23.8 C
Dubrovnik
Srijeda, 17 kolovoza, 2022
NaslovnicaKulturaHrvoje Ivanković je predstavio svoju vrijednu publikaciju, a onda je uslijedio film...

Hrvoje Ivanković je predstavio svoju vrijednu publikaciju, a onda je uslijedio film sniman u Dubrovniku prije 103 godine!

U sklopu petog festivala filmova snimljenih u Dubrovniku “Tišina Molim!”, sinoć je u Kazalištu Marina Držića organizirano predstavljanje vrijedne publikacije Hrvoja Ivankovića „Počelo je con un ballo all’ Unghereseo prvim igranim filmovima snimanim u Dubrovniku i okolici“ uz projekciju najstarijeg sačuvanog filma snimanog u Gradu „Afrodita“ iz 1918. godine.

Na promociji publikacije Hrvoja Ivankovića „Počelo je con un ballo all’ Ungherese – o prvim igranim filmovima snimanim u Dubrovniku i okolici“ u Kazalištu Marina Držića uz autora je sudjelovala počasna konzulica Republike Mađarske u Dubrovniku izv. prof. dr. sc. Katja Bakija te jedan od organizatora festivala, povjesničar Ivan Lujo. Hrvoje Ivanković je pripremajući knjigu o povijesti snimanja filmova u Dubrovniku došao do zanimljivih i vrijednih informacija o dubrovačkim filmskih počecima; do najstarijih te do sada hrvatskoj javnosti nepoznatih igranih filmova snimanih u Gradu i okolici. Ova publikacija donosi studiju posvećenu prvoj dionici dubrovačke i hrvatske filmske povijesti, obrađenu u znatno opširnijem obliku od onoga u kojem će biti predstavljena u njegovoj knjizi. Budući da su prvi filmovi snimani u Dubrovniku bili mađarski, ova publikacija ujedno je lijepa priča o suradnji Hrvatske i Mađarske, istaknuto je na promociji. Projekciji najstarijeg sačuvanog filma snimanog u Gradu „Afrodita“ mađarskog redatelja Alfréda Deésyja (1918.) kao i promociji publikacije prisustvovala je doista brojna dubrovačka filmska publika.

Treći, posljednji festivalski dan večeras donosi Filmski pub kviz s početkom u 19 sati u Pubu „The Gaffe 2“ u Boškovićevoj ulici u Gradu. Ekipe se još uvijek mogu prijaviti mailom ili slanjem poruke na Facebook stranicu festivala – požurite! Nakon kviza, od 20:30 na istoj lokaciji uslijedit će projekcija filma „Tri fantastična superčovjeka“ iz 1967. godine koji će zaključiti ovogodišnju manifestaciju. Šezdesetih su godina u Italiji iz nekog razloga bili izuzetno popularni filmovi o superherojima pa je na tom valu 1967. godine, u koprodukciji Italije, Jugoslavije, Njemačke i Francuske, nastao ovaj film. Iako u zapadnom svijetu nije postigao izvanredan uspjeh, u ostatku svijeta je pokrenuo poseban trend – počeli su se snimati nezavisni nastavci!

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

KOMENTAR TJEDNA