I profesorice imaju svoju NEknjigu, Tajana Martić otkriva svoju

„Dobra knjiga je događaj u mom životu.“

                                                                   Stendhal

U mnoštvu citata o knjizi i čitanju zapeo mi je baš ovaj i odredio me da pišem o knjigama, koje možda nisu najbolje koje sam pročitala, ali su obilježile događaje u mom životu. Obzirom da sam često u nezahvalnoj situaciji privoliti učenike da čitaju djela koja im baš i nisu zanimljiva, tematika i stil su im teški i nerazumljivi, volim reći da i takve knjige treba pročitati kako bismo znali prepoznati ljepotu u nekoj drugoj ili objasniti zašto nam se neka ne sviđa. Tako i ja imam svoju NEknjigu, no krenimo s događajima i dobrim knjigama.

Napisala: Tajana Martić, prof. hrvatskog jezika i književnosti

Plameni inkvizitori, Marija Jurić Zagorka

Davnih 60-ih godina prošlog stoljeća moja mama je kupovala Zagorkina djela koja su izlazila u djelovima, na tjednoj bazi. Skrivećki bi ih čitala do dugo u noć i nerijetko zna reći da je Zagorka zaslužna što nosi naočale. Od prvih plaća je sva djela dala uvezati i pamtim taj miris novinskog papira i tvrdih, platnenih, crvenih korica. 70-ih sam joj stigla ja i utjecaj Zagorke je bio presudan i za izbor moga imena, koje je za ovo podneblje i tradiciju bilo vrlo neobično, a kasnije i bratovog. Utjecaj se nastavlja i dalje. Predivno mi je što se moj srednji sin rodio na isti dan kad i ta najčitanija hrvatska književnica, prva profesionalna novinarka, koja se borila i za prava žena. Često je pisala o stvarnim likovima, isprepličući povijesnu tematiku i ljubavne priče. Iza ovog naslova se krije mračna svakodnevica hrvatske i europske povijesti, ali i bezvremenska slika ljudske prirode.

Pale sam na svijetu, Jens Sigsgaard

Prva posuđena knjiga u školskoj knjižnici. Pod velikim dojmom, ne želeći, kao i Pale ostati sama na svijetu, vrlo zbunjeno sam je otišla vratiti. Dočekala me je knjižničarka koja mi je postavila par pitanja vezanih za knjigu, a ja sam preplašeno šutjela. I danas pamtim taj osjećaj neugode što je knjižničarka pomislila da knjigu nisam pročitala. Već od tada jako dobro pazim što ću o pročitanome reći. Pale je fantastična priča, danskog psihologa i književnika, koja počinje i završava realistično. Dječji psiholog je izvrsno iskoristio poznavanje djece koja bar jednom požele biti u svijetu odraslih misleći kako je tamo bolje. U pozadini je poruka o sretnom životu za koji nam ne trebaju bogatstvo i lijepe stvari, nego prijatelji i obitelj.

Čudnovata istina, Zlatko Krilić

U ovoj knjizi sam jako povjerovala piscu, a kako i neću kad se glavni lik zvao kao i on. Dječak, koji nakon teške nesreće ostaje nepokretan, shvati da može putem svijesti putovati kroz prostor i vrijeme. Uvjerenje o istinitosti knjige potvrdila je i autorova biografija u kojoj je pisalo da autor danas, usprkos svemu, nosi 46  broj cipela. Čudnovata istina mi je bila istina jer, za vrijeme susreta s piscem u školi, ostalo je neizrečeno kolika je ta istina. I tako sam ja spoznala da istine doista mogu biti čudnovate.

Mali princ, Antoine de Saint-Exupery

O ovoj knjizi je besmisleno davati informacije obzirom da je jedna od najprodavanijih knjiga svijeta i rijetko tko nije za nju čuo, ako je već nije pročitao. Oni koji i ne pronalaze toliku važnost djela, zasigurno koriste citate u razne svrhe. Moj prvi susret s Malim princom je bio pred kraj osnovne škole. Drugi susret smo imali u srednjoj i imala sam osjećaj da čitam novu knjigu. Svi sljedeći susreti su donosili nešto novo. Mali princ je ostao isti, ja se mijenjam i jedva čekam ponovni susret.

Dubrovački gusar, Vid Brandon

Koliko znam, vrlo malo ljudi je upoznato s ovim djelom. U ranoj srednjoj školi, kopajući po maminim knjigama, naišla sam na još jednu uvezanu knjigu. Poznati misris novinskog papira ovaj put je bio obložen tvrdim, plavim platnom. Ne znam da sam ijednu knjigu toliko brzo pročitala. Još više mi je osvijestila ponos i ljubav prema Gradu. Događaji i poznata mjesta, su me uvukli do proživljenosti. Glavni lik je Niko Bartulo, a Vid Brandon je pseudonim za Branka Vidića.

