33.8 C
Dubrovnik
Ponedjeljak, 15 srpnja, 2024
NaslovnicaVijestiEuropske luke u zajedničkoj akciji smanjenja negativnih utjecaja cruise turizma

Europske luke u zajedničkoj akciji smanjenja negativnih utjecaja cruise turizma

Drugi sastanak radne skupine inicijative „Cruise 2030 Call for Action“ održan je u Palma de  Mallorci 7. veljače, a na njemu su sudjelovali predstavnici osam europskih luka za kružna putovanja: Amsterdam, Palma de Mallorca, Bergen, Cannes, Dubrovnik, Malaga, Marseille Fos i Venecija kao pokretač ove inicijative.

Inicijativa je pokrenuta kako bi se dogovorile i pokrenule zajedničke strategije usmjerene na povećanje kompatibilnosti između sektora krstarenja i europskih urbanih zona.

Članovi su prepoznali ekonomsku i profesionalnu važnost ovog projekta, ali su se istovremeno složili o potrebi da interveniraju na koordinirani način kako bi se kontrolirali i uklonili vanjski negativni čimbenici povezani s ovim oblikom turizma.

Tijekom sastanka, svaka je luka naglasila vlastite različite specifičnosti pa samim tim i različite kritične izazove s kojima se treba suočiti i koje treba riješiti.

Na radnom sastanku predstavljeni su zaključci studije, koja na temelju ispitivanja i  analize provedena u osam različitih europskih luka, ističe rast krstarenja u posljednjih nekoliko godina. Isto dovodi do pretpostavke negativnih rezultata na lokalnoj razini, kao što su utjecaj na okoliš i zagušenost destinacije uslijed velikog broja posjetitelja.

Na sastanku se raspravljalo o različitim temama, od kojih su najznačajnije:

Pripremanje ekonomskih inicijativa koje bi uputili cruise kompanijama s prijedlozima koji bi pridonijeli smanjenju štetnih utjecaja na okoliš, poput opskrbe električnom energijom na obali, upotrebom lakšeg goriva, korištenja raznih pročišćivača te uvođenjem naknade za okoliš.

Definiranje standarda održivog razvoja industrije kružnih putovanja, prilagođene svakoj destinaciji posebno, uzimajući u obzir različite potrebe i obilježja pojedinog područja. Primjer je određivanje tipa i veličine plovila, klase Europax, s odgovarajućim karakteristikama koje odgovaraju europskim lukama.

Nužna je interakcija i suradnja s lokalnim i državnim vlastima (gradovi, općine, županije..) i ostalim institucijama, zbog definiranja jasnog stava i strategije ka održivom razvoju, u okviru upravljanja destinacijom na globalnoj i široj razini.

Pomoćnik ravnatelja za operativu,razvoj i održavanje, Hrvoje Kulušić, član je radne skupine „Cruise 2030 Call for Action“, kao predstavnik Lučke uprave Dubrovnik.

Sljedeći sastanak radne skupine bit će održan u lipnju 2020. u luci Cannes.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

Najnoviji komentari

KOMENTAR TJEDNA