32.8 C
Dubrovnik
Petak, 19 srpnja, 2024
NaslovnicaLifestyleHELIDROM U OREBIĆU: privatno-javno partnerstvo na dobrobit zajednice

HELIDROM U OREBIĆU: privatno-javno partnerstvo na dobrobit zajednice

Čim je dovršen, novi helidrom u Orebiću već je dobro poslužio za spašavanje dvojice slovenskih turista, koji su pri silasku s vrha brda Sv.Ilija skrenuli s markirane staze, izgubili se, te ostali bez vode. O ovom helidromu dosada nismo puno čuli, no riječ je o privatno-javnom partnerstvu, koje je na zadovoljstvo svih potiho odrađeno.

Kako nam je ispričao zapovjednik DVD-a Orebić Nikša Nogalo, Orebić je ostao bez mjesta na koje bi sigurno mogao sletjeti helikopter, pa se privremeno koristio poprilično udaljen helidrom u Kuni.

– Prije je helikopter slijetao na nogometno igalište u Orebiću, no nakon što je HNS lokalnom klubu obećao postavljanje umjetne trave, na igralištu su započeli pripremni radovi na izravnjavanju podloge. S obzirom da je riječ o podlozi usitnjenog kamena, prilikom slijetanja stvara se velika prašina, a i zbog većih hrpa materijala nije sigurno za slijetanje, ispričao nam je Nogalo.

– Gospodin Lee Anderson (o.p. američki poslovnjak i filantrop) inače vlasnik  vinarije, vinograda i vile Korta Katarina, donirao je potrebna sredstva. Ja sad stvarno ne znam o kojem je iznosu riječ. Općina je onda otkupila zemljište između zaseoka Jurjevića i Mokala uz Pelješku cestu, oko 2,5 kilometra od centra Orebića.

Lokacija je odabrana prema prijedlogu pilota HRZ-a. Građevinari su obavili nasipanje i betoniranje terena, a DVD Orebić je zadužen za osiguravanje slijetanja i polijetanja helikoptera.

– Prije dva dana prvi je helikopter sletio na helidrom, a povodom spašavanja dvaju slovenskih turista sa Sv. Ilijie. Posao našeg DVD-a je osiguravati letove s jednim vozilom i tri vatrogasca, pomažemo oko unošenja i prenošenja pacijenata i dežuranje do uzljetanja, objasnio nam je zapovjednik Nogalo.

Godišnje vatrogasci s Pelješca, gdje djeluju dva središnja dobrovoljna društva s profesionalnom jezgrom DVD Orebić i DVD Kuna, odrade osiguranje na oko 40 letova, što medicinskih što spašavateljskih.

Iako je helidrom već spreman, slijede radovi na ograđivanju, označavanju i osiguravanje parkinga za vozila hitne službe.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

Najnoviji komentari

KOMENTAR TJEDNA