33.8 C
Dubrovnik
Četvrtak, 18 srpnja, 2024
NaslovnicaVijestiGradonačelnik nekretninskoj mafiji poručio: Gospodo draga, vaše je vrijeme prošlo!

Gradonačelnik nekretninskoj mafiji poručio: Gospodo draga, vaše je vrijeme prošlo!

U gradskoj vijećnici u tijeku je konferencija za novinare na kojoj se predstavnici gradske uprave, prije svega gradonačelnik Franković, očituju se na optužbe koje je gradskim vijećnicima poslao direktor tvrtke Consultants Marko Balija, a vezano uz građevinsku dozvolu za rekonstrukciju Hotela Sumratin.

Gradonačelnik Mato Franković novinare upoznao s e-mailovima, koje je razmijenio s Balijom, ali i s Državnim odvjetništvom, kojima je upozorio na Balijine sumnje u zakonitost rada gradske uprave, kao i mogućnost koruptivnih radnji. Također je istaknuo kako je zamjenica Orlanda Tokić Baliju prijavila policiji zbog prijetnji, a slijedom mailova koje joj je Balija poslao.

INVESTITOR Marko Balija bijesan: postoje indicije da Franković i Tokić ometaju izdavanje lokacijske dozvole za Hotel Sumratin

Franković je istaknuo da je investitor (tvrtka Consultants) predao dokumentaciju za lokacijsku dozvolu 13. ožujka 2019. i kako od tada traje usklađivanje projekta u odnosu na GUP i prostorni plan. Naglasio je i kako se jedna čestica zemljišta 1255/3 K.O. Gruž uključena u projekt nalazi u vlasništvu Grada. Te je stoga Grad Dubrovnik u ovom predmetu ujedno i stranka u postupku, jer nakon izdavanja lokacijske dozvole Gradsko vijeće odlučuje o možebitnoj prodaji ove čestice.

“Poučen prijašnjim iskustvima dao sam nalog zamjenici Tokić da izvrši uvid u dokumentaciju, iz kojeg je utvrđeno kako dokumentacija nije u skladu s GUP-om i uvjetima prometa, čime sam pisanim putem e-mailom obavijestio pročelnicu Vlašić 24. travnja 2020. Istog dana u popodnevnim satima kreću pritisci investitora prema zamjenici u kojem on, investitor, gospodin Balija upozorava porukama, između ostalog poručuje, citiram:

Orlanda, dosta sam trpio ali sad je prevršena svaka mjera. Molim te da se prestaneš baviti sa mnom i mojim investicijama, a pogotovo Hotela Sumratin što u posljednje vrijeme činiš,” kazao je gradonačelnik te citirao drugu poruku zamjenici Tokić.

U ponedjeljak čekam da (UO)Promet više nema problema s mojim projektom, nakon godinu i pol dana čekanja da se izda dozvola.

Gradonačelnik je potom naveo kako je i osobno primio niz mailova od Balije kao primjedbe na rad zamjenice Tokić. A on mu je odgovorio putem e-maila. No kad je investitor počeo spominjati sumnju u kaznena djela zloupotrebe položaja i ovlasti, gradonačelnik je isto prijavio Državnom odvjetništvu i obavijestio investitora. Citirao je e-mail poruku koju mu je poslao.

Poštovani, zahvaljujem na mailu,a obzirom na Vaše pritužbe, koje ste rekli da Vas podsjećaju na aferu “Pet zvjezdica”, primoran sam sve navedeno prijaviti nadležnim istražnim tijelima.

Gradonačelnik je 29. travnja 2020. mailom Županijskom državnom odvjetništvu o mogućem počinjenju kaznenog djela sljedećeg sadržaja.

Dostavljam Vam prepisku tvrtke Consultant u vlasništvu Marka Balije prema kojem on tvrdi da je njegova tvrtka oštećena u procesu ishovdovanja dokumentacije za rekonstrukciju Hotela Sumratin, a nakon objašnjenja ponavlja sumnje, pozivam Vas da provedete potrebne radnje.

Gradonačelnik je kaže obavijestio i zamjenicu Tokić, koja je Baliju prijavila policiji zbog prijetnji njezinom ugledu i egzistenciji.

“Može se iščitati iz policijskog izviješća, kako je Balija izjavio u policiji kako je reagirao burno jer je došao u posjed e-maila koji sam ja poslao pročelnici Silvi Vlašić. Zanimljivo mi je tko je to isprintao korespodenciju između mene i Silve Vlašić i poslao je Marku Baliji poštom, a samo dvije osobe su imale pristup tom mailu. U policiji je navedeni rekao da je mail našao u poštanskom sandučiću”, kazao je gradonačelnik.

14. srpnja 2020. Marko Balija sastao se s gradonačelnikom Frankovićem te pročelnicima Zdenkom Medovićem i Đurom Šutalom (UO za promet) na kojem su ga oni obavijestili kako će se poštivati sve odredbe GUP-a. Kazao je kako se investitor potom uskladio s odredbama za promet, te se nastavila procedure.

15. rujna 2020. investitor je dobio zaključak u kojem jasno stoji kako predani projekt nije u skladu s GUP-om, a s obzirom na sadržaj podzemnih etaža i usklađivanje geodetskog i arhitektonskog elaborata.

23. rujna 2020. investitor traži od UO za prostorno planiranje i urbanizam tumačenje odredbi GUP-a u kojima traži je li u podzemnim etažama dozvoljeno imati fitnes, saunu, wellness i ostale sadržaje hotela odnosno prostorije za boravak ljudi.

