28.8 C
Dubrovnik
Utorak, 23 srpnja, 2024
NaslovnicaVijestiFOTO: Slike iz Turske upozorenje su što može napraviti neodgovorna gradnja i...

FOTO: Slike iz Turske upozorenje su što može napraviti neodgovorna gradnja i nestručne adaptacije

Hrvatski tim spasilaca u Turskoj pretražuje ruševine, među njima je i inženjer za konstrukcije koji je sudjelovao u izradi studije o protupotresnoj obnovi bloka 17 u povijesnoj jezgri Dubrovnika, a koja je jučer predstavljena u Lazaretima.

-Naš kolega Ante Pilipović je sad, dok mi ovu studiju predstavljamo u Turskoj s timom spasilaca. Kao inženjer njegov je zadatak procijeniti sigurnost ruševine i najbolji pristup ugroženima od potresa, kazao je jučer u Lazaretima Mario Uroš s Građevinskog fakulteta u Zagrebu.

Studija koja je predstavljena u Lazaretima i slike potresa iz Turske su upozorenje svima, osobito vlasnicima i korisnicima zgrada u Gradu što se može dogoditi ukoliko se rade nestručne adaptacije i nadogradnje.

Uroš je jučer upozorio na nadogradnje koje narušavaju pravilan tlocrt zgrade, na probijanje vrata i prozora tamo gdje ih nikad nije bilo, rušenje pregradnih zidova te na preinake prizemlja i neodržavane dimnjake. Sve su to zahvati, koji se ne čine ozbiljnima, no u slučaju potresa, često se pokažu kobnima. Slike iz Turske u kojoj je srušeno čak 4 000 građevina, a zasad je zabilježeno oko 20 000 smrtno stradalih, poziv su na odgovornost u gradnji i adaptaciji.

U timu uz 41 pripadnika Državne intervencijske postrojbe Civilne zaštite sudjeluje i sedam pasa, koji su se pokazali kao izvrsni pomagači u pronalaženju stradalih.

Tim je samodostatan, sve što im treba donijeli su sa sobom, jer na mjestu potresa ne mogu očekivati ništa. Zajedno s ukrajinskim timom pretražuju sektor po sektor dodijeljenog im područja, na žalost dosada nisu pronašli niti jednu živu osobu. Pronašli su dvoje mrtvih. Jednu stariju mušku osobu i jedno dijete.

FOTO: Ravnateljstvo policije

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

Najnoviji komentari

KOMENTAR TJEDNA