18.8 C
Dubrovnik
Četvrtak, 5 listopada, 2023
NaslovnicaVijestiFOTO: Tradicionalni županov prijem povodom Dana državnosti

FOTO: Tradicionalni županov prijem povodom Dana državnosti

U palači Sponza održao se tradicionalni županov prijem ususret Danu Državnosti. Nakon županovog govora koji možete pročitati u nastavku, uz klapu FA Linđo, župan i njegovi uzvanici uživali su u domijenku i druženju.

– Veliko je zadovoljstvo što se nakon dvije godine obilježene pandemijom napokon možemo okupiti uživo kao prije. I ovom prigodom, nakon godina borbe s opasnom pandemijom želim još jednom zahvaliti zdravstvenim djelatnicama, našoj Vladi, stožerima civilne zaštite, djelatnicima u sustavu civilne skrbi, svim mjerodavnim službama, ali i odgovornim sugrađanima. Dokazali smo i tako kako smo uređena i organizirana država koja se može nositi i s najtežim izazovima, i u medicinskom smislu, i s gospodarskim posljedicama ove nedaće. Zahvaljujem našoj Vladi na dodijeljenim potporama za održavanje zaposlenosti i za likvidnost privatnih tvrtki kojim su se održale na tržištu. Takvih potpora, samo za našu županiju, bilo je više od 700 milijuna kuna.

Dan državnosti je blagdan kojim obilježavamo konstituiranje prvog saziva Sabora. Zapravo, obilježavamo stvaranje naše samostalne, demokratske Hrvatske, prelazak u demokratski poredak koji krasi najnaprednije zemlje svijeta. Događaji koji su uslijedili, referendum o samostalnosti iz svibnja ’91., postrojavanje Zbora narodne garde, preteče Hrvatske vojske 28. svibnja 1991. , donošenje Odluke o samostalnosti u Saboru 25. lipnja, raskidanje svih državno-pravnih veza sa SFRJ 8. listopada 1991. godine bili su završetak desetljeća jednoumlja. To, međutim, nije bilo po volji onima koji su Hrvatsku željeli podčinjenu. Krenuli su srušiti našu državu i demokraciju, no mi smo bili na strani pravde. Naši branitelji su bili spremni braniti slobodu, zato smo uspjeli i zato su ti dani zlatnim slovima upisani u našu povijest. Nikad ih nećemo propustiti zaboravu.

Upravo ovih dana na našom području obilježavamo oslobađanje Dubrovačkog primorja, Rijeke dubrovačke, Župe te deblokadu Dubrovnika. Hvala Hrvatskoj vojsci, svim dragovoljcima na daru slobode. Pobjedu u Domovinskom ratu i žrtvu naših branitelja nikad nećemo zaboraviti. Sreća je što smo u to najteže doba imali za predsjednika RH dr. Franja Tuđmana. On je bio državnik koji je znao voditi narod u stvaranje države, u samostalnost i demokratski sustav. Gradili smo državu na čvrstim temeljima, potvrdili se kao snažan narod koji svoju domovinu zna cijeniti i danas smo zato ravnopravna članica EU i NATO saveza. Moderna europska država u suvremenom svijetu. Skori ulazak u šengenski prostor i euro područje samo će učvrstiti naše mjesto u zapadnom civilizacijskom krugu gdje smo oduvijek duhovno i vrijednosno pripadali.

To pokazujemo i danas, kad smo svjedoci Putinove agresije na Ukrajinu. Naše je mjesto na Zapadu, jačanjem svojih obrambenih sposobnosti, što naša Vlada uspješno radi, nemamo drugih opcija niti ih tražimo.

Mi ovdje uspješnom putu naše zemlje doprinosimo gradnjom ove županije kao stabilne, gospodarski snažne i uređene regije u Hrvatskoj, Europi i svijetu. Razvijamo projekte kojima se osnažuju naša gospodarska pozicija, ali i kojima čuvamo našu bogatu kulturnu i povijesnu baštinu. Važna nam je i strateška sigurnost, a nju smo ojačali izgradnjom nama najvažnijeg infrastrukturnog projekta, Pelješkog mosta koji će se uskoro pustiti u promet. Zahvalni smo Vladi što je prepoznala značaj naših nastojanja za otvorenje ovog milenijskog projekta. Značaj Pelješkog mosta je nemjerljiv jer osigurava teritorijalni integritet RH, ali i cijele EU.

Geostrateška sigurnost nam je važna jer se i dalje pojavljuju pretenzije prema hrvatskoj kulturi,  posljedično i prema hrvatskom teritoriju. Taj scenario smo vidjeli prije 30 godina. Tada smo ga, hrabrošću naših branitelja, onemogućili. To ćemo učiniti uvijek kad se on ponovi. Sada nam ponovno svojataju Boškovića, Držića, Gundulića, tko zna koga će još, pokušavajući valjda time bar donekle umanjiti sramotu što su razarali Dubrovnik, opljačkali i spalili svu njegovu okolicu. Republika Srbija planira graditi zračnu luku iznad izvorišta Omble. Zadnje prisustvo Srbije na našoj granici pamtimo po Užičkom korpusu i agresiji na Dubrovnik. Bilo bi dobro takve scenarije izbjeći za buduća vremena. Mi se ne bojimo, ali oni nose stradavanje ljudi, i to nije dobro. Zato osim Pelješkog mosta ustrajemo na daljnjem, boljem povezivanju unutar Županije i prema ostatku zemlje. U pripremi su projekti brze ceste od ZL do Grada i Osojnika, autoceste od Osojnika do čvora Metković i ostatka brze pelješke ceste od Brijeste do Perne. Gradimo bolju lučku infrastrukturu, provodimo projekt navodnjavanja Doline Neretve, završili smo projekt dnevne bolnice u Metkoviću, pripremili smo projekt cjelovite obnove OB Dubrovnik i Specijalne bolnice Kalos. U provedbi je i projekt Centra kompetentnosti TUŠ, Centar za gospodarenje otpadom će nas riješiti noćnih mora moguće zatrpanosti otpadom. Gradovi i općine provode projekte aglomeracije kojim će riješiti pitanje odvodnje iznimno važno za građane i naš turizam. Unatoč ratnim razaranjima, našu županiju smo uspjeli uvrstiti među tri najuspješnije u Hrvatskoj. Nastojat ćemo je podići još više. Imamo prirodu koju nam je Bog dao, a očuvali naši preci, imamo iznimnu kulturnu baštinu, pametne i vrijedne ljude koji vole svoju domovinu i županiju, kazao je župan Dobroslavić.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

Najnoviji komentari

KOMENTAR TJEDNA