Skup, Marin Držić

Ljeta 80-ih… puko razigrano dijete koje jedva čeka Ljetne igre da se igra Skupa. Znala sam jedino da je Držić jako važan dubrovački pisac iako sam cijeli tekst i karaktere likova znala napamet. Predivna vremena… Od prve probe, do zadnje predstave bilo je neizostavno da prisustvuju sva djeca iz susjedstva. Od glavnog glumca, do rekvizitera su nas svi prihvaćali i bili smo sastavni dio cijelog projekta. Držićeve riječi su me počele učiti o škrtosti, ljubavi, prevarama i zapletima u kojima ipak amor pobijedi. U srednjoj školi i na fakultetu mi je to iskustvo itekako olakšalo. Moje oduševljenje djelom i likom Držića traje i danas. Nebrojeni su događaji u mome životu koji su obilježila njegova djela. Najdraži su mi ipak obrana diplomskog, uz sumentorstvo prof. Mire Muhoberac, pod naslovom Držić u školi, i mogućnost da i sama, kao amater, glumim u njegovom djelu Novela od Stanca.

Berenikina kosa, Nedjeljko Fabrio

Stigli smo, evo, i do moje NEknjige. Velika je važnost i vrijednost ovog hrvatskog književnika i akademika, ali ovo je je jedina knjiga koju sam na fakultetu morala pročitati, a nisam. Ne zato što nisam htjela. Silno sam se trudila, desetak puta počinjala ispočetka, ali kraju je nikad nisam dovela. Ovim putem vas želim potaknuti da možda baš vi posegnete za njom i u njoj pronađete ono što ja nisam uspjela.

Zašto sam vam lagala, JulijanaMatanović

Trebam li uopće dočarati ponos kad je izašla ova knjiga znajući da sam bila njezina studentica i da smo s njom imali puno veći odnos od student-profesor!? Izuzetna profesorica, sjajna spisateljica. Ovo je čitateljima jedna od najomiljenijih njenih knjiga. I nakon toliko izdanja još se pitaju je li ovo zbirka pripovijedaka  ili roman, je li autorica lagala ili je ipak autobiografija. To je knjiga kojoj se uvijek iznova možete vraćati i pronalaziti nešto novo u jednostavnosti tema: priče o cipelama i lusterima, vlakovima i knjigama, očevima i skrbnicima, strahovima i sanjarenjima, kućama i domovima…

Judita, Miro Gavran

Nije mi uvijek bilo lako s Juditama. Osobito na fakultetu gdje ih trebate detaljno izanalizirati, a kasnije sam ih trebala učenicima približiti. Od one biblijske do Marulićeve. I onda mi u ruke dopadne vrlo kratka Judita Mira Gavrana. I zapitam se što se još o Juditi može reći. Oduševljenje traje i danas. Poznata udovica koja spašava svoj narod od moćnog osvajača pod njegovim perom postaje žena puna emocija i potreba za ljubavlju. Gavranova Judita priča priču iz svoje perspektive, a vrlo me iznenadio lik njezine služavke, ali to vam neću otkriti. Osim što je Miro Gavran najizvođeniji hrvatski dramski pisac i djela su mu prevedena na 40 jezika, njegova izuzetna moć je nevjerojatno poznavanje ženskog lika. To sam imala sreću osjetiti, opet kroz kazališni amaterizam, u njegovom djelu Sve o ženama.

Oni, Tisja Kljaković Braić

U vremenima kada obnavljam sjećanje na bajke, dječje priče i okružena sam slikovnicama zbog svoje djece, u vremenima kada nam svima nije baš lijepo, u baš tim vremenima došlo mi je nešto što nam je svima bilo potrebno, nešto što razgrće oblake misli i osvaja nas smijehom. Stigli su mi Oni! Knjiga koja jednostavnim karikaturama objedinjuje svakodnevne crtice iz života bračnog para kroz tek koju rečenicu. Ovo je knjiga koja ima najmanje teksta, a ostavlja romane nakon pročitanog. Preporuka je da je čitate zajedno, u obitelji, po mogućnosti više generacija, jer ono što će Oni proizvesti je oživljavanje onoga što svi imamo, a rezultirat će onim što svi trebamo – smijehom!

(Za)Volite slova sročena u riječi koji samo majstori pisanja znaju poslagati tako da ostave trag u nama. Želja mi je bila da kroz moje događaje, na koje je utjecala knjiga, potaknem i vas da zavirite u svoje događaje i pronađete knjige koje su ih obilježile.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.