34.8 C
Dubrovnik
Srijeda, 17 srpnja, 2024
NaslovnicaKulturaFESTIVALSKO VIJEĆE: poruka slobode je utkana u estetiku i duh ovog Grada

FESTIVALSKO VIJEĆE: poruka slobode je utkana u estetiku i duh ovog Grada

Ususret večerašnjoj ceremoniji otvaranja 73. Dubrovačkih ljetnih igara, danas je u Festivalskoj palači održana svečana sjednica Festivalskog vijeća. Sjednicom je predsjedala ministrica kulture i medija Republike Hrvatske, Nina Obuljen Koržinek.

Intendantica Dubrovačkih ljetnih igara Dora Ruždjak Podolski izrazila je ovom prilikom neizmjerno zadovoljstvo što se, nakon protekle dvije krizne godine, ovogodišnji program održava u punom formatu i kapacitetu.

Ministrica Obuljen Koržinek u svom izlaganju istaknula je kako se festival odvija pod motom i porukom slobode, koja je utkana u estetiku i duh ovog Grada i festivala, posebno se osvrnuvši na trenutak u kojem živimo i okolnosti poput rata u Ukrajini.

Kazala je kako su 73. igre prilika i trenutak koji će nas potaknuti na promišljanje o vrijednosti slobode i solidarnosti. Zaželjela je svim umjetnicama i umjetnicima, kao i onima koji sudjeluju u realizaciji programa puno uspjeha u njihovim izvedbama koje će uslijediti.

Gradonačelnik Franković u ovoj je prigodi uputio zahvalu članovima vijeća i svima koji su posvetili svoje vrijeme i trud s željom da se nakon pandemije festival vrati u prvotni oblik, na zadovoljstvo publike koja iz godine u godinu iskazuje zamjetan interes za nazočnošću na brojnim kulturnim, glazbenim i scenskim izvedbama.

“Unatoč teškim okolnostima i specifičnim uvjetima uspjeli smo zadržati da se festival odvija u kontinuitetu. Drago mi je da je upravo moto slobode provučen kroz cjelokupni program igara, naročito zbog situacije u Ukrajini, patnjama i nesigurnostima potaknutih ratom. Rat predstavlja pogubu ljudske naravi, stoga je sloboda vrijednost na kojoj uvijek trebamo inzistirati, ona ujedno donosi veliku odgovornost za sve nas.  Moram istaknuti danas ovdje kako sam iznimno ponosan na činjenicu kako će na današnjoj svečanoj ceremoniji otvaranja Dubrovačkih ljetnih igara sudjelovati i dvije ukrajinske umjetnice. Želim zahvaliti intendantici Ruždjak Podolski na prilici da umjetnice kroz svoj umjetnički izričaj progovaraju o važnosti slobode i zagovaraju time mir u njihovoj zemlji ali i cijelom svijetu”, zaključio je gradonačelnik u svom izlaganju.

Na današnjoj Festivalskoj svečanoj sjednici sudjelovali su Ggradonačelnik Mato Franković, zamjenik župana Dubrovačko-neretvanske županije Joško Cebalo, državni tajnik u Ministarstvu vanjskih i europskih poslova Frano Matušić te članica vijeća Sanja Putica.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

Najnoviji komentari

KOMENTAR TJEDNA