26.8 C
Dubrovnik
Ponedjeljak, 7 srpnja, 2025
HomeLifestyleFOTO: Konavle imaju novog šampiona od kobasica!

FOTO: Konavle imaju novog šampiona od kobasica!

Šampion u izboru za najbolju domaću kobasicu dubrovačkog kraja na ovogodišnjim Gustima od kobasica je Đuro Mujo. Drugo mjesto osvojio je Ivo Radovac, a treće Ivo Vodopić. 

Guste od kobasica Agroturizam Konavle je organizirao po peti put za redom. Manifestacija je počela prikupljanjem uzoraka domaćih kobasica. U Udrugu je pristiglo 22 uzorka, uglavnom iz Konavala, ali su pristigle kobasice i s Mljeta, Župe dubrovačke i Dubrovačkog primorja. U subotu navečer je Stručno povjerenstvo koristivši međunarodnu metodologiju ocijenilo pristigle uzorke.

Jučer, u nedjleju 18. veljače 2024. g., je u franjevačkom samostanu u Pridvorju održan drugi dio Gusta. Događaj je započeo prezentacijom “Kvalitetna proizvodnja suhomesnatih proizvoda za ugostiteljstvo” predavača dr. sc. Maria Bratulića, koji je u sklopu prezentacije i organizirao vođeno kušanje pristiglih uzoraka. Tako su svi prisutni mogli kušati većinu uzoraka uz komentar struke. Kušali su se i uzorci istarskih kobasica, ali i najbolje kobasice iz prvog pogona za proizvodnju suhomesnatih proizvoda OPG-a Đivanović iz Ljute. Budući je za izradu dobrih suhomesnatih proizvoda izuzetno važna kvalitetna sirovina, organizator je pozvao kao goste Agro-klaster Vukovarsko Srijemske županije. Zdenko Podolar, direktor Agro-klastera je predstavio proizvodne kapacitete i projekte iz njihove županije u okviru klastera, a Dobromir  Čović predsjednik udruge svinjogojaca ponudio suradnju u nabavi vrhunske sirovine od pasmina pogodnih za preradu. 

Upravo takvo vrhunsko meso jučer su svi imali priliku i kušati, a ovo je bila prilika da se demonstrira i izrada domaćih kobasica od toga mesa. Ekipe iz Istre, Slavonije i Konavala su vješto, po tradicijskim recepturama radili kobasice koje su se odmah pekle i kušale. Preostala količina je prosljeđena na zrenje u kontroliranim uvjetima te će se koristiti za ovogodišnje manifestacije Udruge. 

Tijekom programa su dodjeljene brončane, srebrene i zlatne diplome sudionicima natjecanja te su proglašeni pobjednici.

“Kvaliteta suhomesnatih proizvoda u ovom kraju iz godine u godinu stalno raste. To je rezultat kontinuirane edukacije i primjene suvremenih tehnoloških načela i kontroliranih uvjeta u proizvodnji” – istaknuo je dr. Bratulić, ujedno i predsjednik Stručnog ocjenjivačkog povjerenstva.

Gusti od kobasica organiziraju se uz potporu Dubrovačko-neretvanske županije i Ministarstva turizma i sporta RH u okviru projekta Nova generacija 2.

Već prekosutra, u srijedu 21. veljače, Agroturizam nastavlja s novom edukacijom “Kružna ekonomija i digitalna transformacija u agroturizmu” predavači su dr. sc. Ana Portolan i Marino Stanković mag.oec sa Sveučilišta u Dubrovniku. Ova zanimljiva i itekako primjenjiva tema počet će u 18 sati u Samostanu sv. Vlaha. Ulaz je besplatan, a prethodne prijave nisu potrebne.

Ostale planirane edukacije svakako pogledajte na linku: https://www.agroturizam-konavle.hr/hr/nova-generacija-2024

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

Najnoviji komentari

KOMENTAR TJEDNA