32.8 C
Dubrovnik
Srijeda, 17 srpnja, 2024
NaslovnicaLifestyleGrad obiluje skrivenim zelenim površinama - Nikolina Kapović održala predavanje o vrtovima...

Grad obiluje skrivenim zelenim površinama – Nikolina Kapović održala predavanje o vrtovima i zelenilu

U sklopu programa Mjeseca hrvatske knjige i ovogodišnjeg mota manifestacije Razlistaj se, turistička vodičica Nikolina Kapović  održala je, 26. listopada u Saloči od zrcala, predavanje “Vrtovi i zelenilo povijesne jezgre Dubrovnika”. Ovo predavanje organizirano je u suradnji Dubrovačkih knjižnica i Kluba 65+ dubrovačkog Crvenog križa.

Kapović je diplomirala na Agronomskom fakultetu u Zagrebu smjer Vrtlarstvo i oblikovanje pejzaža te je radila s dr. sc. Brunom Šišićem u Centru za povijesne vrtove i razvoj krajobraza u Dubrovniku gdje se bavila istraživanjem i pisanjem znanstvenih radova i elaborata o dubrovačkim povijesnim vrtovima te kulturnim i krajobraznim vrijednostima dubrovačkog i dalmatinskog kraja.

Austrijski katastar iz 1837. godine je prvi katastar dubrovačkog područja koji je bio ‘izvrstan’, istaknula je Kapović, a dobro joj je došao u ovom istraživanju jer su ucrtane sve zelene površine unutar Grada.

Podijelila je istraživanje vrtnih površina Grada u nekoliko kategorija: vrtovi i zelene površine, terase i balkoni s odrinom, zapuštene zelene površine, arheološke zone i igrališta. Osim drveća po Gradu, koje je lako uočljivo, poput ljutih naranača, čempresa ispred samostana sv. Klare ili borova kraj Revelina, Grad obiluje skrivenim zelenim površinama, što je Kapović i pokazala nizom fotografija skrivenih vrtova i zelenila unutar gradskih ulica uz popratnu priču.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

Najnoviji komentari

KOMENTAR TJEDNA