27.8 C
Dubrovnik
Srijeda, 24 srpnja, 2024
NaslovnicaVijestiPOTVRDA UZ KOJU SE LAKŠE PUTUJE: Europska komisija predstavila Digitalni zeleni certifikat

POTVRDA UZ KOJU SE LAKŠE PUTUJE: Europska komisija predstavila Digitalni zeleni certifikat

Europska komisija danas je predstavila Digitalni zeleni certifikat kojim će građani moći dokazati da nisu zaraženi koronavirusom te da ne predstavljaju opasnost za epidemiološku sliku zemlje u koju dolaze. Certifikat će uključivati tri kriterija; dokaz da imaju negativan test, da su primili cjepivo ili da su preboljeli Covid 19.

Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen predstavila je danas usvojeni prijedlog Komisije o “digitalnoj zelenoj potvrdi” kojoj je cilj olakšati putovanje unutar Europske unije.

Prema prijedlogu Europske komisije ova bi potvrda bila i u papirnatom i u elektronskom obliku, a izdavale bi ju vlasti iz svih država članica.

Certifikat bi bio priznat od svih članica Europske unije te država koje se nalaze u Schengenskom prostoru, a nisu u EU. Ova će potvrda dokazati da je osoba ili cijepljena protiv Covida-19, da posjeduje negativan test ili dokaz da je preboljela Covid-19. 

Države članice će morati priznati potvrde o cijepljenju bez obzira na tip cjepiva. Takve potvrde morat će priznati i kao kriterij da se putnike oslobodi od restriktivnih mjera, poput samoizolacije. 

Međutim, u tom slučaju osoba mora biti cijepljena cjepivom koje ima dozvolu za širu uporabu na teritorij Europske unije. No, države članice imaju mogućnost same prihvatiti i potvrde o cijepljenju drugim cjepivima.

Ovo pitanje je postavljeno zbog toga što neke države članice, kao i one izvan nje, koriste i kinesko i rusko cjepivo koje nije odobreno u Europskoj uniji. 

Prema tumačenju Europske komisije cijepljenje takvim cjepivima neće biti dovoljno za potvrdu za cijelu EU, ali svaka država ima pravo sama odlučiti o tome hoće li ga priznati. 

Europska komisija navodi da se ovime “nipošto ne uvode uvjeti za putovanje” te da ovakva potvrda ne može biti preduvjet za putovanje. Njome se samo želi olakšati sloboda kretanja.

IZVOR: Jutarnji.hr

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

Najnoviji komentari

KOMENTAR TJEDNA