32.8 C
Dubrovnik
Srijeda, 24 srpnja, 2024
NaslovnicaKulturaIgre predstavljaju kosovskog skladatelja Ardiana Halimija, ulaz slobodan

Igre predstavljaju kosovskog skladatelja Ardiana Halimija, ulaz slobodan

Mladi kosovski skladatelj Ardian Halimi koji trenutno boravi u Dubrovniku u sklopu dvotjedne rezidencije na projektu #synergy: Sharpening the capacities of the classical music industry in the Western Balkans, a čiji su partner na projektu i Dubrovačke ljetne igre, festivalskoj publici predstavit će se sutra, 15. srpnja u atriju palače Sponza, u 20:30 sati. Ulaz je slobodan.

Unaprijediti mogućnosti za rad skladatelja na zapadnom Balkanu jedna je od misija EU projekta #synergy: Sharpening the capacities of the classical music industry in the Western Balkans, a jedna od strategija za njezino ostvarenje jest osnaživanje skladatelja kroz naručivanje produkcija novih djela klasične glazbe. Upravo u tu svrhu osmišljen je dvotjedni composer-in-residency program koji se odvija u Kotoru, Dubrovniku, Beogradu, Ljubljani, Prištini i Tirani kao dio festivala partnera projekta. Nakon sastavljanja rodno uravnotežene i dobno neograničene liste skladatelja, šesteročlani žiri priznatih stručnjaka za klasičnu glazbu izabrao je dvanaest skladatelja te im povjerio zadatak napisati nova djela. Te će nove skladbe, objedinit dva tematska aspekta – onaj jedinstveni lokalni s univerzalnim europskim,  inspiriranim zajedničkom kulturom i vrijednostima, umjetnošću i baštinom, važnim glazbenim obljetnicama ili različitim relevantnim sociokulturnim temama. Tako će u Dubrovniku na dvotjednim rezidencijama boraviti skladatelji Ardian Halimi s Kosova i Nina Perović iz Crne Gore tijekom kojih će imati jedinstvenu priliku ne samo steći nova iskustva, upoznati bogatu dubrovačku povijesno-umjetničku baštinu i promovirati svoj rad novoj publici, nego će stvaranjem novih djela obogatiti regionalnu kulturnu i klasičnu produkciju te ostaviti u trajno nasljeđe vrijedan glazbeni prinos. Prvi će se predstaviti Ardian Halimi, kosovski skladatelj s prebivalištem u Hamburgu.

– Veoma sam uzbuđen što ću imati priliku predstaviti se dubrovačkoj publici. Nikad prije nisam bio ovdje i upravo sam se Gradu najviše veselio jer sve čime sam ovdje okružen mogu iskoristiti u svojim skladbama. Cijelo vrijeme razmišljam o pojmu Libertas, o vjetru, zvukovima zvona i gradskoj vrevi. U svojim kompozicijama koristim mnogo bučnih, svakodnevnih zvukova i upravo njih želim iskoristiti i sada. Primjerice, svaki kamen ima drukčiji zvuk i razmišljam kako bih ga mogao iskoristiti ili na koji način bih ga mogao imitirati – kazao je Halimi.

Ardian Halimi studirao je kompoziciju na Sveučilištu u Prištini u klasi Mendija Mengjiqija i na Konzervatoriju „artEZ“ u Zwolleu u Nizozemskoj u klasi Alexa Manassena da bi, nedugo nakon toga, nastavio školovanje na Visokoj glazbenoj školi u Freiburgu kod Corneliusa Schwehra te magistrirao u klasi Johannesa Schöllhorna. Na njega su snažno utjecala iskustva s majstorskih radionica skladatelja poput Isabel Mundry, Marcela Reutera, Michalisa Lapidakisa, ansambala Lucilin i Recherche te Festivala u Donaueschingenu 2017. Halimi je 2018. i 2019. godine bio pobjednik natječaja za skladatelje Ministarstva kulture Republike Kosovo s komornim skladbama Quartet i Inside-Out. Njegova se glazba izvodi na Kosovu, u Njemačkoj, Nizozemskoj, Luksemburgu, Italiji i Bugarskoj, a izvode je redom ugledni solisti i ansambli za suvremenu glazbu poput Ansambla Recherche, Ansambla Lucilin, Kvarteta Minguet, Orkestra De Ereprijs, Trija Sonora, Ansambla Sinfonietta, Ansambla Instituta za novu glazbu iz Freiburga i Kosovske Filharmonije. Djela su mu praizvođena na međunarodnim festivalima poput Međunarodnog festivala „ReMusica“ u Prištini, Festivala u Donaueschingenu 2017. godine i Međunarodnog festivala „Svibanjski dani glazbe“ u bugarskom gradu Ruse 2018.

Projekt #synergy: Sharpening the capacities of the classical music industry in the Western Balkans sufinanciran je iz programa EU Kreativna Europa te okuplja šest važnih festivala iz regije: KotorArt Don Brankove dane muzike (Crna Gora), Centar beogradskih festivala (Srbija), Festival Ljubljana (Slovenija), Vox Baroque (Albanija), Chopin Piano Fest (Kosovo) i Dubrovačke ljetne igre. Ciljevi projekta su usavršavanje i povezivanje djelatnika u kulturi, prije svega onih koji se bave glazbenim festivalima i klasičnom glazbom, poticanje skladanja novih djela inspiriranih lokalnom baštinom zemalja partnera projekta te umrežavanje i suradnja mladih glazbenika, skladatelja i organizacija koje se bave klasičnom glazbom na Zapadnom Balkanu.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

Najnoviji komentari

KOMENTAR TJEDNA