25. rujna 2020. investitor je dobio odgovor kojim je on očito nezadovoljan odlučio napisati e-mail vijećnicima.

“Istog dana kad je poslao pismo vijećnicima, investitor je poslao novu dokumentaciju usklađenu s primjedbama. Jasno je sad kako je investitor, u dva navrata, nezadovoljan odredbama GUP-a, vršio pritisak na odgovorne osobe da izdaju lokacijsku dozvolu njegovom projektu, koji nije u skladu s GUP-om i pozitivnim zakonskim propisima. Postavlja se pitanje zašto se investitor obraća direktno vijećnicima. Investitor vrši pritiske i na Gradsko vijeće jer oni su ti koji će odlučivati hoće li Grad prodati ili neće česticu koja je nužna za realizaciju njihovog projekta.”, kazao je gradonačelnik.

Nakon toga gradonačelnik je kazao kako je najavom izmjena GUP-a krenuo medijski napad na njega.

“Nakon što smo prekinuli krak hobotnice nekretninskog lobija, počeo je veliki medijski napad prema meni i direktno su mi rekli da će se to dogoditi ukoliko ne odustanem od promjena i izmjena Generalnog urbanističkog plana. Napad na mene osobno započeo je portal Direktno.hr, čija je odgovorna osoba gospodin Filip Šuster, voditelj pravnog odjela u tvrtki Trames, koja je u vlasništvu Marka Balije, koji očito putem sebi sklonog medija želi mene oblatiti, a sebi osigurati investiciju”, kazao je Franković.

“Odmah iza toga javlja se Dubrovački portal i Dubrovačka televizija za koje odgovorno tvrdim da su produžena ruka nekretninske mafije i isti u svojim objavama tvrde da su utvrdili nepravilnosti i nezakonite radnje te sami preuzimaju ulogu nadležnih institucija. jedini im je cilj narušiti moju čast i ugled kao gradonačelnika”, istaknuo je Franković.

Na kraju se obratio “vidljivim” i “nevidljivim” predstavnicima nekretninskog lobija u Dubrovniku.

“Gospodo draga, vaše je vrijeme prošlo. Ja ću biti gradonačelnik do kraja mandata, a vjerujem da će mi sugrađani dati povjerenje i za drugi mandat. Sve to za vas znači da nećete raditi kako hoćete i kad hoćete. Pritiske možete stvarati dnevno, blatiti nas možete na minutnoj bazi, ali nećete uspjeti, Grad je jači od vas”.

Novinar DUTV-a Pasko Tomaš pitao je gradonačelnika može li konkretno poduprijeti svoje izjave vezane za Dubrovačku televiziju.

Gradonačelnik je kazao kako je pokrenuo određene radnje protiv DUTV-a te je pročitao svoju izjavu nadležnim institucijama kad se osjetio ugroženim.

“Dana 28.siječnja 2020. godine održao sam sastanak s direktorom društva Dubrovačke televizije d.o.o. s Orsatom Zovkom, a na temu suradnje Grada i DUTV-a. Sastanak je održan u prostorijama Grada Dubrovnika na inicijativu gospodina Zovka, osim mene bio je prisutan i Marko Potrebica, predsjednik GV. Obzirom da smo imali dobru suradnju s DUTV-om, smatrao sam to kurtoaznim sastankom za kraj godine. Na samom početku gospodin Zovko je rekao kako smo ga mi, misleći pri tom na gradsku upravu prevarili i kako je u odnosu na iznos koji je mislio naplatiti od Grada u 2019. nije naplatio niti 60 posto. Na moje pitanje je li sve usluge za koje je provedena javna nabava fakturirao, odgovorio je potvrdno. Nadalje pitao sam jesmo li sve uredno platili, on je opet odgovorio potvrdno. Međutim smatrao je kako je to premali iznos, a on je usporedbom s iznosima, koje dobiva Libertas televizija, ali i drugi, kako on kaže “mali mediji”, i utvrdio je kako bi on zbog svojeg rejtinga i gledanosti trebao dobivati najmanje tri puta više. Rekao sam mu kako to nije moguće. On je nama rekao kako očekuje da s komunalnim društvima i odjelima ispregovaramo i da on očekuje 4 milijuna kuna. Nakon toga rekao je da nam daje mjesec dana rok da to realiziramo, a ako to ne bude tako da DUTV okreće ploču. Iza tog sastanka još je jednom je nazvao Marka Potrebicu i ponovio sve izrečene prijetnje. Sve me to na određen način uznemirilo, jer je izgledalo kao nekakvo izražavanje između redaka, puno ozbiljnije od izgovorenog. Doživio sam to kao ucjenu, ali u tom trenutku nisam mogao procijeniti što znači to “okrećemo ploču”. Kad su me drugi počeli pitati što se događa i zašto se DUTV stalno negativno, i selektivno, a često i neistinito izvještava o radu gradske uprave. Nakon proteklog vremena od 24. veljače 2020. godine osjetio sam potrebu da izvijestim nadležno tijelo. Smatram daje sloboda medija itekako važna i da je interes građana istinita i pravodobna informacija, kao i kritika, ali nije interes javnosti koje se svode na netočno, lažno i zlonamjerno izvještavanje, što je potvrđeno u slučaju Ulice kardinala Stepinca i potvrđeno od Hrvatskog novinarskog društva. Mislim da sam jasno odgovorio na pitanje”, zaključio je Franković. Ostala pitanja novinara i odgovore gradonačelnika pogledajte u video snimci.

Lea Pavlović/Katarina Fiorović

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

Najnoviji komentari

KOMENTAR TJEDNA