se dogovorio s vlasnikom restorana je ispoštovano”, kaže Ado na početku razgovora.

Istaknuo je da je obim posla jako velik.

“Tko nije spreman na veliki obim posla i tko nije kvalitetan, ne preporučujem mu da dolazi na sezonu. Tko je spreman da radi, dobro je došao. Psihički i fizički morate biti spremni da izdržite glavni udar koji traje dva ipo mjesecaa. U cugu ćete raditi 60-70 dana. Nemate slobodan dan, radi se desetak sati svaki dan, a plaće su dobre. U odnosu na naše plaće, ovdje su plaće odlične i to je jedna satisfakcija koja vas drži tu da radite.”

Novinari portala jablanica.live pitali su Ada je li zadovoljan odnosom poslodavca prema radniku.

“Ovisi od gazde do gazde, ne mogu vam reći u globalu. U suštini, to je sve kako vas sreća posluži. Što se prvog posla tiče, sve je bilo ispoštovano što se tiče financija, ali je gazda bio impulsivan i bilo je stresa. Zato tu nismo ni ostali. Prema meni i supruzi nije bilo takvih ispada, jer smo posao zaista kvalitetno obavljali, ali prema drugim radnicima jest. Promijenili smo lokaciju i vlasnik na Pelješcu je zaista dobar čovjek. I sam radi sa nama, pomaže oko pizza i prema nama je korektan i uljudan. Imam osjećaj da radim kod sebe, a ne da radim za drugoga. Gazda je dobio povjerenje u mene kao kuhara, prepustio mi je organizaciju posla, brigu o robi. Slobodnije radim sada. Posla ima, sezona je u jeku.”

Na Pelješcu se trenutno nalazi mala kolonija Jablaničana, a nekoliko njih radi u istom restoranu, što je Ado istaknuo kao olakšavajuću okolnost.

“Puno je lakše. Naš ritual je bio i druženje u Jablanici, tako da je raditi sa prijateljima jedna olakšavajuća okolnost. Kada završimo posao sjednemo skupa, rezimiramo taj dan, prisjetimo se što se događalo, kakav je bio cirkus, tko se zezao na poslu, kakve su šale bile…Popijemo rakijicu i idemo na spavanje. Ujutro buđenje, zajednička kafica i posao ponovno.”

Savjet za buduće sezonce je posao ozbiljno shvatiti.

“Savjetovao bih drugima da ne misle da su pošli na ljetovanje i da će se kupati i odmarati. Nema spajanja ugodnog sa korisnim. Tko tako razmišlja ne treba dolaziti na sezonu. Ako ćete doći morate biti spremni na rad. Ako idete sa stavom da ćete se malo kupati, malo raditi, vi ćete se vratiti nakon 7 dana kada shvatite  o kojem obimu posla se radi. Tko je naučio raditi, on će bez problema odraditi sezonu. Slično kao i u našim restoranima. Ja sam, recimo, iz restorana u Jablanici dolazio kući tako umoran da ne mogu ući u kabinu da se tuširam. Ovdje mi se to još nikada nije desilo. Imamo mi svoje stolove i stolice u restoranu i kada god nema posla gazda nas tjera da sjednemo i odmorimo. Važno je odmoriti i pripremiti se za nalet gužve. To kod nas nema niti u jednom restoranu. Radite 17 sati i morate stajati na nogama. Nema toga ovdje, možete se odmoriti, ali kada se radi, radi se”, istaknuo je Ado.

Više pročitajte ovdje.

FOTO: Ilustracija

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

Najnoviji komentari

KOMENTAR TJEDNA