15.8 C
Dubrovnik
Srijeda, 28 veljače, 2024
NaslovnicaVijestiFOTO: Blagdan sv. Antuna Padovanskog, Konavljani se okupili na ranojutarnjoj misi u...

FOTO: Blagdan sv. Antuna Padovanskog, Konavljani se okupili na ranojutarnjoj misi u Pridvorju

Danas, 13. lipnja obilježava se blagdan sv. Antuna Padovanskog, sveca popularnog među pukom, koji se posebno slavi u franjevačkim samostanima. Sv. Antun je zaštitnik potlačenih i siromašnih, ali i propovjednika, budućih majki, putnika, ribara, mornara, starih ljudi, žetvi, konja, izgubljenih stvari, pošte, brodoloma, gladovanja, a na njegov blagdan održava se i tradicionalni blagoslov djece.

Tako se po starom običaju u samostanu u Pridvorju jutros od ranih jutarnjih sati na misama okupljaju vjernici. Pogledajte fotogaleriju.

Od ranog jutra vjernici hodočaste i u kapelicu SV. Antuna u Sustjepanu, a proslava blagdana ovog sveca od svega svijeta, održat će se danas i u Rožatu, Lapadu, i naravno u crkvi Male braće, gdje će u 18 sati biti blagoslov djece.

Proslava sv. Antuna u Male braće

Za blagdan sv. Antuna u crkvi Male braće slavljenje misa počelo je u 6 sati. Nadalje mise su u 8.00; 9.30 i u 11.00 sati. U 18 sati bit će blagoslov djece i cvijeća, a u 19 sati je svečano misno slavlje. Svečano misno slavlje  predvodit će fra Pavle Ivić, ovogodišnji mladomisnik Franjevačke provincije sv. Jeronima iz Zadra.

Proslava sv. Antuna u Rožatu uz predavanja i predstavljanje knjige

Blagdan sv. Ante svečano se slavi u župi Velike Gospe u Rožatu gdje je središnje misno slavlje u 19 sati, a predvodi ga dominikanac fr. Tomislav Kraljević. Pola sata prije mise, u 18.30, bit će blagoslov djece i cvijeća te procesija s kipom do Žitkova, obavijestili su iz župe.

Proslava sv. Antuna u Lapadu

Proslava sv. Antuna u Lapadu počela je ranojutarnjim misama. Mise će se održati nadalje u 8:00, 10:00 sati, a svečanu sveta misa u 19:00 sati predvodit će fra Domagoj Runje, profesor na Katoličkom bogoslovnom fakultetu u Splitu. Blagoslov djece, bez svete mise, bit će u 18:00 sati.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

Najnoviji komentari

KOMENTAR TJEDNA