32.8 C
Dubrovnik
Nedjelja, 14 srpnja, 2024
NaslovnicaVijestiHSU: Godišnje se u RH otuđi 24 milijarde kn kojima bi se...

HSU: Godišnje se u RH otuđi 24 milijarde kn kojima bi se mogle udvostručiti mirovine

Predsjednik Hrvatske stranke umirovljenika, umirovljeni general Veselko Gabričević poslao je priopćenje reagiravši na podatak da je u Hrvatskoj najveći prosječni dohodak 778.670 kuna. Riječ je o plaći dvoje zaposlenika tvrtke Golar viking managment iz Splita, koja održava  plutajući LNG terminal na Krku. Njegovo priopćenje prenosimo u cijelosti.

-Današnjom objavom najviših isplaćenih osobnih dohodaka u Hrvatskoj u prošloj godini brojni su umirovljenici ostali zatečeni i s nevjericom propituju je li riječ o samo jednoj medijskoj smicalici.

Nažalost podatak o prosječnoj plaći i firmi Golar viking managment iz Splita je točna i ona iznosi 778.670 kuna!

Kako u firmi koja je osnovana zadnjeg dana 2019. godine rade dvije osobe samo za plaće se izdvaja godišnje 18. 6 milijuna kuna u neto iznosu.

Uzimajući u obzir mjesečni bruto iznos isplaćenih plaća vrlo jednostavno možemo izračunati kako bi se tim novcem moglo isplatiti 807 prosječnih mirovina koja trenutačno iznosi 2 701.82 kune. Potrebno je pri tome podsjetiti kako je granica siromaštva na temelju podataka iz prošle godine 2 927 kuna a očekuje se kako će se ovih dana objaviti podatak da je taj iznos cc 3 200 kuna.

Nakon ovih brojčanih podataka i usporedbi koje oslikavaju sadašnju situaciju u Hrvatskoj i ogromno raslojavanje u društvu postavlja se pitanje kako je moguće da je političarima uvijek opravdanje za stagniranje mirovina nedostatak sredstava u proračunu.

Naime ovakvih i sličnih slučajeva ima napretek a možemo ih jednostavno podvesti pod nazivom pranje novaca. Više smo puta upozoravali na kriminal i korupciju u firmama koje eksploatiraju mineralne sirovine, upravljaju šumama ili prodaju energente.

Prema brojnim, dostupnim procjenama godišnje se tako u Hrvatskoj otuđi 24 milijardi kuna koje bi bile dovoljne da se prosječna mirovina poveća za 50%!

Ovaj očigledni akt netransparentnosti u financijskom poslovanju otvara i pitanje stručne uloge splitske firme u plutajućem LNG terminalu koji je, uzgred rečeno, vrlo loša zamjena za fiksni terminal.

Vjerojatno je običnim laicima sada jasno kako smo izgubili mogućnost da budemo energetsko središte Europe jer umjesto prvotno planiranog kapaciteta od 8 – 10 mlrd m3 plina sada se borimo da postignemo 3 mlrd.

Tko će odgovarati za ovu lošu procjenu i neuvažavanje struke među kojima su i brojni stručnjaci Savjeta Hrvatske stranke umirovljenika pokazat će, uvjereni smo, vrijeme.

Do tada pred našom su strankom i dalje brojne obveze i zadaće koje imaju za cilj u prvom redu zaštitu prava i životnog standarda naših umirovljenih sugrađana, zaključuje predsjednik HSU-a Veselko Gabričević.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

Najnoviji komentari

KOMENTAR TJEDNA