31.8 C
Dubrovnik
Petak, 19 srpnja, 2024
NaslovnicaVijestiGradonačelnik Franković 5 godina svog mandata ocijenio s "dobar (3)"

Gradonačelnik Franković 5 godina svog mandata ocijenio s “dobar (3)”

Gradonačelnik Mato Franković danas je u Lazaretima održao podužu konferenciju za novinare na kojoj je izložio što je sve gradska uprava s njime na čelu napravila u posljednjih pet godina, ali i što planiraju za buduće razdoblje.

“Ovaj mandat traje još dovoljno dugo da napravimo sve što dosad nismo. Ja bih sebi dao ocjenu dobar (3). Čovjek uvije želi više. Da nije bilo koronakrize i nedostatka od 450 milijuna kuna i da smo realizirali sve ove projekte za koje imamo građevinsku dozvolu, onda bih sebi dao ocjenu 4. Peticu sebi ne bih dao nikad jer uvijek mislim da mogu i moram bolje”, kazao je Franković dodavši da je sada velik broj pripremljenih projekata, ali su problem novci.

“Čekamo raspisivanje europskih natječaja i bespovratna sredstva da možemo krenuti dalje. Mislim da idemo u jednom dobrom smjeru”, zaključio je Franković.

Franković je nabrojio puno projekata koji su realizirani ili pripremljeni u njegovom petogodišnjem mandatu, a mi ćemo izdvojiti neke od njih.

Među kapitalnim projektima Franković je nabrojio izgradnju OŠ Montovjerna, kao prve novoizgrađene škole u Gradu u zadnjih 35 godina, zatim dovršetak projekta pročistača pitke vode, cestu Most – Osojnik, završetak POS-a po modelu Dubrovačke stanogradnje, izgradnju Studentskog doma, nadogradnju vrtića Palčica, otvaranje vrtića Mala kuća u Mokošici, izgradnju sustava odvodnje oborinskih voda u Vukovarskoj ulici, sanaciju odvodnih kanala u Gradu, otvaranje pedijatrijske ambulante u Mokošici, izgradnju doma za starije u Gružu, konačan početak gradnje grobnica na Dupcu, rekonstrukciju Lapadske obale, koja je u tijeku i još puno manjih, ali za građane jednako važnih projekata.

“2015. Dubrovnik je bio u situaciji da skoro ispadne iz igre u dodjeli sredstava za Aglomeraciju Dubrovnik. Velikim trudom uspjeli smo pripremiti projekte vrijednosti 881 milijun kuna, kojima će Dubrovnik dobiti 70kilometara novih cjevovoda, ali i jako bitan suvremeni pročistač otpadnih voda. Ja ću na kraju ovog mandata s ponosom moći reći da smo komunalnom infrastrukturom opremili grad i doveli vodu i kanalizaciju u svaku kuću”, kazao je Mato Franković.

Nekretnine su svakako jedan od zanimljivijih segmenata upravljanja gradom, pa se tako Franković pohvalio kupnjom prvo Vile Čingrije, potom i otkupom dionica UTD Raguse, pa onda i Luke Dubrovnik, čime je omogućena i kupnja TUP-a, ali i osigurano da Grad preko Luke sam gradi svoj terminal za kruzere i tako upravlja svojim turizmom. Naglasio je i kako je tvrđava Imperijal vraćena Gradu, ali i kako se grad uknjižio na više od 60 000m2 javne infrastrukture na Babinom kuku.

Franković se dotaknuo i izmjena GUP-a istaknuvši kako su GUP prekrojili kako bi bolje odgovarao održivom razvoju Grada, a istaknuo je kako je Dubrovnik prvi Grad koji ima Plan upravljanja i konzervatorsku pologu zaštite buffer zone.

U budućnosti, kazao je gradonačelnik, slijedi prijava 45 pripremljenih projekata na europske natječaje, a on planira da do 2025. Dubrovnik povuče 3 milijarde kuna europskih sredstava.

Među ostalim iz EU fondova planira se financirati Dom umirovljenika ispred bolnice, cesta Tamarić, projekt Park’n ride na Pobrežju, nadogradnja dječjeg vrtića Pčelica, sportska dvorana u Orašcu, izgradnja kanalizacijskog sustava na Elafitima i drugo.

Franković je nabrojio projekte i djelatnosti koje se provode s ciljem održivosti turizma, a najavio je kako će na sljedećoj sjednici Gradskog vijeća biti donesena i Odluka o zaštiti od buke, naglasivši kako je njegov cilj poboljšati kvalitetu života građana.

Uz gradonačelnika bila je i njegova zamjenica Jelka Tepšić, predsjednik Gradskog vijeća Marko Potrebica, ravnatelj Lučke uprave Dubrovnik Blaž Pezo, koalicijski partneri Pero Vićan i Željko Raguž te gradski pročelnici. Svi su oni kraj Frankovićevog izlaganja popratili aplauzom.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

Najnoviji komentari

KOMENTAR TJEDNA