12.8 C
Dubrovnik
Ponedjeljak, 26 veljače, 2024
NaslovnicaKulturaGostovanje predstave YIRA, YIRA u Art radionici Lazareti

Gostovanje predstave YIRA, YIRA u Art radionici Lazareti

U srijedu 1. lipnja s početkom u 20:30 h u Art radionici Lazareti gostovat će kazališna predstava YIRA, YIRA.  Predstava nakon Zagreba (Hrvatsko narodno kazalište, Zagrebački plesni centar) i Rijeke (Dramma Zajc) stiže u Dubrovnik.

Autori predstave su plesač i koreograf Bruno Isaković i kazališna redateljica i dramaturginja Nataša Rajković, a izvođači i koautori: Juan Ejemplo, Leandra Atenea Levine Hidalgo, Pichón Reyna, Sofía Tramazaygues.

Predstava se izvodi na španjolskom jeziku s prijevodom i titlovima na hrvatskom i engleskom.

Produkcija: Domino

Koprodukcija: Drugo more, Malo Sutra, EPK 2020 / ECC Rijeka 2020

Predstava „Yira, yira“ * je nastala u suradnji Brune Isakovića i Nataše Rajković s izvođačicama/ima, seksualnim radnicama/ima i queer aktivistkinjama/ima iz Argentine: Juanom Ejemplom, Leandrom, Pichónom Reyna i Sofíom Tramazaygues. Njihove osobne priče otkrivaju nam mnoge skrivene aspekte seksualnog rada koji se prikazuje u previranju između osobne odluke i životnih okolnosti. Govoreći o ovoj temi u društvu koje žudnju i seksulani užitak bezuvjetno odvaja od ideje rada i posla, propitujemo usput i koliko smo danas daleko odmakli od erosa i tijela uopće. Istovremeno otvaramo pitanja radnih uvjeta općenito, ekonomije i zahtjeva tržišta, margina i središta moći, želja i strahova, snova i realnosti.
Društvo iskorištava seksualni rad i uživa u njemu upravo onoliko koliko ga i moralizira i prezire. Kad razmišljamo o seksualnom radu, podrazumijevamo razmjenu usluge za novac. No, koja je zapravo puna cijena i tko je plaća? Klijenti ili seksualni radnici i radnice svojim društvenim statusom, svakodnevnom stigmatizacijom, nepostojećom socijalnom zaštitom, pravnom nesigurnošću i mnogim drugim rizicima posla.

Seksualni rad je konfliktno i složeno područje koje presijeca razna pitanja ekonomske, etičke, pravne, religijske, rodne i klasne naravi. Sklizak je to teren za vladajuće strukture, teorije, pa i same civilne ljudskopravaške organizacije oko pitanja njena uređenja. Dok Hrvatska inercijom zauzima konzervativni stav kriminalizacije, seksualni je rad u Argentini dozvoljen. Eventualni manjak zakonske regulacije nadomješten je visokom razinom organiziranosti seksualnih radnika kroz sindikate još od 1994. godine, koji čine značajne korake u borbi za pravednije i bolje životne i radne uvjete seksualnih radnika.

*„Yira, yira” na španjolskom označava kružno kretanje u tango plesu, u Argentini označuje isto ono što se na engleskom jeziku kaže cruising te opisuje kretanje seksualnih radnika u javnom prostoru.

Bruno Isaković je koreograf, plesač, performer i plesni pedagog. Diplomirao je suvremeni ples u Amsterdam School of the Arts 2009. godine. Dobitnik je nagrade žirija za najbolju solo izvedbu na Solo Dance međunarodnom festivalu u Budimpešti te nagrade struke za najboljeg koreografa (“Nečastive”, 2016.).

Nataša Rajković je kazališna redateljica, dramaturginja, producentica i bivša ravnateljica Kulture promjene Studentskog centra pri Sveučilištu u Zagrebu. Od 2021. profesorica je na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu.

Informacije i rezervacije ulaznica:  mailto:arl@arl.hr i porukom u inbox naše FB stranice: https://www.facebook.com/ARL.Dbk  Cijena ulaznice: 40 kn, a za studente, nezaposlene, umrovljenike… 20 kn

Gostovanje predstave realizira se u suradnji Udruge Domino i ARL, a u sklopu programa Scena Karantena.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

Najnoviji komentari

KOMENTAR TJEDNA