33.8 C
Dubrovnik
Utorak, 16 srpnja, 2024
NaslovnicaVijestiGimnazijalci raspravljali o aktualnoj temi - Može li testiranje na droge u...

Gimnazijalci raspravljali o aktualnoj temi – Može li testiranje na droge u školi smanjiti njihovu konzumaciju?

„Uvođenje testiranja na droge u srednjim školama: Može li to koristiti srednjoškolcima? Hoće li testiranje smanjiti njihovu konzumaciju među srednjoškolcima ili ne?“ bila je tema treće parlaonice koja se održala 13. prosinca u Saloči od zrcala i na kojoj su sudjelovali učenici Gimnazije Dubrovnik.

Afirmacijsku skupinu činili su: Lana Jažo, Nike Šiša, Barbara Dedović, Davor Šoša, Asia Vlašić, Andrija Cetinić i Damir Zubčević. Negacijsku skupinu činili su: Paula Previšić, Ivo Sršen, Maro Glavić, Anja Klečak, Lucija Laptalo, Martin Baće, Petar Franić, Marko Market.

Moderatorice događanja bile su profesorica hrvatskoga jezika i književnosti Anđela Džamarija i knjižničarka te voditeljica programskih aktivnosti Dubrovačkih knjižnica Marjana Leventić. Stručni žiri činili su: Ana Matić, prof. vjeronauka u Gimnaziji Dubrovnik, Mia Mičković, prof. psihologije u Gimnaziji Dubrovnik te član Klape Kaše, basist i knjižničar Ante Džamarija.

U zadnje dvije godine koliko ovo rade ovo je treća tema koju su odabrali, istaknula je Anđela Džamarija, kazavši kako se uvijek trude da to bude nešto što se tiče ‘srednjoškolskog života’.

– Hvala sudionicima parlaonice, koji dolaze ovdje cijelo polugodište, vrlo redovito, sastajemo se svaka dva tjedna, sastanci su nam živopisni i puni interesa i svi su redoviti, imamo lijepo iskustvo, sastajemo se i razgovaramo o različitim temama i pred kraj cijelog polugodišnjeg ciklusa odabiremo njima najbližu temu.

Uvodnu riječ afirmacijske skupine dala je učenica Lana Jažo.

– Danas gotovo u svim sferama života vidimo neke posljedice korištenja droga. Svake godine se prag spušta sve niže, droga postaje sve veći problem u srednjim školama. Što se tiče našeg stava mi se držimo prevencije pod svaku cijenu, smatramo da se problem mora rješavati u korijenu. Roditelji igraju veliku ulogu. Zagovaramo testiranja koja su anonimna i nenajavljena, ali se provode uz odobrenje roditelja, i njihova uloga je važna kasnije kada se problem otkrije. Smatramo da je to način na koji škola može utjecati jer škola je ipak odgojno obrazovna ustanova. Da bismo vas uvjerili u ovo koristit ćemo se argumentima na temelju nekih istraživačkih radova o temi droge među mladim ljudima – naglasila je Jažo.

Uvodnu riječ negacijske skupine dala je učenica Paula Previšić.

– Smatramo kako je droga jako težak problem i to ne poričemo, ali isto tako smatramo kako ovo nije nekakva preventiva u njenom korištenju, ovo bi zapravo učinilo kontraefekt, više štete nego pozitivnih stvari. Mi ćemo to potkrijepiti statistikama, okrenuli smo se istraživanjima koja govore o savjetovalištima koja imaju pozitivan utjecaj, zatim edukacija u školi koja je jako bitna, također ima više utjecaja nego samo testiranje koje ulazi u privatnost učenika – naglasila je Previšić.

Nakon uru vremena duge rasprave, suci su jednoglasno zaključili kako su bolji argumenti negacijske skupine. Složili su se kako su testiranja financijski neisplativa, narušavaju pravo na privatnost i mogu voditi k represiji. Novac je bolje usmjeriti u edukaciju i kako je jedna učenica istaknula, ‘na povećanje plaća nastavnicima’.

Događanje je organizirano kao zajednički projekt Gimnazije Dubrovnik, Audiovizualnog centra Dubrovnik (AVCD) i Dubrovačkih knjižnica s ciljem da se u ovoj poznatoj formi mladi potaknu na uključivanje u društvene procese razvijanjem vještina uvjeravanja i dokazivanja.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

Najnoviji komentari

KOMENTAR TJEDNA