30.8 C
Dubrovnik
Utorak, 16 srpnja, 2024
NaslovnicaVijestiFOTO: U pridvorski samostan od ranoga jutra pristižu vjernici u čast omiljenog...

FOTO: U pridvorski samostan od ranoga jutra pristižu vjernici u čast omiljenog pučkog sveca

Danas katolici obilježavaju blagdan svetoga Antuna Padovanskog, omiljenog pučkog sveca, kojemu se posvuda, a osobito na našem području vjernici zavjetuju. Od ranoga jutra u franjevačkim crkvama okupljaju se vjernici koji s cvijećem, najčešće liljanima hodočaste svome svecu, koji je zaštitnik potlačenih i siromašnih, ali i propovjednika, budućih majki, putnika, ribara, mornara, starih ljudi, žetvi, konja, izgubljenih stvari, pošte, brodoloma, gladovanja, a na njegov blagdan održava se i tradicionalni blagoslov djece. 

Franjevac koji se isticao svojim propovjedničkim darom te apostolskim djelovanjem živio je u 13. stoljeću te su mu danas posvećene brojne crkve, svetišta i oltari.

U likovnim prikazima odjeven je u franjevački habit često držeći dijete Isusa u rukama, a pripadaju mu i osobne oznake poput knjige, križa i procvjetalog ljiljana, simbola kreposti i čistoće. S vremenom se njegov značaj povećavao zbog brojnih čudesa ostvarenih po njegovom zagovoru te je time sveti Antun postao izrazito značajan svetac osobne pučke pobožnosti. U Konavlima, uz Gospu je upravo sveti Antun najznačajniji zagovaratelj te je nemali broj Konavljana zavjetovan ovom svecu. A u samostanu svetoga Vlaha u Pridvorju jutros je svečano. Pogledajte fotogaleriju.

I u drugim dubrovačkim crkvama i crkvicama jutros od 6 sati slave se mise u njegovu čast, a večeras u 19 sati i u samostanu Male braće u Gradu slavit će se svečana misa, dok će tradicionalni blagoslov djece biti u 18 sati.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

Najnoviji komentari

KOMENTAR TJEDNA