28.8 C
Dubrovnik
Četvrtak, 25 srpnja, 2024
NaslovnicaVijestiGlas poduzetnika: Izostanak ekonomskih mjera znači propast za mnoge poduzetnike i obrtnike

Glas poduzetnika: Izostanak ekonomskih mjera znači propast za mnoge poduzetnike i obrtnike

“Razočarani smo odlukom Vlade RH. Mnogobrojni sektori bilježe ogroman pad prometa, a poduzetnici i obrtnici su dali svoje ušteđevine kako bi spasili barem dio poslovanja, a sada su došli do kraja. Epidemiološke mjere se nastavljaju, a o ekonomskim mjerama ni riječi”, stoji u priopćenju Udruge glas poduzetnika.

Vlada Republike Hrvatske i Nacionalni stožer civilne zaštite objavili su da će popuštanje mjera najavljeno za idući tjedan ipak biti minimalno. Udruga Glas poduzetnika očekivala je da će ugostiteljski objekti i teretane dobiti priliku za otvaranje uz poštivanje svih propisanih epidemioloških mjera. Naime, kao što smo istaknuli više puta, odluke Nacionalnog stožera civilne zaštite bile su nelogične i nekonzistentne. Primjerice, smatramo da je odluka kojom kafići ne mogu prodavati kavu za van, ali to mogu kiosci, benzinske pumpe i pekarnice – diskriminatorna.

Hrvatsko gospodarstvo pretrpjelo je znatne posljedice pandemije virusa COVID-19, a najviše će to osjetiti mikro, mali i srednji poduzetnici. Kreditne linije su im onemogućene, bespovratnih sredstava gotovo da i nema, a mnogima od njih kasne čak i potpore za radnike od 4000 kuna. Također, fiksni troškovi se sa svakim mjesecom koji prolazi povećavaju, a Vlada Republike Hrvatske ne radi ništa kako bi nadoknadila izgubljen promet zbog odluka o zatvaranju. Nadoknadu fiksnih troškova za prosinac oni kojima je zabranjen rad, vidjet će tek u ožujku. I to nakon što sami plate račune, za što je jasno da više nemaju sredstava. Poduzetnici i obrtnici su dali svoje ušteđevine kako bi spasili barem dio poslovanja. Ističemo da poduzetnici ne mogu više vlastitim sredstvima podnijeti teret krize i zatvaranja, potrebna im je hitna i adekvatna pomoć.

“Ova odluka Vlade Republike Hrvatske je razočaravajuća i diskriminatorna prema jednom segmentu privatnog sektora. Jedini koji plaćaju ceh su poduzetnici i nastavlja se zabrana rada ugostiteljima, vlasnicima teretana i kockarnica te mnogim drugima.” – rekao je Hrvoje Bujas, predsjednik udruge Glas poduzetnika.

Zahtijevamo od Vlade Republike Hrvatske da što prije nađe način na koji će pomoći poduzetnicima i njihovim zaposlenicima. Sigurni smo da će zabrana rada trajati još neko vrijeme, što znači da se moraju pronaći rješenja koja će omogućiti opstanak tisuća tvrtki. Ponavljamo, potpore za radnike nisu dovoljna mjera, jer poduzetnici imaju i mnoge druge izdatke koje trebaju podmiriti. Budući da se mjere i odluke Nacionalnog stožera civilne zaštite produljuju, očekujemo da će Vlada Republike Hrvatske osmisliti i nove ekonomske mjere.

U suprotnom čeka nas zatvaranje desetaka tisuća tvrtki i obrta, a samim time i otpuštanja te posljedično, rupe u proračunu. Mali i srednji poduzetnici uplaćuju milijarde u hrvatski proračun, a ako propadnu, pitamo se od čega će se financirati javni sektor – liječnici, učitelji, umirovljenici? Izostanak ekonomske pomoći nije neodgovoran samo prema poduzetnicima, nego prema svim građanima Republike Hrvatske!

UGP sigurno takvo uništavanje malih i srednjih poduzetnika u Hrvatskoj neće gledati sa strane, skrštenih ruku, nego ćemo poduzeti sve što je u našoj moći za spas poduzetništva, zakljućuje se u priopćenju.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

Najnoviji komentari

KOMENTAR TJEDNA